Posters och tavlor online fortsätter att bli mer populärt

publicerad 22 maj 2019
- av Extern skribent
Papertown. Foto: Alexas Fotos. Licens: Pixabay.com (free use)
Papertown. Foto: Alexas Fotos. Licens: Pixabay.com (free use)
Papertown. Foto: Alexas Fotos. Licens: Pixabay.com (free use)

Ett hem utan dekorationer är bara en bostad och din personlighet syns genom vad du väljer att pryda hemmet med. Posters och tavlor online är ett säkert kort när det kommer till att dekorera väggarna. Fler svenskar än någonsin förr väljer att köpa konst på nätet och det finns flera anledningar till varför det är så populärt.

Idag handlar de flesta svenskar på nätet och detaljhandeln flyttar ut stora delar av sin verksamhet online. Enligt en rapport som har sammanställts av företaget Salesforce växer e-handeln i Norden snabbast i världen. Över 500 miljoner kunder över hela världen fick sina shoppingvanor analyserade i undersökningen. Globalt växte e-handeln med 12 procent under första kvartalet 2019, medan det i Norden var hela 25 procent.

Ett större och mer unikt utbud

Tidigare hade flera olika fysiska butiker ett obligatoriskt posterställ där det gick att bläddra bland olika affischer för att hitta ett motiv som passade perfekt. Utbudet var dock mycket begränsat och det var svårare att hitta lite mer unika motiv. En av fördelarna med att handla konst på nätet är det varierande utbudet.

Är du intresserad av mode kan du till exempel enkelt hitta en chanel tavla och annan konst som följer samma tema. Naturintresserade kan välja mellan flera olika naturmotiv och vill du skapa en tavelvägg är det enbart fantasin som sätter gränser.

Många konstnärer och fotografer väljer idag att enbart sälja sin konst online istället för att skapa ett lager som köps upp av en fysisk butik. Att hitta motiv från flera spännande konstnärer är därför enklare när du handlar online, samtidigt som det ökar chanserna att du kan hitta unika motiv.

Konstintresserade vänder sig idag främst till webbutiker när de vill hitta spännande konst från både kända och okända konstnärer. Att köpa posters är dessutom ett kostnadseffektivt sätt att dekorera hemmet på eftersom en poster kostar mycket mindre än en tavla eller ett originalfotografi.

Ett miljövänligare sätt att handla

Att handla posters och konst online kan även vara mer miljövänligt jämfört med om man köper det i en fysisk butik. Den svenska butiken Papertown.se trycker till exempel inte upp sina posters innan någon faktiskt beställer motivet. Det innebär att inget trycks i onödan och det sparar både energi samt andra resurser.

Dessutom innebär deras metod att de inte behöver ett onödigt stort lager för att förvara alla posters och även det sparar på miljön.

Flera svenskar väljer att handla från miljömedvetna butiker som Papertown och det är enklare att hitta liknande butiker på nätet. När alla tar sin egen bil till köpcentret eller den lokala konstbutiken blir även de totala utsläppen mycket högre, jämfört med när en nätbutik levererar alla beställningar på en och samma gång. Att handla på nätet kan därför vara mer miljövänligt.

Lugnare att handla från hemmet

När du handlar posters och konst gäller det att måtten blir rätt. När du går till en fysisk butik är det lätt att bli distraherad av andra kunder och saker som pågår runtomkring. Genom att handla posters och konst online kan du sitta i lugn och ro för att se igenom butikens sortiment.

Att använda måttbandet samtidigt som du bläddrar igenom nätbutikens posters eller tavlor garanterar även att allt blir rätt. Det är just smidigheten med att handla online som ligger bakom populariteten med nätshopping för konst och andra varor.

Istället för att själv behöva ta dig in till de fysiska butikerna, trängas med andra kunder och bära hem din vara själv kan du sköta allt hemifrån. Eftersom en bra webbutik alltid godkänner returer är det dessutom riskfritt att handla konst online.


Så här kan du stötta Newsvoice