Pollenallergi i hemmet – så stoppar du den med luftrenare

publicerad 29 maj 2019
- av Extern skribent
Testat.nu, pollenallergi. Foto: Mojca JJ. Licens: Pixabay.com (free use)
Testat.nu, pollenallergi. Foto: Mojpe. Licens: Pixabay.com (free use)
Pollenallergi. Foto: Mojca JJ. Licens: Pixabay.com (free use)

Varje vår drabbas miljontals svenskar av pollenallergi. Cirka 30 procent av befolkningen är pollenallergiker. Snuva, nästäppa, kliande ögon och astma är några av symptomen. Det är ett elände för den som drabbas.

Många väljer att stanna hemma föra att inte utsätta sig för elakt pollen, men i vissa fall är inte ens hemmets trygga vrå en bra tillflyktsort. Vi ska titta på problemet med allergi i hemmet och vad man kan göra åt det.

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi innebär en reaktion mot proteiner som finns i växternas pollen och sporer. Det sker en överreaktion i immunsystemet. Kroppen blir känslig mot pollen eftersom immunsystemet bildar antikroppar.

Enligt Astma och Allergiförbundet är det främst lövträd som orsakar pollenallergi i Sverige. Här hittar vi björk, hassel och al. Många är även allergiska mot gräs och gråbo. Pollen från gråbo, björk och gräs sprids i stora mängder med vinden. Det är också orsaken till att så många drabbas. Förutom pollen reagerar vissa på sporer från mossor, ormbunkar, svampar och alger.

Säkra inomhusmiljön!

Pollenallergi behandlas med diverse receptfria läkemedel som man kan köpa på apoteket. I allvarligare fall kan man få ett slags vaccin mot pollenallergi. Stalltipset är ändå att undvika att vistas utomhus mer än nödvändigt när pollensäsongen är som värst.

För att en pollenallergiker ska kunna känna sig trygg från pollen i sitt hem är det viktigt att vidta vissa åtgärder:

Filtrera luften
Alla hus är inte lika. I ett hus med fläktstyrd ventilation kan du installera ett pollenfilter som åtminstone har klass F7. Om huset ventileras genom självdrag kan du skaffa en luftrenare som effektivt tar bort pollen inomhus. En bra luftrenare tar även bort andra allergener inomhus som till exempel mögelsporer, kvalster och kemiska emissioner från diverse material.

Håll rent
Dammsug, fukttorka och moppa regelbundet. För att inte sprida pollen i bostaden när du dammsuger bör du använda en dammsugare som har pollenfilter. Tvätta trasor och moppar i minst 60-gradigt vatten så att alla allergener förstörs.

Vädra förnuftigt: Vädra inte bostaden onödigt mycket. På natten är pollenhalten lägre och då kan det vara lämpligt att passa på att vädra. Varma sommardagar är det bättre att ha en luftkonditionering för att slippa vädra.

Rannsaka dig själv
Om du till exempel går ut och handlar fastnar miljontals pollen i håret och i kläderna. Byt gärna om när du kommer hem. Genom att skölja ur håret (åtminstone innan läggdags) minskar du risken för allergi.

Torka tvätten inomhus
Det kan locka att dra nytta av det fina torkvädret utomhus. Ändå bör du överväga att torka tvätten inomhus under pollensäsongen så att pollen inte fastnar i kläder och sängkläder.

Extern skribent

Relaterat

  • Läs mer om hälsa i NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Intressant läsning och bra tips om hur man säkrar inomhusmiljön. Jag är en blivande mamma och sökte på internet efter en portabel luftrenare för att skydda mitt barn mot luftburna infektioner och sjukdomar som mässling och corona. Jag hittade en ny innovativ portabel luftrenare för barn som heter Dymla (https://dymla.com/). Världens första portabla luftrenare för barn som jag tänkte köpa till mitt nyfödda barn. Det känns tryggt och säkert för mitt barn i dessa tider.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *