Replik: Köttproduktion ger miljöproblem och köttätande kan skada hälsan

publicerad 28 augusti 2019
- av Kerstin Unger-Salén
Kerstin Unger-Salén. Foto: Torbjörn Sassersson och infälld selfie
Kerstin Unger-Salén. Foto: Torbjörn Sassersson och infälld selfie
Kerstin Unger-Salén. Foto: Torbjörn Sassersson och infälld selfie

Anledningen att jag skrev artikeln “Varför är tjocktarms- och ändtarmscancer vanligare i högindustrialiserade utvecklingsländer?” var först och främst för att påpeka hälsoaspekter kring köttkonsumtion som cancerrisk, men också hur köttproduktion påverkar miljön och hur den inverkar på koldioxidutsläpp. Det är också en fråga om hur mycket mark vi ska använda för köttproduktion och även en etisk fråga om hur djuren behandlas i ett normalt köttproducerande jordbruk.

Text: Kerstin Unger-Salén, Kerstins Preventiva Cancerblog

Debatten

Den svenska konsumtionen är högre än genomsnittet i EU

Sanningen är att den senaste jämförelsen från OECD, 2017, visar att den svenska konsumtionen är högre än både genomsnittet i EU och vårt grannland Norge. Samtidigt ligger vi en bit under riktigt stora köttkonsumenter som USA och Argentina.

Statistiken och vetenskapliga studier visar att det finns en korrelation mellan de länder vars befolkning äter mycket kött och högre cancerrisk/incidens. Självklart spelar det också roll vilket kött man äter och vilken livsstil och övriga kostvanor man har för sannolikheten att utveckla en cancer.

En annan sanning vad gäller kost och cancer handlar om att högt intag av kolhydrater speciellt från spannmål och processade sådana, socker och fruktos bidrar till cancer. Högt glukosintag via mat och dryck, ökar insulinproduktionen. Insulin är ett tillväxthormon som ökar risken för bl.a. diabetes, cancer och tumörväxt.

Sen spelar det stor roll hur vi tillagar maten vare sig det är kött eller grönsaker, vilket Per Melin så riktigt påpekar. Mat tillagas med höga temperaturer, vilket inkluderar steriliserad och pastöriserad mat, grillning, hårdstekning etc ökar formering av AGE, som åstadkommer fria radikaler, inflammation i kroppen. Allt detta ökar risken för hjärtsjukdomar, njursjukdomar, diabetes och cancer.

Dr Mercola, som Per Melin nämner, har ändrat inställning till köttkonsumtion vad gäller ekologiskt kött. 2014 ansåg han att högt proteinintag kan framkalla cancer. Sen dess har han blivit en stor anhängare av ketodieten (omdiskuterat huruvida det är bra för cancerpatienter eller inte) som förespråkar oerhört lite kolhydrat intag, ett problem eftersom det utesluter många frukter och grönsaker, mer proteiner och mycket fetter.

Läs hela repliken i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice