Kommande tekniktrender för ditt smarta hem

publicerad 10 oktober 2019
- Extern skribent
Ett smart hem kan styras från mobilen. Licens: Shutterstock.com

Hur smart är ditt hem? Det är inte alla som har hoppat på tåget mot det helautomatiserade hemmet. Vissa av oss tycker fortfarande att det är okej att ha glömt bort att köpa mjölk. Men oavsett om du vill koppla upp ditt smarta hem till nätet eller inte kan det vara av intresse att se vad som är på gång. Här är några spännande tekniktrender som lär bli särskilt aktuella för smarta hem under kommande månader och år.

Smartare kameror

AI står för Artificell Intelligence och är en viktig del av utvecklingen av smarta hem. Inom AI är smarta kameror en viktig del. Ett exempel på detta är brandalarmen som fungerar via appar. Varje år dör omkring 100 svenskar i bränder. När en smartphone med brandapp märker röken och varnar kan liv räddas.

Det går att använda olika enheter med kameror för att få den här tekniken. En babymonitor kan också kopplas till appen. Föräldern sitter djupt försjunken i spel på casino i vardagsrummet men vaknar snabbt till då telefonen genast byter skärm och talar om vad som händer på övervåningen!

Kameror gör mer än varnar

Faktum är att kameror inte bara får betydelse för möjligheten att larma om brand eller inbrott. Med den nya tekniken kan en kamera också fungera med “smart imaging”. Det betyder att kameran kan känna igen personer och saker.

När en kamera känner igen mat kan en ugn ställas in för att börja laga maten på rätt sätt. Den ser vilken mat det rör sig om och då blir det rätt temperatur och rätt tillagningstid. Du kan givetvis följa processen från din smartphone.


Att se visuellt vad som händer därhemma i det smarta hemmet ger trygghet. Det ger också möjlighet att med kamerans hjälp göra justeringar. Detta trots att du fortfarande sitter fast i bilkön och inte kommer att kliva genom dörren förrän en halvtimme senare!


Köken blir alltmer high-tech

Det ligger stor fokus på utveckling av smarta kök. Vi tycker om mat och matlagning men livet ger inte alltid utrymme för komplicerade recept och många timmar på köksgolvet. Köket är hemmets hjärta och kommande teknikpatent för det smarta köket handlar till stor del om det som finns i kylen, vilket inte är så konstigt med tanke på hur ofta vi öppnar den dörren då vi befinner oss i närheten. Med nya touchskärmar kan vi snabbt göra allt från att leta upp rätt recept och se det live som en video till att lägga till nytt på shoppinglistan.

Samma skärm kan sätta dig i kontakt med faster Elsa som vet precis hur den där kycklingen ska tinas. Ni kan prata med videosamtal så att hon ser vad det är du pratar om. Köket kommer att kunna utrustas med flera smarta kameror som hjälper dig med matlagningen oavsett om du är hemma eller inte.

Sensorer ökar säkerheten. Köket är trots allt den farligaste platsen i hemmet. Med tanke på detta är det rätt så troligt att det inom en snar framtid kommer fler spännande patent för termostater, ljus och lås för detta rum.

Intressanta postlösningar

Du handlar säkert online. Det gör de flesta idag. Den nya nätshoppingen kräver smarta lösningar för posten. Kring jul hör vi ofta i nyheter om hur illa det fungerar. En lösning kan ligga i det smarta hemmet.

Postarrangemang kan förändras då risken för stöld i brevlåda eller utanför hemmet elimineras. Det handlar inte bara om att videoövervakning och larmsystem motar bort de som gärna vill komma lite närmre intressanta paket som landat på din trapp.

Moderna teknikpatent ger helt nya lösningar för porttelefoner och postboxar. Den som levererar kommer åt din box men ingen annan. Leveransen kan ske när du inte är hemma för ditt smarta hem tar emot den med högsta säkerhet. Paketet är inlåst tills du kommer och låser upp brevlådan eller det utrymme där det förvaras.

Amazon erbjuder hemleverans i USA och lär även göra det i Sverige. Smarta tekniska lösningar för att ta emot deras och andra stora nätbutikers försändelser lär vara av intresse för många. Här kan det hända mycket inom kommande månader och år.

Luftkvaliteten blir bättre i ditt smarta hem

Du har installerat värmepump med ett ventilationssystem som ser till att inomhusluften alltid är så ren som möjligt. Luftkvaliteten inomhus är viktig för oss och här finns det många spännande tekniska lösningar som gör skillnad. Det smarta hemmet kan se till att du får luft som är fri från skadliga partiklar.

Nya lösningar tar hand om problemen med grannar som tycker om att röka på balkongen, luft som är alldeles för varm eller kall, och luftfuktighet som är hälsosam för hemmets invånare och inredning.


Med den nya tekniken kan sensorer känna av när det behövs mer filtrering och när fläktar bör gå igång. Detta kan ske automatiskt även då du inte är hemma så att barnen kan få bästa möjliga inomhusmiljö utan att förstå hur tekniken ska styras.


Det finns redan ett IoT-system som heter Aura Air och som använder sig av en 5-stegsprocess för att få bort gifter ur inomhusluften. Det här systemet har också en röst-funktion som kan tala om att det finns problem till exempel med för mycket kolmonoxid i inomhusluften.

Extern skribent

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq