Socialdemokraterna vill kriminalisera journalister som granskar terrorister

publicerad 12 december 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0

ANALYS. Justitieminister Morgan Johansson har lagt fram ett lagförslag som i princip kan kriminalisera journalister som granskar terrorister mha brottsrubriceringen "samröre med terroristorganisation". Det kan handla om att narrativet kring terrorism ska kontrolleras, misstänker undertecknad.

Morgan Johansson vill att det ska bli straffbart att ha "samröre" med terrorister. Den som på ett eller annat sätt främjar, stärker eller understödjer en terroristorganisation ska enligt förslaget kunna dömas till fängelse i upp till två år. Enligt Sveriges Radio finns en bred majoritet bakom förslaget.

Problemet är att "samröre" ligger nära det utredningsarbete som en journalist utför när denne granskar en terroristorganisation. För att kunna granska terrorism måste en journalist närma sig terrorister, ställa frågor och dokumentera svaren, vilka kan vara politiskt inkorrekta.

Ekot har tagit del av ett brev från Journalistförbundet till Justitieutskottet. Ordförande Ulrika Hyllert befarar att svenska journalister kanske inte vågar åka till konflikthärdar för att bevaka terroristorganisationer om lagen klubbas igenom. Att närma sig en terristorganisation är redan förenat med stora faror. Om lagen dessutom utgör ett hot när en journalist kommer tillbaka till Sverige blir utsattheten dubbel, menar Ulrika Hyllert.

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker är också tveksam till lagförslaget. SR skriver att även Lagrådet konstaterar att det finns "oklarheter" kring lagens tolkning.

"I författningskommentaren anger regeringen att journalistisk verksamhet faller utanför det straffbara området. Men det framgår inte av den föreslagna lagtexten", varnar Lagrådet.

Läs mer: Henrik Sundström (M): Den nya vänstern talar absurt tvärtomspråk om yttrandefrihet

SR:s artikel är fokuserad på journalister som vill besöka "krigsdrabbade områden" i utlandet, men utelämnar det faktum att Sverige blivit en fristad för ISIS-terrorister. Om svenska journalister försöker granska inhemsk terrorism kommer deras metadata att håvas in i samband med att FRA och Säkerhetspolisen spanar på terrorister. Här kan ett underlag byggas upp som leder till ett gripande av en journalist istället för en terrorist. Detta ligger helt i linje med de order som svenska polisen följer, att hellre gripa hederliga arga medborgare istället för livsfarliga kriminella.

Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S), menar dock att journalistisk verksamhet inte på något sätt ska begränsas med den kommande lagstiftningen.

"Jag känner mig trygg med den produkt som ligger på bordet", säger Lundh Sammeli (S).

Vi har här två socialdemokrater som vill ha lagen och inte vill ändra på den trots påtryckningar från politiker, Lagrådet och Journalistförbundet. What could possibly go wrong?

Läs mer: Kriminalisera journalister som skadar Sveriges relationer till andra länder

NewsVoice har intervjuat en terrorist som är en frihetskämpe

NewsVoice har tidigare skrapat på ytan kring terroristers drivkrafter och argumentation bakom sina terrordåd. Ämnesområdet är politisk dynamit.

NewsVoice har tex intervjuat en frihetskämpe som av sin egen Regering klassificeras som terrorist. Mannens argumentation är dock klockren, rent logiskt. Han har ett orubbligt rättspatos och kämpar med den som drivkraft mot en förtryckande regim som fängslar oliktänkande individer och dödar journalister med dödspatruller. Mannen har startat minst en väpnad statskupp, fängslats i omgångar och lyckats överleva, så här långt.

NewsVoice dokumentation i bild, video och ljud om mannen är så pass laddad att det är näst intill omöjlig att publicera eftersom risken är stor att mannens övriga, ej politiskt aktiva, familjemedlemmar kan fängslas och dödas.

Om Morgan Johanssons lag klubbas kan blotta kontakten med frihetskämpen betraktas som samröre med en terrorist. Än värre är om frihetskämpens berättande ger allmänheten insikter.

Morgan Johanssons lagförslag ligger kusligt nära en auktoritär stats tänkande

Det är här som Morgan Johanssons lagförslag vandrar in i en röd zon som ligger kusligt nära en auktoritär stats hotfulla relation till journalister. Johansson vill inte föra samman terroristen och journalisten för vad kan hända då? Man kan associera till samtalsaktivisten Navid Modiri som vill främja samtalet mellan parter av olika härkomst och politisk börd, vilket kan ge oanade konsekvenser, när parterna börjar förstå varandras ståndpunkter och narrativ.

Undertecknad har haft samma inställning med NewsVoice sedan starten 2011, låt oliktänkande människor mötas med sina respektive debattartiklar. Låt kommentarsfälten vara öppna och diskutera med varandra över gränserna utan hot och hat.

Låt oss också studera de oberoende franska journalister som redogjort för terroristers logiska argumentation.

Enligt flera vittnen till massakern på nattklubben Bataclan i Paris 2015 skrek terroristerna att terrorattacken var den franska presidentens fel och att François Hollande inte ska sätta sin fot i Syrien och lägga sig i Syriens angelägenheter, skriver journalisten Guillaume Borel i artikeln: "Attentats de Paris: la responsabilité écrasante de l'exécutif français". Terrorattacken verkade ha varit en personlig vendetta mot Hollande och Franrike. Det ger Hollandes ord att Frankrike befinner sig i krig mot ISIS, en ny innebörd.

Läs mer: Franska journalister avslöjar koppling mellan Hollandes vapenförsäljning och terrorattacken i Paris

Morgan Johanssons lag skyddar Statens narrativ om terrorism

Min poäng är att när genuin journalistik får alla de frihetsgrader som den behöver uppstår magi. Sanningar kryper fram, fakta som chockerar oss. Dessa sanningar hålls nedgrävda om den svenska justitieministern Morgan Johansson lycka stoppa journalister från att ställa djupfrågor till terrorister. Han borde veta bättre, han som innehar högsta politiska post för rättvisa.

Terrorister som spränger bomber söker rättvisa genom hämnd. Deras bomber är svaren på de bomber som europeiska länder fäller. Terrorism är svaret på statsterrorism, industriterrorism och exploaterande imperalism. Det är dessa enkla sanningar som tex den före detta USA-imperialisten John Perkins förmedlat i decennier. Han får knappast sitta i svensk TV-soffa.

När vi inte får veta varför terrorister egentligen terroriserar äger Staten narrativet och då blir förklaringen att terrorister bara är onda och sjuka människor som vill sabotera vår västerländska livsstil. Denna skenbild gör att Sverige kan fortsätta och delta i exploateringskrig och destruktionen av tredje världens länder.

Sverige deltog i kriget mot Libyen. Svenska JAS-plan designerade mål åt amerikanska bombplan. Svenska Herkules-plan bedrev cyberkrig över radio mot Libyens folk. Kriget mot Libyen handlade om att stoppa inrättandet av en mostvarighet till IMF. Det handlade om att stoppa det libyska undret från att influera hela Afrika till att bli en ekonomiskt blomstrande och oberoende kontinent.

Sverige har soldater som insamlar underrättelser i Afghanistan som sedan används av det amerikanska stridsflyget. Afghanistans mineralrikedomar anses vara monumentala. Svenska vapensystem används mot Jemen, ett oljeland. Svenska soldater skyddar storindustrins naturresursintressen (rare earth elements, guld etc) i Centralafrika.

Sverige låtsas samtidigt medla fred som tex i det forna Jugoslavien. Det handlar då om Sverigebilden.

Dessa politiskt laddade fakta och egentliga sammanhang framkommer genom samtal och intervjuer med de som arbetar i fält, med offren och med politiskt upplysta terrorister. Morgan Johanssons lagförslag förhindrar dessa sanningar från att nå ytan och de öppna samtalen.

Text: Torbjörn Sassersson