Cannabisolja lagligt eller olagligt att köpa och sälja?

publicerad 27 december 2019
- Extern skribent
CBDolja.nu. Foto: Julia Teichmann. Licens: Pixabay.com

HÄLSA. Cannabisolja utvinns från plantan Cannabis sativa, kanske mer känd som hampaplanta. Oljan innehåller många aktiva ämnen varav två av ämnena är THC och CBD. THC är narkotikaklassat och ger, vid intagandet, hallucinogena effekter och är följaktligen olagligt. CBD ger däremot inte några hallucinogena effekter.

Cannabisolja lagligt eller olagligt? Läkemedel eller narkotika?

Cannabisolja som innehåller minsta spår av TCH, om så mindre än 1 %, är olaglig att sälja, köpa och inneha. Alla dessa tre kategorier faller under den svenska narkotikalagstiftningen och man kan bli dömd för narkotikabrott.

Kan man då köpa CBD med 0% THC och är det i så fall lagligt?

Detta är en liten gråzon om man tänker på lagstiftningen. Eftersom CBD-oljan marknadsförs som att den har läkande effekter så faller den under läkemedelslagstiftningen och de som säljer produkten måste således ha tillstånd från Läkemedelsverket för sin försäljning.

Läkemedelsverket har inte godkänt några sådana produkter för försäljning och därför bryter försäljarna mot lagen.

Förvaltningsrätten i Uppsala den 29 augusti 2019

Förvaltningsrätten dömde i ett ärende rörande CBD i augusti i år och skriver sammanfattningsvis att de bedömer att Läkemedelsverket inte kunnat bevisa att de produkter som förbudet mot försäljning gäller har någon som helst effekt rent medicinskt sett.

Däremot har de som begärt prövningen i samtliga mål angett att deras produkter har positiva medicinska egenskaper och därför kräver all försäljning av dessa produkter ett tillstånd från Läkemedelsverket.

Så även om Läkemedelsverket inte bevisat att CBD-produkter har en medicinsk effekt på den som använder dem så har de som säljer produkten påstått att de har medicinska effekter. Bland annat säger de att produkterna kan lindra ADHD, ångest, migrän, reumatism, epilepsi med mera. Eftersom försäljarna påstår detta så faller produkten under Läkemedelslagstiftningen och ska godkännas av Läkemedelsverket.

Förbjudet med CBD-olja

I dagsläget är det som nämnts förbjudet att både sälja och köpa CBD-olja. Flera så kallade influencers här i Sverige gör reklam för oljan utan THC och lovordar dess effekter. Vad som verkar genomgående i reklamen är att användarna känner sig lugnare och mer balanserade mentalt.

Om vi återgår till Läkemedelsverket så avråder de från att använda CBD i medicinskt syfte och varnar för de stora risker det innebär att självmedicinera utan en läkares överinseende. Dock är det inte olagligt att använda CBD-olja utan THC.

I Sverige finns inga läkemedel som bara innehåller CBD som är godkända. Däremot finns godkända läkemedel som innehåller både CBD och THC som kan användas vid behandling av muskelspasmer på personer med MS. Det pågår även prövningar för att behandla patienter med epilepsi med CBD.

Flera stater i USA har godkänt användandet av cannabis i både medicinskt syfte och för ren avkoppling. Det har också blivit en modetrend att ge cannabis till sina hundar. Man uppger att oljan har positiva effekter även för hunden och kan lindra ångest, behandla smärta och andra besvär hos familjens hund. Men även här bör kanske en viss försiktighet iakttas eftersom man inte vet särskilt mycket om vilka effekter det kan ha på hunden.

Faktum kvarstår att CBD-olja blir mer och mer populär och efterfrågad. Det pågår mycket forskning om dess hälsosamma effekter och det är många som kämpar för att oljan ska legaliseras.

Extern skribent

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag vet inte inte: men har prövat CBD ofta och mycket och hade inte det minsta effekt på mig. Andra uppger att det hjälper dem.

 • Inte mycket rätt i denna artikel: det är inte olagligt att inneha eller bruka THC-fri CBD-olja. Du begår inget brott om den köper den på nätet. Det är alltså inte olagligt att självmedicinera med THC-fri CBD-olja. Naturprodukter innehållande THC har ingen hallucinogen effekt på människor, utan TCH är psykoaktivt, till skillnad från CBD, där av är det heller inte olagligt att inneha och bruka.

  Min uppfattning är att CBD-olja verkningslöst.

 • Vore bättre om resurserna sätts in där de verkligen behövs. Idag kan allsköns knark köpas via app, på nätet, i skolor och på städernas gator och torg. Till och med minderåriga är inblandade i försäljningen av anledning: inget straff.
  Varför man jagar hampa tillverkare som i första hand säljer till smärtpatienter tyder bara på en sak. De skyddar läkemedels bolagens ekonomiska intresse i första hand.
  Runda piller med ögon och mun är mycket farligare för de som luras att köpa dem än en liten flaska olja.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *