Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 februari 2019
- Torbjörn Sassersson
James O'Keefe och en Facebook-insider. Foto: Project Veritas

MEDIA. Har du du hört talas om att vissa konservativa röster tystas av Facebook-algoritmer? Har du märkt att det tycks vara omöjligt att posta vissa statusuppdateringar på grund av ett segt Facebook? Du kanske inte ens kan dela inlägg eller ingen tycks bry sig om vad du skriver. Har du haft känslan av paranoia? Nu visar det sig att allt detta faktiskt pågår. Interna dokument har läckt ut och en insider berättar hur Facebook genom “deboosting” förhindrar det fria ordet.

Läs även om Facebooks respons och O’Keefes svar

Avslöjandet släpptes idag ut i det offentliga av James O’Keefe och Project Veritas. Informationen chockerar. Vad som betraktats som konspirationsteorier av många visar sig vara fakta. Facebook arbetar med “shadow banning”, smygcensurering och åsiktsförtryck av oönskade åsikter och personer med hjälp av artificiell intelligens. Till sin hjälp har O’Keefe en insider som arbetat som “content review analyst” för “the intellectual property department” på Facebook.

Danny Ben-David- Foto: Project Veritas
Danny Ben-David- Foto: Project Veritas

Project Veritas presenterar nyckelpersonen och doldisen Danny Ben-David, en mjukvaruingenjör på Facebook. Han är en av hjärnorna bakom programmeringen av Facebooks AI och metoden kallas “Action Deboost Live Distribution”, kort sagt deboosting, som syftar till att hämma och reducera distributionen av vissa användares inlägg på sina och andras Facebook-konton. Detta innebär bland annat att knappar för delning, gillande och vidarebefordring via mail eller sociala kanaler inaktiveras.

Deboosting relaterar direkt till knappen “Boost Post” som kan inaktiveras av Facebooks algoritmer om innehållet i statusuppdateringen är oönskat. Inte nog med det, Facebooks AI kan omsätta videos till ren text, enligt principen “speech to text”, som kontrolleras av algoritmer. Facebooks AI triggas sedan av “dåliga” ord utifrån en lista med glosor, vilket genererar en deboost.

Sigma

Action Deboost Live Distribution hör samman med det artificiella systemet Sigma, vilket styr processen. Ursprungligen skapades Sigma 2017 för att stoppa spridningen av inlägg som är suicidala eller innehåller självskadebeteenden, men ganska snabbt blev Sigma politiserat, säger insidern. Denne noterade att deboosting började uppträda i koden tillhörande konservativa konton.

Denna deboosting genomförs i lönndom utan att den drabbade användaren får veta någonting alls. Denne märker möjligen endast att andra användare inte delar eller på annat sätt sprider en länk, eller de tycks välja att inte ens interagera med en statusuppdatering.

I andra sammanhang kallas detta för “shadow banning”, skuggbannlysning. Det är alltså egentligen Facebooks AI som simulerar andras ointresse och det sker genom att vissa inlägg och uppdateringar degraderats och osynliggjorts.

Facebook Coordinated trolling tactics. Skärmdumpar av läckta dokument via Project Veritas.
Facebook coordinated trolling tactics. Skärmdumpar av läckta dokument via Project Veritas.

Mark Zuckerberg känner rimligen till metoderna

Trots att Facebooks grundare Mark Zuckerberg under senatsförhör bedyrat att Facebook inte sysslar med politiskt banning av fria åsikter visar dessa nya fynd, tack vare även tidigare insiders, att Facebook tvärtom nedgraderar och deboostar oönskade politiska åsikter som framför allt är konservativa, republikanska eller “höger”. Insidern har inte sett denna typ av deboosting på de liberalas och vänsterns Facebook-konton.

När James O’Keefe frågar om insidern vet om Zuckerberg känner till bannlysningsstrategin svarar hon att det är högst troligt att Zuckerberg åtminstone förr eller senare får reda på vad som händer i hans företag.

När O’Keefe konfronterar Danny Ben-David på gatan om varför hans “kod” dyker upp i anslutning till konservativa deboostade konton vägrar han svara.

Facebook dokumenterar och betygsätter dina åsikter i lönndom

Seiji Yamamoto är en annan nyckelperson i förhindrandet av det fria ordet. Han är Data Science Manager på Facebook. Yamamotos funktion är att utveckla Facebook förmåga att hantera bla “hate speech” (näthat), men han har själv uttryckt offentligt att det finns en marginal runt “hate speech” bestående av ord och åsikter som eventuellt kan kränka någon. Detta ska också bli föremål för deboosting.

Insidern har gått igenom interna styrdokument framtagna av Yamamoto och Eduardo Arino de la Rubia. Dokumenten är producerade inom ramen för företagets inre verksamhet, som tex “Coordinated trolling”. Här framgår att Facebook tydligt ställt in siktet på de ord som framför allt högern och konservativa använder tex: SJW (Social Justice Warrior), MSM (Mains Stream Media), normie (normal person) och red pilled (upplyst) samt många andra ord och uttryck.

Yamamotos och Rubias glosor används sedan för att styra Facebooks algoritmer med avsikten att hämma och utesluta åsikter från högern och de konservativa. Tänkandet utgår från den vänsterliberala meme-kulturen, säger insidern.

Läcka avslöjar Facebooks förbjudna ordlista. Skärmdump: Project Veritas
Läcka avslöjar Facebooks lista på förbjudna ord. Skärmdump: Project Veritas

Har du “fel” åsikter är du ett troll enligt Facebook

Facebook använder i praktiken flera av de rekommendationer som dokumenten föreslår, tex något som kallas ett “troll score” för varje Facebook-konto, alltså ett trollbetyg, säger insidern. Det baseras på Facebooks “fake account index”, vilket är själva betygskalan. Parametrar som har betydelse när Facebook bedömer ett konto beror på vilka personer en användare är vän med, vilka ord och memes personen använder och vilka foton som läggs upp. Detta betygsättande bygger på “machine learning” dvs artificiell intelligens.

Insidern konstaterar, precis som säkerligen miljontals människor på webben, att de cirkulerar många så kallade konspirationsteorier om att vissa röster tystas av Facebook, men det händer alltså i verkligheten, intygar insidern. Dokumentet från Yamamoto och Rubia visar det likväl som det hon själv sett med egna ögon på sin tidigare arbetsplats Facebook.

Hon har idag fått sparken.

Läs även om Facebooks respons och O’Keefes svar

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq