Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting

10
James O'Keefe och en Facebook-insider. Foto: Project Veritas
James O’Keefe och en Facebook-insider. Foto Project Veritas

MEDIA. Har du du hört talas om att vissa konservativa röster tystas av Facebook-algoritmer? Har du märkt att det tycks vara omöjligt att posta vissa statusuppdateringar på grund av ett segt Facebook? Du kanske inte ens kan dela inlägg eller ingen tycks bry sig om vad du skriver. Har du haft känslan av paranoia? Nu visar det sig att allt detta faktiskt pågår. Interna dokument har läckt ut och en insider berättar hur Facebook genom “deboosting” förhindrar det fria ordet.

Läs även om Facebooks respons och O’Keefes svar

Avslöjandet släpptes idag ut i det offentliga av James O’Keefe och Project Veritas. Informationen chockerar. Vad som betraktats som konspirationsteorier av många visar sig vara fakta. Facebook arbetar med “shadow banning”, smygcensurering och åsiktsförtryck av oönskade åsikter och personer med hjälp av artificiell intelligens. Till sin hjälp har O’Keefe en insider som arbetat som “content review analyst” för “the intellectual property department” på Facebook.

Danny Ben-David- Foto: Project Veritas
Danny Ben-David- Foto: Project Veritas

Project Veritas presenterar nyckelpersonen och doldisen Danny Ben-David, en mjukvaruingenjör på Facebook. Han är en av hjärnorna bakom programmeringen av Facebooks AI och metoden kallas “Action Deboost Live Distribution”, kort sagt deboosting, som syftar till att hämma och reducera distributionen av vissa användares inlägg på sina och andras Facebook-konton. Detta innebär bland annat att knappar för delning, gillande och vidarebefordring via mail eller sociala kanaler inaktiveras.

Deboosting relaterar direkt till knappen “Boost Post” som kan inaktiveras av Facebooks algoritmer om innehållet i statusuppdateringen är oönskat. Inte nog med det, Facebooks AI kan omsätta videos till ren text, enligt principen “speech to text”, som kontrolleras av algoritmer. Facebooks AI triggas sedan av “dåliga” ord utifrån en lista med glosor, vilket genererar en deboost.

Sigma

Action Deboost Live Distribution hör samman med det artificiella systemet Sigma, vilket styr processen. Ursprungligen skapades Sigma 2017 för att stoppa spridningen av inlägg som är suicidala eller innehåller självskadebeteenden, men ganska snabbt blev Sigma politiserat, säger insidern. Denne noterade att deboosting började uppträda i koden tillhörande konservativa konton.

Denna deboosting genomförs i lönndom utan att den drabbade användaren får veta någonting alls. Denne märker möjligen endast att andra användare inte delar eller på annat sätt sprider en länk, eller de tycks välja att inte ens interagera med en statusuppdatering.

I andra sammanhang kallas detta för “shadow banning”, skuggbannlysning. Det är alltså egentligen Facebooks AI som simulerar andras ointresse och det sker genom att vissa inlägg och uppdateringar degraderats och osynliggjorts.

Facebook Coordinated trolling tactics. Skärmdumpar av läckta dokument via Project Veritas.
Facebook coordinated trolling tactics. Skärmdumpar av läckta dokument via Project Veritas.

Mark Zuckerberg känner rimligen till metoderna

Trots att Facebooks grundare Mark Zuckerberg under senatsförhör bedyrat att Facebook inte sysslar med politiskt banning av fria åsikter visar dessa nya fynd, tack vare även tidigare insiders, att Facebook tvärtom nedgraderar och deboostar oönskade politiska åsikter som framför allt är konservativa, republikanska eller “höger”. Insidern har inte sett denna typ av deboosting på de liberalas och vänsterns Facebook-konton.

När James O’Keefe frågar om insidern vet om Zuckerberg känner till bannlysningsstrategin svarar hon att det är högst troligt att Zuckerberg åtminstone förr eller senare får reda på vad som händer i hans företag.

När O’Keefe konfronterar Danny Ben-David på gatan om varför hans “kod” dyker upp i anslutning till konservativa deboostade konton vägrar han svara.

Facebook dokumenterar och betygsätter dina åsikter i lönndom

Seiji Yamamoto är en annan nyckelperson i förhindrandet av det fria ordet. Han är Data Science Manager på Facebook. Yamamotos funktion är att utveckla Facebook förmåga att hantera bla “hate speech” (näthat), men han har själv uttryckt offentligt att det finns en marginal runt “hate speech” bestående av ord och åsikter som eventuellt kan kränka någon. Detta ska också bli föremål för deboosting.

Insidern har gått igenom interna styrdokument framtagna av Yamamoto och Eduardo Arino de la Rubia. Dokumenten är producerade inom ramen för företagets inre verksamhet, som tex “Coordinated trolling”. Här framgår att Facebook tydligt ställt in siktet på de ord som framför allt högern och konservativa använder tex: SJW (Social Justice Warrior), MSM (Mains Stream Media), normie (normal person) och red pilled (upplyst) samt många andra ord och uttryck.

Yamamotos och Rubias glosor används sedan för att styra Facebooks algoritmer med avsikten att hämma och utesluta åsikter från högern och de konservativa. Tänkandet utgår från den vänsterliberala meme-kulturen, säger insidern.

Läcka avslöjar Facebooks förbjudna ordlista. Skärmdump: Project Veritas
Läcka avslöjar Facebooks lista på förbjudna ord. Skärmdump: Project Veritas

Har du “fel” åsikter är du ett troll enligt Facebook

Facebook använder i praktiken flera av de rekommendationer som dokumenten föreslår, tex något som kallas ett “troll score” för varje Facebook-konto, alltså ett trollbetyg, säger insidern. Det baseras på Facebooks “fake account index”, vilket är själva betygskalan. Parametrar som har betydelse när Facebook bedömer ett konto beror på vilka personer en användare är vän med, vilka ord och memes personen använder och vilka foton som läggs upp. Detta betygsättande bygger på “machine learning” dvs artificiell intelligens.

Insidern konstaterar, precis som säkerligen miljontals människor på webben, att de cirkulerar många så kallade konspirationsteorier om att vissa röster tystas av Facebook, men det händer alltså i verkligheten, intygar insidern. Dokumentet från Yamamoto och Rubia visar det likväl som det hon själv sett med egna ögon på sin tidigare arbetsplats Facebook.

Hon har idag fått sparken.

Text: Torbjörn Sassersson

Läs även om Facebooks respons och O’Keefes svar

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Inga-Britt
Inga-Britt
Gäst
2 mars 2019 kl 18:02

Du kanske kan testa detta Öystein! 😉
”Facebook outside.
I am trying to make friends outside of Facebook while applying the same principles. Therefore, I every day walk down the street and tell passers-by what I have eaten how I feel at the moment, what I have done the night before, what I will do later and with whom.
I give them pictures of my family, my dog and of me gardening, taking things apart in the garage, watering the lawn, standing in front of landmarks, driving around town, having lunch and doing what anybody and everybody does every day.
I also listen to their conversations, give them the ”thumbs up” and tell them I like them.
And it works just like Facebook! I already have four people following me: two police officers, a private investigator and a psychiatrist.”

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Inga-Britt
4 mars 2019 kl 07:41

Absolut, den historien är verkligen träffande och kul. Faktum är att jag själv publicerade den här på NV för typ ett år sedan.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
2 mars 2019 kl 08:51

Vem är förvånad? Egentligen är det självklart att denna aktivitet förekommer. Det är brukarna (folket) som är naiva och aningslösa.

Detta är skälet till att jag inte innehar något Facebookkonto. Så enkelt, men det är klart att jag får klara mig utan “likes” m.m, vilket inte är något som helst problem för mig.

Mänskligheten har blivit degenererad, och ett fåtal utnyttjar detta faktum!

Per Hansen
Per Hansen
Gäst
28 februari 2019 kl 21:38

Bekräftelse på vad jag misstänkt länge. Sen jag startade gruppen Gula västar Sverige Official RIC Alliance på Facebook har jag begränsats mer och mer som admin men bara i Gula västar Sverige ingen annan grupp. Två gånger har jag kontaktat Facebook men ingen respons vilket jag anser bara bekräftar jag har rätt. Mvh Per Hansen.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Per Hansen
2 mars 2019 kl 02:53

1. Låt alltid kommunikationen var öppen via forum och bloggar som är GPL och rekommenderade av FSF, ex. WordPress.com, WordPress.org och phpBB-forum. Inloggning ska inte krävas för att kunna läsa eller kommentera.

2. Man undviker sociala medier och appar som kräver inloggning för att kunna läsa eller kommentera inläggen. (Kan man läsa kommunikationen från vilken terminal som helst, med NoScript aktiverat, så kan kommunikationen nämligen INTE shadowbannas utan att man enkelt kan upptäcka det från en annan terminal.)

3. Man postar en sista post på Facebook och andra sociala medier som kräver inloggning för att kunna läsa kommunikationen. Där kan du ex. skriva.

”Jag/Vi befinner oss numera på [din/er bloggadress]”

4. På sin nya WordPress-blogg plockar man bort alla Facebook-länkar och Facebook-skripts.

5. Vill man även bli av med Youtubes reklam/spion-skripts så slutar man länka till sådana och länkar till ex. nedladdningsbara archive.org-filer eller till convertinmp4-länkar.

6. Vill man även bli av med reklam/spion-skripts från Google, eller få egen video via WordPress, så kan man betala WordPress.com en slant för detta. Även WordPress.org kan vara en bra sida att börja på om man vill få ännu fler möjligheter.

Maria S
Maria S
Gäst
28 februari 2019 kl 03:38

Ja här kom kvittot på vad som är fel med facebook. Tack för en fantastiskt viktig artikel!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
28 februari 2019 kl 03:02

Ingen “stor nyhet”. Spioners och reklam-makares ägare har en politisk agenda. Att den agendan skulle vara “vänster” är SOM VANLIGT en stor fet lögn. Den är monopolkapitalistisk, globalistisk, imperialistisk och kolonialistisk och vill undergräva jämliketen i varje nation i världen och gynna fåtalet girigbukar, d.v.s. raka motsatsen till socialpolitisk traditionell “vänsterpolitik”.