Lär barn att ta ansvar och spara pengar till skolresan

publicerad 24 oktober 2019
- Extern skribent
Spargris. Foto: Brentwood. Licens: Pixabay.com

Med ansvar kommer mognad. Därför försöker vi lära våra barn att bädda sin säng, städa sitt rum och så småningom att handskas med pengar. Särskilt att hantera pengar, hushålla och budgetera, vet vi är viktiga kunskaper man har nytta av hela livet.

Därför är det ytterst beklagligt att många föräldrar inte orkar, eller själva saknar grundläggande bildning på området.

Ett bevis för den negativa trenden är att allt färre barn får veckopeng eller månadspeng. Istället får de pengar ”vid behov”. Alla stressade föräldrar vet dock att det i praktiken blir när ungarna tjatat tillräckligt mycket.

Den stora skillnaden mot en fast peng på regelbunden basis är att ”tjatpengar” inte lär mottagaren att hushålla, det vi vuxna tvingas göra för att få lönen eller pensionen att räcka månaden ut, både till mat på bordet och till de fasta utgifterna.

Detta leder till att fler unga får skulder hos Kronofogden, eftersom de inte lärt sig som barn att rätta mun efter matsäck, vara rädd om pengarna och inte skaffa sig högre kostnader än de klarar av. Visst går det att lära sig privatekonomi i vuxen ålder, men som med det mesta är det betydligt bättre om man kan få in det naturligt redan i barndomen.

Ännu bättre om man tidigt kan koppla pengarna till en motprestation. Kanske kan man villkora hela eller delar av veckopengen och kräva att barnet plockar undan sina leksaker för att få full betalning eller ge en extra bonus ifall de går ut med soporna. Det är inte meningen att man ska förvandla hemmet till ett arbetsläger, bara lära ut att ansvar lönar sig.

Pengar till skolresan

Så småningom vill barnet åka på skolresa med klassen eller träningsläger med fotbollslaget. Samma sak gäller där, föräldrarna kan skjuta till pengar, men man kan också låta barnen finansiera sin egen resa. Alla föräldrar har ju heller inte möjlighet att öppna plånboken vid varje givet tillfälle.

Kanske har de själv aldrig lärt sig att budgetera eller också har de fem barn som alla vill åka på skolutflykter, ishockeyturneringar och ridläger.

Det finns företag och organisationer som erbjuder samarbetsprojekt för grupper av ungdomar som vill tjäna pengar. Ett sådant företag är DelikatessKungen, vars affärsidé är att låta unga tjäna pengar till skolresan genom att sälja företagets delikatesser. Ungdomarna säljer varorna på den egna orten, till lokala företag, vänner och grannar. Först tar de upp beställningar av DelikatessKungens cheddarost, salami, praliner och ekologiska olivolja. Därefter distribuerar de varorna till kunderna och tar betalt.

Försäljningen är provisionsbaserad, så ju mer energi försäljarna lägger ner och ju bättre de blir på sitt jobb, desto mer pengar blir det att resa för. Ihop med den livslånga kunskapen att det lönar sig att arbeta.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *