Insidern Eric Cochran fick sparken från Pinterest efter censuravslöjande

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 juni 2019
- Torbjörn Sassersson red.
James O'Keefe från Project Veritas och Eric Cochran från Pinterest. Montage: NewsVoice

NOTERAT. NewsVoice skrev igår om hur en insider avslöjat att Pinterest censurerar sökningar på begrepp som “bibelverser” och har listat Pro-Life-sajten Liveaction.org, som motsätter sig aborter, som en porrsajt. Inom ett dygn efter att Project Veritas la ut avslöjandet hade insidern identifierats och fått sparken av Pinterest.

James O’Keefe som leder Project Veritas säger i en videokommentar att det är oklart hur Pinterests ledning lyckats identifiera insidern som heter Eric Cochran, en Android-ingenjör på Pinterest, men att denne var fullt medveten om riskerna med att vissla.  Cochran är idag stärkt i sitt beslut trots konsekvenserna, enligt O’Keefe.

O’Keefe skriver:

“He uncovered the proof from the source. He sacrificed his career, his friends, his reputation, and his salary and stock options that he relies on because of his undying commitment to the truth. And now we know more of what goes on in secret inside tech companies and their censorship schemes.” …
“The whistleblower is Eric Cochran, a software engineer who worked at Pinterest and spoke at tech conferences worldwide.” …
“After being fired for whistleblowing, Eric is more determined than ever to bring transparency to the powers that be.” 

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Så här vill Karin Pettersson och Raoul Grünthal på Schibsted begränsa yttrandefriheten i sociala medier:

  ”Mäktiga nätverk har sluppit ansvar alltför länge”

  “Den lösning vi föreslår är att sociala nätverk inte definieras som vare sig publicister eller distributörer, utan som en ny slags verksamhet med ett särskilt medverkanansvar. Detta ansvar innebär att sociala nätverk ska se till att olagligt innehåll snabbt tas bort – och sedan hålls borta. Vi föreslår sedan att de bestämmelser vi redan har i svensk lag som syftar till att skydda fria val och upprätthålla de demokratiska institutionerna börjar tillämpas. Som ett exempel så skulle exempelvis en sådan princip kunna leda till att den dom som kom i somras, där moderatorn för Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” dömdes för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, också hade kunnat innebära att Facebook, inte bara moderatorn, haft ett ansvar för det olagliga innehåll som spreds via gruppen. En viktig grundprincip är att de lagar och regler som sätter gränser för yttrandefriheten även fortsättningsvis sätts och förvaltas på nationell nivå. Därmed måste också tillsynen över hur de sociala nätverken följer lagen ske på nationell nivå.”

  https://www.svd.se/maktiga-natverk-har-sluppit-ansvar-alltfor-lange

 • Så här vill Karin Pettersson och Raoul Grünthal på Schibsted begränsa yttrandefriheten i sociala medier:

  “Mäktiga nätverk har sluppit ansvar alltför länge”

  “Den lösning vi föreslår är att sociala nätverk inte definieras som vare sig publicister eller distributörer, utan som en ny slags verksamhet med ett särskilt medverkanansvar. Detta ansvar innebär att sociala nätverk ska se till att olagligt innehåll snabbt tas bort – och sedan hålls borta. Vi föreslår sedan att de bestämmelser vi redan har i svensk lag som syftar till att skydda fria val och upprätthålla de demokratiska institutionerna börjar tillämpas. Som ett exempel så skulle exempelvis en sådan princip kunna leda till att den dom som kom i somras, där moderatorn för Facebookgruppen “Stå upp för Sverige” dömdes för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, också hade kunnat innebära att Facebook, inte bara moderatorn, haft ett ansvar för det olagliga innehåll som spreds via gruppen. En viktig grundprincip är att de lagar och regler som sätter gränser för yttrandefriheten även fortsättningsvis sätts och förvaltas på nationell nivå. Därmed måste också tillsynen över hur de sociala nätverken följer lagen ske på nationell nivå.”

  https://www.svd.se/maktiga-natverk-har-sluppit-ansvar-alltfor-lange

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *