Replik: Köttproduktion ger miljöproblem och köttätande kan skada hälsan

publicerad 28 augusti 2019
- Kerstin Unger-Salén
Kerstin Unger-Salén. Foto: Torbjörn Sassersson och infälld selfie
Kerstin Unger-Salén. Foto: Torbjörn Sassersson och infälld selfie
Kerstin Unger-Salén. Foto: Torbjörn Sassersson och infälld selfie

Anledningen att jag skrev artikeln “Varför är tjocktarms- och ändtarmscancer vanligare i högindustrialiserade utvecklingsländer?” var först och främst för att påpeka hälsoaspekter kring köttkonsumtion som cancerrisk, men också hur köttproduktion påverkar miljön och hur den inverkar på koldioxidutsläpp. Det är också en fråga om hur mycket mark vi ska använda för köttproduktion och även en etisk fråga om hur djuren behandlas i ett normalt köttproducerande jordbruk.

Text: Kerstin Unger-Salén, Kerstins Preventiva Cancerblog

Debatten

Den svenska konsumtionen är högre än genomsnittet i EU

Sanningen är att den senaste jämförelsen från OECD, 2017, visar att den svenska konsumtionen är högre än både genomsnittet i EU och vårt grannland Norge. Samtidigt ligger vi en bit under riktigt stora köttkonsumenter som USA och Argentina.

Statistiken och vetenskapliga studier visar att det finns en korrelation mellan de länder vars befolkning äter mycket kött och högre cancerrisk/incidens. Självklart spelar det också roll vilket kött man äter och vilken livsstil och övriga kostvanor man har för sannolikheten att utveckla en cancer.

En annan sanning vad gäller kost och cancer handlar om att högt intag av kolhydrater speciellt från spannmål och processade sådana, socker och fruktos bidrar till cancer. Högt glukosintag via mat och dryck, ökar insulinproduktionen. Insulin är ett tillväxthormon som ökar risken för bl.a. diabetes, cancer och tumörväxt.

Sen spelar det stor roll hur vi tillagar maten vare sig det är kött eller grönsaker, vilket Per Melin så riktigt påpekar. Mat tillagas med höga temperaturer, vilket inkluderar steriliserad och pastöriserad mat, grillning, hårdstekning etc ökar formering av AGE, som åstadkommer fria radikaler, inflammation i kroppen. Allt detta ökar risken för hjärtsjukdomar, njursjukdomar, diabetes och cancer.

Dr Mercola, som Per Melin nämner, har ändrat inställning till köttkonsumtion vad gäller ekologiskt kött. 2014 ansåg han att högt proteinintag kan framkalla cancer. Sen dess har han blivit en stor anhängare av ketodieten (omdiskuterat huruvida det är bra för cancerpatienter eller inte) som förespråkar oerhört lite kolhydrat intag, ett problem eftersom det utesluter många frukter och grönsaker, mer proteiner och mycket fetter.

Läs hela repliken i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det kom just en artikel om keto:

  “Hon led av konstant sjukdomskänsla i form av trötthet, muskelsvaghet, låg energi. Hon hade IBS, ångest och stora humörsvängningar. Fast när läkare tog prover hittade de inget specifikt fel. Men räddningen skulle komma. Det var hennes professor på Chalmers, Göran Petersson, som fick henne att ta sambandet mellan kost och hälsa på större allvar. Eftersom hon levt vegetariskt och kolhydratrikt och känt sig dålig på det, föll det sig naturligt nu när förändring söktes att först skippa socker och andra kolhydrater, och sedan börja inkludera kött.

  Resultaten kom snabbt och var överväldigande positiva.”

  Hela:
  https://www.dietdoctor.com/se/erik-recenserar-keto-boken-av-martina-johansson

 • Det kom just en artikel om keto:

  “Hon led av konstant sjukdomskänsla i form av trötthet, muskelsvaghet, låg energi. Hon hade IBS, ångest och stora humörsvängningar. Fast när läkare tog prover hittade de inget specifikt fel. Men räddningen skulle komma. Det var hennes professor på Chalmers, Göran Petersson, som fick henne att ta sambandet mellan kost och hälsa på större allvar. Eftersom hon levt vegetariskt och kolhydratrikt och känt sig dålig på det, föll det sig naturligt nu när förändring söktes att först skippa socker och andra kolhydrater, och sedan börja inkludera kött.

  Resultaten kom snabbt och var överväldigande positiva.”

  Hela:
  https://www.dietdoctor.com/se/erik-recenserar-keto-boken-av-martina-johansson

 • Tack Sten Björsell och andra i kommentarsfälten. Ju mer vi kan medvetandegöra människor om hur vi kan förebygga cancer och andra sjukdomar genom att göra “visa” konsumtionsval, desto bättre. Er kunskap är värdefull och hoppas att många läser denna konversation.

 • Tack Sten Björsell och andra i kommentarsfälten. Ju mer vi kan medvetandegöra människor om hur vi kan förebygga cancer och andra sjukdomar genom att göra “visa” konsumtionsval, desto bättre. Er kunskap är värdefull och hoppas att många läser denna konversation.

 • Till Maj Rehnberg: Att du har rätt om CO2 visar ett färskt rättsfall i Canada där Michael Mann anklagade Tim Ball för förtal och förlorade då han vägrade att ange ursprunget av temperaturdata han använde och inte ens kunde/ville presentera sina rådata. Det helt ovetenskapliga i denna vägran föranledde högsta domstolen i Kanada att förklara att data inte fanns och Mann förlorade processen. Manns skrifter om “hockeystick” temperaturuppgång har citerats av en mängd andra forskare och blivit bas för den domedags liknande klimatrörelsen vi ser idag. Se t.ex artikeln om det här: https://www.naturalnews.com/2019-08-26-climate-change-hoax-collapses-as-michael-mann-bogus-hockey-stick-graph.html

  • M.E. Manns ‘hockeyklubba’ är ett gammalt särfall inom matematiken. Ekvationen han utgår ifrån är uppbyggd på ett sådant sätt, att tillhörande graf alltid visar den formen, oavsett vad man stoppar in i variablerna. Den har ingen större funktion än att skämta eller bluffa med …

   Lärdes ut inom avancerad matematik på universitetsnivå under 1980-talet. Gick själv i gymnasiet i början av det årtiondet och hade nöjet av en engagerad lärare som visade klassen hur.

   Manns egentliga profession/expertis är att räkna trädringar. Han figurerar även i Climategate-triologin.

   • SajaL: Visste inte det! Och stackars Greta har inte en aning, liksom de flesta av våra alltså grundlurade regerings- och världspolitiker. Men inte kommer dom ändra sig. Istället troligare är nog att det kan bli olagligt att vara “klimatkatastrof-förnekare”. Åsiktsförtryck som i Orwells skrifter och i totalitära stater är nu närmare än någonsin.

 • Nej du, ditt påstående är fel från början. Du påstår att klimatförändringarna är orsakade av CO2. Det är inget som alla forskare är överens om men de forskarna har inte fått komma till tals utan ensidigt har samtliga politiska partier och myndigheter anammat alla påfund som bl.a. Al Gore turnerade runt med.

  Det viktigaste för människan är att se till att kroppen får rätt näring som stöder kroppens egen förmåga att självläka. Samt att undvika gifter. Har man en frisk kropp kan den föra ut gifterna och det viktigaste är att det inte blir stagnationer i kroppen som orsakar bl.a. tumörer.
  Men vi har en sjukvård som inte får lära sig detta. Och vi har inte heller friheten att välja den alternativa. Intressenter har sett till att lagar stiftats så att alternativa mediciner inte får behandla cancer och barn under 8 år.

  Djur ska beta gräs ! Hur mycket arealer går åt att tillverka mjöl till alla olika brödsorter, kakor, kex, choklad etc som bara är tomma kalorier och som vi överkonsumerar.

  Den lilla ökning av temperaturen orsakas av var i kosmos Tellus befinner sig. Det var en sådan period år 900-1350. Då fanns varken industrier eller avgaser bara skitande kor.

  Vi omges av cancerogena ämnen som vi intar genom mun, hud, injektioner och andning till exempel luktrenare.
  Det finns kloka människor som visar att vi inte behöver städskåpen fulla med alla dessa produkter.
  Men att detta finns är för att det ska tjänas pengar, visserligen ger det arbete och lön till många så att de kan konsumera och betala med sina liv.

  Jag tycker du kan diskutera geoengineering i stället. Vad innebär det för Tellus och dess befolkning att bedriva sådan påverkan av vädret ?

 • Till Maj Rehnberg: Att du har rätt om CO2 visar ett färskt rättsfall i Canada där Michael Mann anklagade Tim Ball för förtal och förlorade då han vägrade att ange ursprunget av temperaturdata han använde och inte ens kunde/ville presentera sina rådata. Det helt ovetenskapliga i denna vägran föranledde högsta domstolen i Kanada att förklara att data inte fanns och Mann förlorade processen. Manns skrifter om “hockeystick” temperaturuppgång har citerats av en mängd andra forskare och blivit bas för den domedags liknande klimatrörelsen vi ser idag. Se t.ex artikeln om det här: https://www.naturalnews.com/2019-08-26-climate-change-hoax-collapses-as-michael-mann-bogus-hockey-stick-graph.html

  • M.E. Manns ‘hockeyklubba’ är ett gammalt särfall inom matematiken. Ekvationen han utgår ifrån är uppbyggd på ett sådant sätt, att tillhörande graf alltid visar den formen, oavsett vad man stoppar in i variablerna. Den har ingen större funktion än att skämta eller bluffa med …

   Lärdes ut inom avancerad matematik på universitetsnivå under 1980-talet. Gick själv i gymnasiet i början av det årtiondet och hade nöjet av en engagerad lärare som visade klassen hur.

   Manns egentliga profession/expertis är att räkna trädringar. Han figurerar även i Climategate-triologin.

 • Mäñiskan är den enda levande varelsen som använder eld för att tillreda föda, sedan 236 000 år tillbaka. Innan elden så åt vi all föda rå som alla andra djur. Genom att exkludera all onaturlig industri producerad föda, snabba kolhydrater som raffinerat socker, bröd, pasta, flingor, läskedrycker, öl, etc så undviker vi metabola sjukdomar. Genom att dricka rent vatten, bara äta färsk frukt, färska grönsaker, stekta eller kokta proteiner, stek i smör och olivolja i salladen, så äter du som en kung, blir mätt och belåten och återvänder till naturlig vikt utan ansträngning över tid. Lätt och enkel naturlig diet. Lycka till.

 • Skrev just kommentaren nedan till liknande diskussion på dietdoctor idag.
  (Jag tycker kommentaren är relevant här och kopierar den därför nedan. Beträffande högt proteinintag och cancer bör det vara bra att minska proteinintaget då detta, liksom hög järnhalt i maten, och snabba kolhydrater påverkar mTOR i tillväxtriktning istället för underhåll. Nästan bara cancer behöver tillväxt när vi är “fullvuxna”. I videon som jag länkar till längst ned visas en sammanställning av hur mycket kött, frukt och grönsaker vi måste äta idag jmf med 1940 för att få i oss samma mängder spårämnen och därmed till stor del samma mängd vitaminer nu som då.
  Dubbelt så mycket kött, 3 ggr frukt och 4 ggr grönsaker. Alltså genom att välja bort industrikött både från Sverige och framförallt Argentina kan vi både må bättre och äta mindre “riktigt” kött för bättre effekt. Dessutom slipper vi gifterna som automatiskt numera medföljer industrikött.)

  Idag intas en mycket stor del av rött kött som hamburgare. Dessa innehåller bindemedel och ofta en del socker(!) för att hålla längre. (ca 4 g per 100 gram, före såser.)
  Hamburgare konsumeras dessutom oftast med ordentliga tillsatser av söta såser (senap, ketchup,…) och (sockerberikat) vitt bröd. Och trots att vi vet att socker bidrar till nästan alls sjukdomstillstånd som behandlats i artikeln ser jag ingen studie som kontrollerat för sockerintag i samband med köttintag. Till och med “modern” grillning görs alltför ofta med “grillsåser” som är en blandning av vatten, kryddor, kanske växtolja och, socker(!)
  Dessutom används inte det dyrare rörsockret i industrimat längre. Det har ersatts med det sötare och betydligt billigare fruktos-dominerade sockret, HFCS, vilket t.o.m ger metabolt syndrom/fettlever snabbare än det “gamla” rörsockret pga av att levern lätt överbelastas av omvandling av mer fruktos till glukos som ger giftiga aldehyder som mellansteg.(Rörsocker innehåller “bara” 50% fruktos.) Samma nedbrytande sidoeffekter som omvandling av alkohol ger, i proportion till ökande konsumtion och minskad tillgång på antioxidanter. Alltså förmodligen en mycket dominerande och okontrollerad faktor i “faran” av rött kött.

  Fler invändningar kan göras om skillnaden mellan gräsavslutat nötkött och spannmåls matad/avslutat kött. Det senare är vanligen matat med det billigaste spannmålet, ofta besprutad GMO-spannmål från Argentina. Alltså industrikött från Argentina innehåller även kända och okända gifter i okända blandningar. Även Svenska bönder som inte köper dyrt ekologiskt spannmål får aldrig,vad jag vet, reda på ursprunget, vilket betyder att det GMO-fria EU ofta matar sina djur med billigaste argentinskt besprutat GMO-spannmål. Men importerat kött från Argentina “tar priset” eftersom det vanligen stått i stallar och huvudsakligen matats med spannmål från födsel till slakt.
  De miljökatastrofer som redan inträffat pga av industrijordbruket för framtagning av spannmål till direkt föda och till kött (och vegetariskt köttliknande) kan bäst ses i Mexican Gulf där för närvarande havsvatten vars utsträckning är ca halva Irland är “dött”. “Befriat” från liv pga av syrebrist pga avfall och jord (humus) som dagligen spolas bort från amerikanska industrijordar vid regn och sedan ruttnar och då producerar metan istället för fisk. Gräsbetade djur har otroligt många fördelar både för konsument och producent och en del av dem kommer fram i den här youtube-videon: https://www.youtube.com/watch?v=yvQGEtLtIpc
  Slutligen blir djurspillningen från djurstallar ett problem som endast får spridas på fält då och då, men fortfarande spolas ned i täckdiken tillsammans med jord och NPK vid regn. Samma djurspillning som var och alltid blir en resurs i humusbyggnad som beskrivs i videon ovan.

 • Att animaliskt kött rent generellt skulle skada mänskligt kött känns lite långsökt och grovt förenklat. Hur kroppen tar till sig köttet man äter beror ju på hur djuret har varit uppfött och som du skriver hur köttet sen har tillagats. Själv var jag hardcore-vegetarian i ett antal år och sen gick jag tillbaka till köttdisken. Märker nu en stor skillnad i välmående som ork. Själv tror jag man kan äta det mesta i moderata mängder så länge det är så naturligt och oprocessat som möjligt. Ekologiskt kött och grönt är ju en självklarhet då antibiotika-broilers och besprutade grönsaker knappast kan räknas som människovärdig föda.

 • Nej du, ditt påstående är fel från början. Du påstår att klimatförändringarna är orsakade av CO2. Det är inget som alla forskare är överens om men de forskarna har inte fått komma till tals utan ensidigt har samtliga politiska partier och myndigheter anammat alla påfund som bl.a. Al Gore turnerade runt med.

  Det viktigaste för människan är att se till att kroppen får rätt näring som stöder kroppens egen förmåga att självläka. Samt att undvika gifter. Har man en frisk kropp kan den föra ut gifterna och det viktigaste är att det inte blir stagnationer i kroppen som orsakar bl.a. tumörer.
  Men vi har en sjukvård som inte får lära sig detta. Och vi har inte heller friheten att välja den alternativa. Intressenter har sett till att lagar stiftats så att alternativa mediciner inte får behandla cancer och barn under 8 år.

  Djur ska beta gräs ! Hur mycket arealer går åt att tillverka mjöl till alla olika brödsorter, kakor, kex, choklad etc som bara är tomma kalorier och som vi överkonsumerar.

  Den lilla ökning av temperaturen orsakas av var i kosmos Tellus befinner sig. Det var en sådan period år 900-1350. Då fanns varken industrier eller avgaser bara skitande kor.

  Vi omges av cancerogena ämnen som vi intar genom mun, hud, injektioner och andning till exempel luktrenare.
  Det finns kloka människor som visar att vi inte behöver städskåpen fulla med alla dessa produkter.
  Men att detta finns är för att det ska tjänas pengar, visserligen ger det arbete och lön till många så att de kan konsumera och betala med sina liv.

  Jag tycker du kan diskutera geoengineering i stället. Vad innebär det för Tellus och dess befolkning att bedriva sådan påverkan av vädret ?

 • Mäñiskan är den enda levande varelsen som använder eld för att tillreda föda, sedan 236 000 år tillbaka. Innan elden så åt vi all föda rå som alla andra djur. Genom att exkludera all onaturlig industri producerad föda, snabba kolhydrater som raffinerat socker, bröd, pasta, flingor, läskedrycker, öl, etc så undviker vi metabola sjukdomar. Genom att dricka rent vatten, bara äta färsk frukt, färska grönsaker, stekta eller kokta proteiner, stek i smör och olivolja i salladen, så äter du som en kung, blir mätt och belåten och återvänder till naturlig vikt utan ansträngning över tid. Lätt och enkel naturlig diet. Lycka till.

 • Skrev just kommentaren nedan till liknande diskussion på dietdoctor idag.
  (Jag tycker kommentaren är relevant här och kopierar den därför nedan. Beträffande högt proteinintag och cancer bör det vara bra att minska proteinintaget då detta, liksom hög järnhalt i maten, och snabba kolhydrater påverkar mTOR i tillväxtriktning istället för underhåll. Nästan bara cancer behöver tillväxt när vi är “fullvuxna”. I videon som jag länkar till längst ned visas en sammanställning av hur mycket kött, frukt och grönsaker vi måste äta idag jmf med 1940 för att få i oss samma mängder spårämnen och därmed till stor del samma mängd vitaminer nu som då.
  Dubbelt så mycket kött, 3 ggr frukt och 4 ggr grönsaker. Alltså genom att välja bort industrikött både från Sverige och framförallt Argentina kan vi både må bättre och äta mindre “riktigt” kött för bättre effekt. Dessutom slipper vi gifterna som automatiskt numera medföljer industrikött.)

  Idag intas en mycket stor del av rött kött som hamburgare. Dessa innehåller bindemedel och ofta en del socker(!) för att hålla längre. (ca 4 g per 100 gram, före såser.)
  Hamburgare konsumeras dessutom oftast med ordentliga tillsatser av söta såser (senap, ketchup,…) och (sockerberikat) vitt bröd. Och trots att vi vet att socker bidrar till nästan alls sjukdomstillstånd som behandlats i artikeln ser jag ingen studie som kontrollerat för sockerintag i samband med köttintag. Till och med “modern” grillning görs alltför ofta med “grillsåser” som är en blandning av vatten, kryddor, kanske växtolja och, socker(!)
  Dessutom används inte det dyrare rörsockret i industrimat längre. Det har ersatts med det sötare och betydligt billigare fruktos-dominerade sockret, HFCS, vilket t.o.m ger metabolt syndrom/fettlever snabbare än det “gamla” rörsockret pga av att levern lätt överbelastas av omvandling av mer fruktos till glukos som ger giftiga aldehyder som mellansteg.(Rörsocker innehåller “bara” 50% fruktos.) Samma nedbrytande sidoeffekter som omvandling av alkohol ger, i proportion till ökande konsumtion och minskad tillgång på antioxidanter. Alltså förmodligen en mycket dominerande och okontrollerad faktor i “faran” av rött kött.

  Fler invändningar kan göras om skillnaden mellan gräsavslutat nötkött och spannmåls matad/avslutat kött. Det senare är vanligen matat med det billigaste spannmålet, ofta besprutad GMO-spannmål från Argentina. Alltså industrikött från Argentina innehåller även kända och okända gifter i okända blandningar. Även Svenska bönder som inte köper dyrt ekologiskt spannmål får aldrig,vad jag vet, reda på ursprunget, vilket betyder att det GMO-fria EU ofta matar sina djur med billigaste argentinskt besprutat GMO-spannmål. Men importerat kött från Argentina “tar priset” eftersom det vanligen stått i stallar och huvudsakligen matats med spannmål från födsel till slakt.
  De miljökatastrofer som redan inträffat pga av industrijordbruket för framtagning av spannmål till direkt föda och till kött (och vegetariskt köttliknande) kan bäst ses i Mexican Gulf där för närvarande havsvatten vars utsträckning är ca halva Irland är “dött”. “Befriat” från liv pga av syrebrist pga avfall och jord (humus) som dagligen spolas bort från amerikanska industrijordar vid regn och sedan ruttnar och då producerar metan istället för fisk. Gräsbetade djur har otroligt många fördelar både för konsument och producent och en del av dem kommer fram i den här youtube-videon: https://www.youtube.com/watch?v=yvQGEtLtIpc
  Slutligen blir djurspillningen från djurstallar ett problem som endast får spridas på fält då och då, men fortfarande spolas ned i täckdiken tillsammans med jord och NPK vid regn. Samma djurspillning som var och alltid blir en resurs i humusbyggnad som beskrivs i videon ovan.

 • Att animaliskt kött rent generellt skulle skada mänskligt kött känns lite långsökt och grovt förenklat. Hur kroppen tar till sig köttet man äter beror ju på hur djuret har varit uppfött och som du skriver hur köttet sen har tillagats. Själv var jag hardcore-vegetarian i ett antal år och sen gick jag tillbaka till köttdisken. Märker nu en stor skillnad i välmående som ork. Själv tror jag man kan äta det mesta i moderata mängder så länge det är så naturligt och oprocessat som möjligt. Ekologiskt kött och grönt är ju en självklarhet då antibiotika-broilers och besprutade grönsaker knappast kan räknas som människovärdig föda.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *