Hallå Facebook – Sluta jäklas med NewsVoice

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 oktober 2017
- Torbjörn Sassersson
Facebook Police - Foto: Alexa, CC0 Creative Commons
Facebook Police - Foto: Alexa,   CC0 Creative Commons
Facebook Police – Foto: Alexa, CC0 Creative Commons

Journalisten Nanok Bie på SVT skrev 2011 i en artikel att allt fler rasar över att det inte går att komma i kontakt med dinosaurien Facebook efter att personliga konton blivit raderade. Nu har NewsVoice drabbats. Jag som redaktör är låst från att uppdatera både min privata profil och NewsVoice Facebook-sida. Anledningen är ”misstänkt aktivitet” påstår FB. Resultatet är att en tidning hämmas i sin verksamhet. 80% av trafiken till NewsVoice kommer via Facebook. Vi måste kunna dela våra artiklar där.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

Mediet NewsVoice avstängt från Facebook

Den 2:a oktober blev jag som redaktör utestängd från att uppdatera både min egen FB-profil och NewsVoice Facebook-sida. Även mitt äldre privata reservkonto på FB låstes omedelbart när jag försökte använda det och efter att jag igår registrerat en ny FB-profil i mitt eget namn låstes den också snabbt av FB med hänvisning till ”misstänkt aktivitet”. Det enda ”brottet” var att jag delat en artikel om hälsa i några Facebook-grupper om just hälsa där jag sedan länge är medlem. Det är min rutin att dela ut artikellänkar i dessa hälsogrupper, utan problem.

Det gick inte heller att starta upp ett av mina äldre anonyma konton utan att Facebook omedelbart krävde att få inskannat ID eller pass från kontoägaren. Det var en desperat åtgärd som jag testade i ett sista försök. Jag lyckades kort använda en sådan anonym FB-profil efter att Facebook krävt att ett personnamn uppgivits. Det funkade i 30 minuter och sedan krävde Facebook att ett foto på kontoägaren måste skickas över. Det är nu gjort och Facebook svarar att de ska granska fotot. FB stängde sedan kontot med hänvisning till att det var för min säkerhets skull.

Jag är med andra ord helt avstängd från Facebook hur jag än gör.

Nanok Bie - Foto: Nanok.com
Nanok Bie – Foto: Nanok.com

Facebook vägrar att kommunicera via telefon

Nanok Bie SVT tog på sig uppdraget att granska varför både Google och Facebook är i princip omöjliga att få direktkontakt med. Många hade redan då klagat på att deras konton raderats av Facebook, utan förklaring. Bie lyckades 2011 hitta Facebooks ”hemliga” kontor i Stockholm på Sveavägen i en av Hötorgsskraporna. Receptionisten i höghuset sa:

”Vi vet inte vilken våning det är, det är problemet. Och det går inte att se det på Facebook ju, det är en säkerhetsgrej”. 

Nanok Bie lyckas senare lista ut att Facebook fanns på plan 6. Han åkte upp och där fick han kontakt med sverigechefen Martin Ingemansson som tittade ut bakom en anonym skyltlös och kameraövervakad dörr samt en säkerhetsvakt. Facebook verkar ha samma adress idag enligt tex Ratsit. Ordväxlingen var minst sagt komisk. Ingemanssons första ord löd:

Martin Ingemansson - Foto: Kampanje.com
Martin Ingemansson – Foto: Kampanje.com

”Öh, hur hittade du hit?”.

Ingemansson sa sedan att alla kontakter ska gå via Facebooks PR-person Janne och att han inte kan kontaktas via telefon:

Ingemansson: ”Nej, du får ju ringa, men jag säger ingenting ändå.”

Bie: ”Men jag kan ju till exempel ringa och få tag på Fredrik Reinfeldt i det här öppna och demokratiska samhället. Ni vill väl vara ett öppet, socialt mediabolag?”

Ingemansson: ”Ja, absolut!”

Bie: ”Tycker ni att ni är öppna och sociala om det är så svårt att få tag på er?”

Ingemansson: ”Ja, nämen, ja, det är vi ju, det är bara att vi har en massa annat att göra. Vill du boka en intervju så gå via Janne.”

Nanok Bie tycker i intervjun ”Hallå Google och Facebook, var är ni?” att Facebook borde anställa lite folk som kan svara på telefon på sverigekontoret. Ingemansson säger då att Facebooks kontor är i en uppbyggnadsfas. Det var 2011. Idag 2017 är det lika svårt att nå dem.

Inte heller tjänster som EniroRatsit, Merinfo uppger telefonnummer till Facebook. Myndigheten Bolagsverket hade inget nummer registrerat för Facebook Sweden AB, enligt kundtjänst. Skatteverket och Tillväxtverket kan inte eller får inte lämna ut telefonnummer. Skatteverket uppgav till NewsVoice att de kontaktuppgifter som myndigheten har för Facebook är revisionsbyrån BDO Nordic Stockholm AB.

Swisha Sassersson valfri summaDet visar sig att byrån tidigare varit revisionsbyrå för Facebook, säger Liza Toralvsdotter en fd medarbetare på BDO till NewsVoice. En anställd säger att BDO inte längre har en sådan funktion. Facebooks nuvarande PR-byrå heter Spotlight PR och receptionisten säger att Facebook-teamet endast kan nås via mail. Receptionisten verkar ovillig att medge att det är unikt för Facebook. Att det inte ens går att få prata med Facebooks PR-team som arbetar i ett separat bolag är anmärkningsvärt. Känslan man får är att Facebook agerar som en ljusskygg underrättelsetjänst med stöd av bulvaner.

I nästa vecka återkommer jag med en uppföljande rapport. Sprid gärna denna artikel på Facebook för jag kan inte göra det. Från och med nu finns jag och NewsVoice även på Facebook-utmanaren VK.com. Kom dit du med. 

Se uppföljningen: NewsVoice fick titta in i Facebooks kameraöga och prata med väktare

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: facebook