Digitala nomader finner ett paradis i Medellín

publicerad 18 november 2019
- Extern skribent
Digitala Nomader. Foto: Rawpixel.com. Licens: Pixabay.com

Möjligheten att ta sig ur ekorrhjulet och fjärrjobba från i stort sett var som helst i världen är något som många fantiserar om. Medellín har visat sig vara ett paradis för digitala nomader.

Senaste siffrorna visar, tycks dessa så kallade ”digitala nomader” ta världen med storm. Medan det är omöjligt att fastställa det exakta antalet platsoberoende arbetare därute, förutspås att det kommer finnas 1 miljard digitala nomader år 2035.

Samtidigt som det digitala nomad-communityt fortsätter att växa starkt runt om i världen, är det vissa städer som har blivit mer populära som arbetsdestinationer. En stad som ständigt förekommer på nomadernas topplista är Medellín. Staden är belägen bland de vackra bergen i Anderna i Sydamerika, och fler och fler digitala nomader har vallfärdat till denna smältdegel i Colombia under de senaste åren.

Storstadspulsen, skönheten och dess snabbväxande affärscentrum gör Medellín till den ideala basen för digitala nomader.

Vi tänkte gräva lite djupare i varför staden är så populär bland digitala nomader. 

ArcanumSkolan 2024

Bra internetuppkoppling i Medellin

En stabil internethastighet är en av de allra viktigaste bitarna för att kunna upprätthålla en digital nomadisk livsstil. Medellín uppfyller kraven. Staden har hyfsad infrastruktur och kan erbjuda stabilt höghastighetsinternet och bra eltjänster. Internet finns över hela staden; i lägenheter, kaféer, coworking-platser och till och med i parker.

Coworking-platser i paradiset för digitala nomader

Att hitta en lämplig plats för att kunna fokusera och arbeta är avgörande för många digitala nomader. Därför är coworking-platser ett populärt alternativ. Det här är något som Medellín har snappat upp och kan erbjuda.

På grund av det ökande antalet utländska medborgare som distansjobbar där, samt den inhemska frilanssektorn, har efterfrågan på coworking-platser över hela staden ökat.  Nya ställen ploppar upp som svampar hela tiden.

Dessa platser varierar i pris för sina tjänster, men tenderar att inte kosta mer än cirka 10 USD per dag. Det är dessutom ganska vanligt med rabatter för längre perioder. Med det rika utbudet av coworking-platser i Medellín att välja på, lär du inte ha några problem med att hitta en som passar för just dig.

Levnadskostnader

Ett annat skäl till Medellíns dragningskraft för digitala nomader är de relativt låga levnadskostnaderna. Priserna ökar visserligen långsamt, men du kan räkna med att kunna leva inom ramen för dina tillgångar.

Boende kan variera ganska dramatiskt i pris beroende på område och huruvida du är villig att dela rum med någon annan. Du kan förvänta dig priser från omkring 250 USD upp till 820 USD per månad.

Mat kan köpas till bra priser från lokala marknader och en menu del dia kan vara en riktig livräddare – en rejäl måltid för omkring 3 $ och uppåt! Kollektivtrafiken i Medellín är också en plusfaktor, med ett tunnelbanesystem som täcker hela staden och kostar omkring 0,67 USD för en enkel resa.

Digitala nomad-community

Det kan ibland kännas ensamt att befinna sig långt hemifrån. Det kryllar dock av andra digitala nomader i Medellín. Du kommer garanterat att stöta på andra kreativa och intressanta människor som gör precis samma sak som du. Ni kan ses på kaféer, barer, coworking-platser eller på lokala evenemang.

Medellíns community för digitala nomader kan erbjuda dig ett fantastiskt stödsystem och är perfekt för nätverkande. Du lär dessutom hitta någon form av sammankomst i staden nästan varje kväll i veckan.

Saker du kan göra i staden när du inte jobbar

När du inte är överhopad med jobb på en coworking-plats eller är på en sammankomst, kommer du upptäcka att Medellín erbjuder massor av saker att göra.

“Du kan utforska de otaliga parkerna och torgen, gå på en lokal fotbollsmatch, besöka något av de många museerna och gallerierna, lära dig spanska, och även besöka något av Medellíns många mikrobryggerier!”

När solen går ner kan du ge dig ut i Medellíns pulserande nattliv.  Där finns en uppsjö av barer och nattklubbar som lockar till sig en bra mix av lokalbor och utlänningar.

Medellín är även känt för att vara ett riktigt paradis för blackjack, tack vare blackjackregeln ”early surrender”. Om du är sugen på att pröva lyckan i en omgång blackjack, är det här rätta stället för dig.

Säkerhet i Medellín för digitala nomader

Medellín bär på ett traumatiskt och våldsamt förflutet. För bara 20 år sedan var staden en regelrätt no go-zon. Under det senaste årtiondet har staden genomgått en dramatisk nytändning. Det har blivit en av de mest besökta och dynamiska platserna i hela Latinamerika.

Med sin blomstrande turism och sitt växande community av utländska arbetare signalerar en tydlig ökning av säkerheten. Så länge du inte sysslar med någon illegal verksamhet och vidtar de vanliga säkerhetsåtgärderna vid resor, lär du uppleva att Medellín är en generellt sett trygg och säker stad.

Text: Extern skribent

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq