Hallå Facebook – Sluta jäklas med NewsVoice

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 oktober 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Facebook Police - Foto: Alexa, CC0 Creative Commons
Facebook Police - Foto: Alexa,  CC0 Creative Commons
Facebook Police – Foto: Alexa, CC0 Creative Commons

Journalisten Nanok Bie på SVT skrev 2011 i en artikel att allt fler rasar över att det inte går att komma i kontakt med dinosaurien Facebook efter att personliga konton blivit raderade. Nu har NewsVoice drabbats. Jag som redaktör är låst från att uppdatera både min privata profil och NewsVoice Facebook-sida. Anledningen är “misstänkt aktivitet” påstår FB. Resultatet är att en tidning hämmas i sin verksamhet. 80% av trafiken till NewsVoice kommer via Facebook. Vi måste kunna dela våra artiklar där.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

Mediet NewsVoice avstängt från Facebook

Den 2:a oktober blev jag som redaktör utestängd från att uppdatera både min egen FB-profil och NewsVoice Facebook-sida. Även mitt äldre privata reservkonto på FB låstes omedelbart när jag försökte använda det och efter att jag igår registrerat en ny FB-profil i mitt eget namn låstes den också snabbt av FB med hänvisning till ”misstänkt aktivitet”. Det enda “brottet” var att jag delat en artikel om hälsa i några Facebook-grupper om just hälsa där jag sedan länge är medlem. Det är min rutin att dela ut artikellänkar i dessa hälsogrupper, utan problem.

Det gick inte heller att starta upp ett av mina äldre anonyma konton utan att Facebook omedelbart krävde att få inskannat ID eller pass från kontoägaren. Det var en desperat åtgärd som jag testade i ett sista försök. Jag lyckades kort använda en sådan anonym FB-profil efter att Facebook krävt att ett personnamn uppgivits. Det funkade i 30 minuter och sedan krävde Facebook att ett foto på kontoägaren måste skickas över. Det är nu gjort och Facebook svarar att de ska granska fotot. FB stängde sedan kontot med hänvisning till att det var för min säkerhets skull.

Jag är med andra ord helt avstängd från Facebook hur jag än gör.

Nanok Bie - Foto: Nanok.com
Nanok Bie – Foto: Nanok.com

Facebook vägrar att kommunicera via telefon

Nanok Bie SVT tog på sig uppdraget att granska varför både Google och Facebook är i princip omöjliga att få direktkontakt med. Många hade redan då klagat på att deras konton raderats av Facebook, utan förklaring. Bie lyckades 2011 hitta Facebooks “hemliga” kontor i Stockholm på Sveavägen i en av Hötorgsskraporna. Receptionisten i höghuset sa:

“Vi vet inte vilken våning det är, det är problemet. Och det går inte att se det på Facebook ju, det är en säkerhetsgrej”. 

Nanok Bie lyckas senare lista ut att Facebook fanns på plan 6. Han åkte upp och där fick han kontakt med sverigechefen Martin Ingemansson som tittade ut bakom en anonym skyltlös och kameraövervakad dörr samt en säkerhetsvakt. Facebook verkar ha samma adress idag enligt tex Ratsit. Ordväxlingen var minst sagt komisk. Ingemanssons första ord löd:

Martin Ingemansson - Foto: Kampanje.com
Martin Ingemansson – Foto: Kampanje.com

“Öh, hur hittade du hit?”.

Ingemansson sa sedan att alla kontakter ska gå via Facebooks PR-person Janne och att han inte kan kontaktas via telefon:

Ingemansson: “Nej, du får ju ringa, men jag säger ingenting ändå.”

Bie: “Men jag kan ju till exempel ringa och få tag på Fredrik Reinfeldt i det här öppna och demokratiska samhället. Ni vill väl vara ett öppet, socialt mediabolag?”

Ingemansson: “Ja, absolut!”

Bie: “Tycker ni att ni är öppna och sociala om det är så svårt att få tag på er?”

Ingemansson: “Ja, nämen, ja, det är vi ju, det är bara att vi har en massa annat att göra. Vill du boka en intervju så gå via Janne.”

Nanok Bie tycker i intervjun “Hallå Google och Facebook, var är ni?” att Facebook borde anställa lite folk som kan svara på telefon på sverigekontoret. Ingemansson säger då att Facebooks kontor är i en uppbyggnadsfas. Det var 2011. Idag 2017 är det lika svårt att nå dem.

Inte heller tjänster som EniroRatsit, Merinfo uppger telefonnummer till Facebook. Myndigheten Bolagsverket hade inget nummer registrerat för Facebook Sweden AB, enligt kundtjänst. Skatteverket och Tillväxtverket kan inte eller får inte lämna ut telefonnummer. Skatteverket uppgav till NewsVoice att de kontaktuppgifter som myndigheten har för Facebook är revisionsbyrån BDO Nordic Stockholm AB.

Swisha Sassersson valfri summaDet visar sig att byrån tidigare varit revisionsbyrå för Facebook, säger Liza Toralvsdotter en fd medarbetare på BDO till NewsVoice. En anställd säger att BDO inte längre har en sådan funktion. Facebooks nuvarande PR-byrå heter Spotlight PR och receptionisten säger att Facebook-teamet endast kan nås via mail. Receptionisten verkar ovillig att medge att det är unikt för Facebook. Att det inte ens går att få prata med Facebooks PR-team som arbetar i ett separat bolag är anmärkningsvärt. Känslan man får är att Facebook agerar som en ljusskygg underrättelsetjänst med stöd av bulvaner.

I nästa vecka återkommer jag med en uppföljande rapport. Sprid gärna denna artikel på Facebook för jag kan inte göra det. Från och med nu finns jag och NewsVoice även på Facebook-utmanaren VK.com. Kom dit du med. 

Se uppföljningen: NewsVoice fick titta in i Facebooks kameraöga och prata med väktare

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: facebook
Stöd NewsVoice 2024
 • “80% av trafiken till NewsVoice kommer via Facebook”
  Ett uppenbart misstag som jag antar att ni kommer att rätta till nu med facit i handen? Jag har aldrig förstått företag som lägger alla ägg i samma korg därmed ger bort kontrollen. Speciellt inte till ett företag som facebook.

 • Detta har hänt så många privatpersoner och stora facebook sidor nu att ni alla borde gå ihop och göra en mass-stämning i domstol (ett civilmål).

  Då uppmärksammas problemet och det kan bli stora nyheter av detta världen över.

  Då visar man tydligt vad Facebook är för ett gestapo-kommunist företag där man ej värnar om det fria ordet och free speech.

  Försök samla ihop så många andra personer som möjligt i en lista. och gå samman mot Facebook.
  Ni kanske kan få ett fett skadestånd om det kommer fram att Facebook sparkat ut er på felaktiga grunder.

  Om inte annat så tar det fram det här problemet i den offentliga miljön.

  Finns STORA mediabolag i utlandet med miljontals besökare varje dag som gärna hade skrivit om en sådan här rätts-process mot Facebook.

  Blandannat: DrudgeReport.com, InfoWars.com, DailyCaller.com, InvestmentWatchBlog.com, m,m ,m,m

 • Tidigare hade NewsVoice ett konto på den sociala tjänsten SOUP.IO (funkar ungefär som Twitter) med adressen newsvoice.soup.io, men utan förklaring stängdes det kontot någon gång årsskiftet 2016-2017 och den sista länken som fick postas på SOUP var:

  Microsoftdirektör: Jag skäms över hur min industri döljer riskerna med trådlös teknik
  https://newsvoice.se/2016/02/19/icrosoftdirektor-jag-skams-over-hur-min-industri-doljer-riskerna-med-tradlos-teknik/

  …skriven av Mona Nilsson, ordf. Strålskyddsstiftelsen

  Den sista länken finns sparat av Web Archive:
  https://web.archive.org/web/20161210123603/http://newsvoice.soup.io:80/

  Nu går det inte att alls att komma in på NewsVoice SOUP: http://newsvoice.soup.io

 • Torbjörn, det är nog ett script som kommer via WordPress. På den här sidan kan jag se att det har blockerats script från ajax.googleapis.com, twitter.com, wp.com, gravatar.com, facebook.com och google-analytics.com

 • Varför delar du inte artiklar på Twitter genom att använda olika hashtaggar? #svpol #sjukvård #Facebook osv

  Just nu skickar Newsvoice ut artiklar på Twitter utan hashtaggar.

  Om en artikel blir viral på Twitter så sprider det sig ofta till Facebook också.

 • Vad jag behöver hjälp med är att du/ni postar de senaste NewsVoice-artiklarna (som du gillar) på Facebook eftersom jag som NewsVoice redaktör inte längre kan göra det. På det viset får vi hjälp med att fler kan finna och läsa intressanta artiklar.

 • Tack för era kommentarer.

  Har startat ett konto på Minds.com nu, men kommer inte vara aktiv förrän jag vet hur FB agerar. Antar att de öppnar mitt FB konto efter 10 dagar. Oavsett det kommer VK.com förbli en kanal jag utvecklar och postar parallellt på så att den kan ersätta FB på sikt.

  Bli vän med mig här: https://vk.com/torbjorn_sassersson

  Martin, det script du skriver om kände jag inte till. Intressant. Jag vet inte hur det hamnat där eller hur jag tar bort det. Ligger den bara på en sida typ entresidan?

 • Intressant. Jag tror minsann att de svenska spionerna som arbetar åt främmande makt i Sverige är både förskrämda och förvånade att de inte kan censurera Newsvoice utan angiven anledning ostört.

  Hmmm… Den lille killen kan nog behöva en säkerhetsvakt där han sitter med fingrarna i syltburken och stänger ner folks sidor när de inte håller med CIA. Det han gör är nog olagligt på något vis enligt brottsbalken, förmodligen spioneri. Han arbetar ju förmodligen åt främmande makt i Sverige, tror jag, eftersom CIA förmodligen är insyltade i det här fallet.

  Men tack vara Facebooks dåliga behandling av Newsvoice lär jag mig nu mer om https://en.wikipedia.org/wiki/VK_(social_networking) Tydligen väldigt populärt i öst. Jag plockar nu bort Facebook som delningsknapp på vår blogg och lägger upp m.vk.com, den mobila varianten utan scripts, som alternativ social media i länklistan, för även Putin kan vilja spionera i Sverige genom scripts naturligtvis, den gamle KGB-agenten. 🙂 Kanske borde vi ha ett svenskt eller ett schweiziskt Facebook, ärligt talat. Schweizisk demokrati tycks fungera bättre än vår än så länge.

  Kanske Vetenskapliga partiet ska avsluta Facebook helt i ren lojalitet? Nej. Det kommer nog ske helt automatiskt om jag har förstått saken rätt, eftersom inte vi heller slickar Rotchild-sionismens tarmkanal som denne lille lakej.

  Du ska inte oroa dig Torbjörn! De som gillar Newsvoice kommer förstå vad det är frågan om ändå, nämligen främmande makts inblandning i svensk medborgarjournalism, kanske på Wolodarskis begäran t.o.m.?

  Se nu till att ta bort ditt Facebookscript från Newsvoice också, för vad ska du med detta till? Köra CIA:s programsnuttar på dina läsares datorer? Jag ser att du har dem genom NoScript i min Firefox. Varför tar du inte bort detta script?

 • Ägarna av Alphabet och facebook tror att dom ÄR internet idag. Det är dom givetvis inte. Det finns alternativ. Ett av dom är minds.com. Ett ställe som betalar användarna för sina alster. Och det gäller alla. Dessutom så existetar det knappt ngn censur där. Prova! Det är gratis. Finns även andra alternativ där ute 🙂

 • Känslan man får är att Facebook agerar som en ljusskygg underrättelsetjänst med stöd av bulvaner – precis Torbjörn det är de utan tveka, NSA i en nöttskal, och inte bara de men de andra dinosaurierena också som Google och Twiter också. Google” tåg bort” RT från sin sida idag utan några förklaringar. Vi är på rätt väg in i 1984 och jag tror detta är bara början. Världen har blivit lurat med Facebook m.m. när många miljader person har blivit vana och beroende av de nu kommer de med maktmissbruket och ingen kan göra ett ski..t eftersom de har blivit så mäktiga att de bryr sig inte om dåligt reklam m.m. eftersom “alla” är beroende av de. DET ÄR DGX ATT VAKNA !!!!

 • Marionettetablissemangets fascistiskt inspirerade frontaktörer och CIA-lakejer tycks inte ens bemöda sig om att upprätthålla den yttrandefrihetliga och demokratiska fasaden, utan uppfattar sig själva i all hybris stå högt över de trilskande medborgare som vägrar sluta sig till de kognitivt dissonantas och värdegrundsfrälstas moraliskt defekta led, inför vilka mediamagnaterna icke anser sig redovisningsskyldiga.
  I dessa den aggressiva globalismens formativa skeenden får man ständigt vara beredd på att få sina konton nedstängda – icke minst inom det illa beryktade och sorgligt changerade Facebook.
  Den dolda makten känner hotet från den fjärde statsmakten och intensifierar sina maktfullkomliga attacker på laglydiga medborgare, medan subversiva idkare av allehanda slag ges carte blanche och åtnjuter den korrupta regimens välsignelse.
  Tänk så bekvämt det måste vara att inte engagera sig, blunda och överlåta allt ansvar åt andra 😉
  Andreas, värdekonservativ nationalist, realist och troende kristen.

 • Jag är övertygad att Facebook Sveriges dagar är räknade. De har i sin storlek blivit maktfullkomliga och tycks ägna sig åt diverse ljusskygg verksamhet som knappast gynnar det fria ordet, eller är attraktiv som kommunikationsforum. Man blir verkligen lite mörkrädd och undrar vad för sorts aktivitet som döljer sig bakom fasaden. Det är dags att det växer upp något nytt. Förutsättningarna för det har aldrig varit bättre än nu.

  Man är innerligt tacksam att det finns alternativ i mediaflödet idag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *