Facebooks filter stoppar artikellänkar till NewsVoice och TV Helse

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 maj 2018
- Torbjörn Sassersson
Facebook HQ Stockholm 9 okt 2017 - Foto: NewsVoice.se
Facebook HQ Stockholm 9 okt 2017 - Foto: NewsVoice.se
Facebooks huvudkontor i Stockholm – Ingen logga eller skyltning, bara ett kameraöga. Foto: NewsVoice.se

DEBATT. Idag meddelar Facebooks opersonliga filter att flera artikellänkar till NewsVoice och TV Helse i Sverige automatiskt flaggats för misstänkt “brott” mot Facebooks community-regler. Det är naturligt illavarslande för läsarna och för mig som är redaktör på båda sajterna. Får man inte dela artiklar om riskerna med mammografi eller vaccin? Hur kan det vara ett misstänkt brott?

Det var idag när jag skulle posta tipslänkar i de två Facebook-grupperna: “Hälsa och Folkbildning (HoF)” och “Hälsa till alla” som jag möttes av följande varningsmeddelande:

Facebook varningLänken i varningen leder till texten:

Autoflaggade av Facebook
Det verkar som om de här inläggen kanske bryter mot våra communityregler och de är därför inte synliga i gruppen. Om administratören godkänner ett inlägg visas det i gruppen. Om administratören inte gör någonting tas inlägget bort permanent efter 30 dagar. Du kan även själv ta bort dina inlägg.”

Följande tre länktips hade flaggats av Facebooks algoritmer som “Kan vara bedrägeri eller spam” (enligt Facebook):

Facebook flaggade artikel om riskerna med mammografi som möjligt bedrägeri eller spam.
Facebook flaggade artikel om riskerna med mammografi som möjligt bedrägeri eller spam.
Facebook flaggade artikel om riskerna med mammografi som möjligt bedrägeri eller spam.
Facebook flaggade ytterligare en artikel om riskerna med mammografi som möjligt bedrägeri eller spam.
Facebook flaggade artikel om riskerna med vacciner som möjligt bedrägeri eller spam.
Facebook flaggade artikel om riskerna med vacciner som möjligt bedrägeri eller spam.

Som vanligt finns ingen möjlighet att ställa supportfrågor till Facebook, “överklaga” eller förhindra att länktipsen tas bort om administratören inte väljer att spara dem.

Inga regelbrott, ingen reklam, inget spam och inget bedrägeri

Det är viktigt att betona att jag brukar posta länkar i dessa grupper och har tillåtelse att göra det. Administratörerna har inte tidigare klagat på dessa tipslänkar utan det är Facebook som nu skjuter in en kil mellan mig som publicist och administratörerna för dessa Facebook-grupper genom att misstänkliggöra det jag vill dela.

 • Ingen av de tre artiklarna innehåller länkreklam i brödtexten.
 • Artiklarna säljer ingen produkt.
 • Inget spammande.
 • Inget bedrägeri.
 • Inget delande som bryter mot någon regel.
 • Inga klagomål har skickats till mig som artikeltipsare från gruppernas administratörer.
 • Artiklarna är gratis att läsa.

Vi användare har gett Facebook för mycket makt och Facebooks ledning kan alltid luta sig tillbaka och hävda att deras tjänster är gratis och att Facebook bara är ett företag som kan ta sina egna policybeslut som styr vad som får delas. Facebook är ingen myndighet så inget kan “överklagas”.

Sedan några månader delar jag allt på Facebook även på ryska VK.com, en Facebook-liknande historia som ersätter både Facebook och YouTube. Jag använder inte VK för att det är ryskt, men för att det verkar som om VK är mer angeläget om att upprätthålla yttrandefrihet, delningsfrihet och även pressfrihet.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Sorgsamt det hela. Vi behöver dessutom slå oss samman där vi bor för att utveckla samarbete. Vi kan
  hjälpa varandra med det vi är bra på. Alla kan vi något. På så vis blir vi heller ej så sårbara. Detta är framtidens lösning som jag ser det och mina hjälpare har berättat om.

 • Ett alternativ till Facebook är nya Haleron.com. Men som sagt det gäller att folk aktivt att flytta.

 • Jan Norberg: Massflykt från Google, Facebook, mfl innebär att de kommer klaga, betydligt ljudligare än vad vi klarar.

  Makt => korruption; absolut makt => absolut korruption.
  Eller styr deep state även här som i USA?

 • @ Michael Zazzio 10 Maj, 2018 at 22:12

  Efter påtryckningar från regeringen så har man introducerat en självcensur.

  I Tyskland och andra länder har Google, Facebook, mfl redan gjort vad man nu i Sverige inför.

  Hotet från politikerna är lagstiftning.

  Snacka om DDR, Nord Korea eller Kuba….

 • Torbjörn Sassersson: Intressant fråga med svar som FB inte kommer gilla.
  Alltså ordnas “massflytt” från FB bäst?
  Martin har säkert ideer som kan funka?
  Gissar att det hjälper att veta hur man kommer åt gamla FB-sidor som FB tagit ned?

 • Martin Gustavsson at 12:59

  Tack för dina förslag. Det går inte en dag utan att jag tänker tanken om vad bra det vore om man kunde exportera alla läsare till en ny social kanal som är open source och helst ägd av en oberoende spelare någon fristat någonstans.

  Jag kör nu helt via webbläsaren Brave istället för Goggle Chrome och normalt via VPN tunnel. Jag har 664 följare/vänner på VK privat att jämföra med 3200 på Facebook Privat. Hur få över alla dessa?

 • @Torbjörn
  Problemet med de flesta sociala medier är att de med stor sannolikhet är i händerna på monopolkapitalistiska intressenter och deras integritetskränkande underrättelsetjänster, inkl. VK, tror jag. Ryssarna attackerar ex. Telegram, men inte VK. Fundera på den verkliga orsaken varför de inte gillar brevhemligheten, men älskar VK!

  Jag kan därför rekommendera alla att plocka bort alla scripts och länkar till dem och säga upp dessa konton, samt börja använda GPL-programvara rekommenderad av FSF.

  WordPress.org och WordPress.com är i princip samma system. Det senare är kommersiellt och reklamfinansierat genom google.com. (tyvärr) Google går dock att använda utan scripts, och WordPress går att använda utan att köra google-script. Det du skickar genom Google avläses dock sannolikt av sannolikt av främmande makt precis som allt annat som är icke-krypterat och far över nätet. Android och Blogger/Blogspot är också ägda av Google.

  Skulle Newsvoice använda WordPress.org-programvara enbart och trådade kommentarer så skulle varje inloggad kommentator kunna få svar på sina egna kommentarer genom detta system, helt utan ett integritetskränkande Google. WordPress-systemet är enkelt att moderera och fungerar utmärkt.

  Vissa tror att de kommer få mindre trafik om de skippar kommersiella sociala medier och deras scripts. Det stämmer förmodligen inte alls. Människor som en gång läst Newsvoice vill läsa mer och kommer anpassa sig till de inloggningar som krävs för att kunna kommentera.

  Vi läsare/medborgarjournalister kan länka relevant till och från Newsvoice. Newsvoice redaktion kan moderera lite hårdare mot irrelevanta bloggposter, irrelevanta kommentarer och Internettrolling. Då kommer ingen någonsin missa existensen av denna utmärkta web-tidning, men alltid vilja ha mer av den.

  Om Newsvoice går ur dessa integritetskränkande sociala medier kommer det inspirera fler att göra det, tror jag,

 • @Hasse
  I många domstolar sitter domare som tillhör eliten, och dömer partiskt, för de vill inte att folket vaknar upp och ifrågasätter det PK-samhälle som eliten själva har inrättat för att säkerställa sin makt över folket.

 • Yttrandefriheten i Sverige gäller bara om man yttrar sig i samklang med den politiskt korrekta agendan.

  Vaccinering kan jag inte prata om med föräldrar som vaccinerat sina barn, en form av självcensur, men det blir så lätt fel. Föräldrarna känner sig hotade och går in i försvar, sånt kan man inte debattera. Personligen förstår jag såklart inte hur man kan låta injicera bebisar och små barn med Gmo, virus, dna, formaldehyd, bitar från apor etc etc.

  Vi har ju trots allt fri vilja..

  Facebook-fri och lyckligare av det sedan 5 år tillbaka.

  Lite hemskt att se folk slaviskt kolla uppdateringar flera gånger om dagen.

  Tack för informationen och arbetet bakom.

  Sanningen skall göra dig fri, men först gör den dig förbannad.

 • Hemskt, och ytterligare en bekräftelse på den censur vi har i Sverige. Även om FB är ett privat företag så har de i princip total dominans. Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att inse att FB får ekonomiskt stöd från många företag och organisationer för att “hjälpa till” att styra “fiskstimmet” rätt.

  Ytterligare en ingrediens i “Det stora Bedrägeriet”.

  Själv har såklart även jag lämnat FB. Ofattbart att inte fler gör det.

 • Jag blir så förbannad på denna diktatur!
  Jag har konto på VK.
  Kan du inte skicka info till mail?

 • Kanske kan det vara Oksanen som missbrukat sitt tydligen enorma inflytande i regering och annat efter han blev slaktad av oss här ?

 • Tyvärr är många nya nättidningar inkl massmedierna beroende av Facebook för att finna läsare och få besökstrafik. Det beror i sin tur på att nästan alla använder Facebook. Det är där läsarna finns och får lästipsen.

 • Är det inte dags att dra dem till domstol?
  Det gjorde “The health ranger”. Mike Adams kanal är uppe på YT igen.
  Visa att Ni inte låter er skrämmas.
  Personligen var jag var en kort stund av mitt liv uppslukad av facebook. Men är helt Facebookfri sedan ca 2012.
  Hoppas att även andra kan komma ur sitt facebook-beroende.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *