Socialdemokraterna vill kriminalisera journalister som granskar terrorister

publicerad 12 december 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018. Foto: Politikerveckan (Flickr.com). Licens: CC BY-SA 2.0
Justitieminister Morgan Johansson, Almedalen 2018.

ANALYS. Justitieminister Morgan Johansson har lagt fram ett lagförslag som i princip kan kriminalisera journalister som granskar terrorister mha brottsrubriceringen “samröre med terroristorganisation”. Det kan handla om att narrativet kring terrorism ska kontrolleras, misstänker undertecknad.

Morgan Johansson vill att det ska bli straffbart att ha “samröre” med terrorister. Den som på ett eller annat sätt främjar, stärker eller understödjer en terroristorganisation ska enligt förslaget kunna dömas till fängelse i upp till två år. Enligt Sveriges Radio finns en bred majoritet bakom förslaget.

Problemet är att “samröre” ligger nära det utredningsarbete som en journalist utför när denne granskar en terroristorganisation. För att kunna granska terrorism måste en journalist närma sig terrorister, ställa frågor och dokumentera svaren, vilka kan vara politiskt inkorrekta.

Ekot har tagit del av ett brev från Journalistförbundet till Justitieutskottet. Ordförande Ulrika Hyllert befarar att svenska journalister kanske inte vågar åka till konflikthärdar för att bevaka terroristorganisationer om lagen klubbas igenom. Att närma sig en terristorganisation är redan förenat med stora faror. Om lagen dessutom utgör ett hot när en journalist kommer tillbaka till Sverige blir utsattheten dubbel, menar Ulrika Hyllert.

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker är också tveksam till lagförslaget. SR skriver att även Lagrådet konstaterar att det finns “oklarheter” kring lagens tolkning.

“I författningskommentaren anger regeringen att journalistisk verksamhet faller utanför det straffbara området. Men det framgår inte av den föreslagna lagtexten”, varnar Lagrådet.

Läs mer: Henrik Sundström (M): Den nya vänstern talar absurt tvärtomspråk om yttrandefrihet

SR:s artikel är fokuserad på journalister som vill besöka “krigsdrabbade områden” i utlandet, men utelämnar det faktum att Sverige blivit en fristad för ISIS-terrorister. Om svenska journalister försöker granska inhemsk terrorism kommer deras metadata att håvas in i samband med att FRA och Säkerhetspolisen spanar på terrorister. Här kan ett underlag byggas upp som leder till ett gripande av en journalist istället för en terrorist. Detta ligger helt i linje med de order som svenska polisen följer, att hellre gripa hederliga arga medborgare istället för livsfarliga kriminella.

Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S), menar dock att journalistisk verksamhet inte på något sätt ska begränsas med den kommande lagstiftningen.

“Jag känner mig trygg med den produkt som ligger på bordet”, säger Lundh Sammeli (S).

Vi har här två socialdemokrater som vill ha lagen och inte vill ändra på den trots påtryckningar från politiker, Lagrådet och Journalistförbundet. What could possibly go wrong?

Läs mer: Kriminalisera journalister som skadar Sveriges relationer till andra länder

NewsVoice har intervjuat en terrorist som är en frihetskämpe

NewsVoice har tidigare skrapat på ytan kring terroristers drivkrafter och argumentation bakom sina terrordåd. Ämnesområdet är politisk dynamit.

NewsVoice har tex intervjuat en frihetskämpe som av sin egen Regering klassificeras som terrorist. Mannens argumentation är dock klockren, rent logiskt. Han har ett orubbligt rättspatos och kämpar med den som drivkraft mot en förtryckande regim som fängslar oliktänkande individer och dödar journalister med dödspatruller. Mannen har startat minst en väpnad statskupp, fängslats i omgångar och lyckats överleva, så här långt.

NewsVoice dokumentation i bild, video och ljud om mannen är så pass laddad att det är näst intill omöjlig att publicera eftersom risken är stor att mannens övriga, ej politiskt aktiva, familjemedlemmar kan fängslas och dödas.

Om Morgan Johanssons lag klubbas kan blotta kontakten med frihetskämpen betraktas som samröre med en terrorist. Än värre är om frihetskämpens berättande ger allmänheten insikter.

Morgan Johanssons lagförslag ligger kusligt nära en auktoritär stats tänkande

Det är här som Morgan Johanssons lagförslag vandrar in i en röd zon som ligger kusligt nära en auktoritär stats hotfulla relation till journalister. Johansson vill inte föra samman terroristen och journalisten för vad kan hända då? Man kan associera till samtalsaktivisten Navid Modiri som vill främja samtalet mellan parter av olika härkomst och politisk börd, vilket kan ge oanade konsekvenser, när parterna börjar förstå varandras ståndpunkter och narrativ.

Undertecknad har haft samma inställning med NewsVoice sedan starten 2011, låt oliktänkande människor mötas med sina respektive debattartiklar. Låt kommentarsfälten vara öppna och diskutera med varandra över gränserna utan hot och hat.

Låt oss också studera de oberoende franska journalister som redogjort för terroristers logiska argumentation.

Enligt flera vittnen till massakern på nattklubben Bataclan i Paris 2015 skrek terroristerna att terrorattacken var den franska presidentens fel och att François Hollande inte ska sätta sin fot i Syrien och lägga sig i Syriens angelägenheter, skriver journalisten Guillaume Borel i artikeln: “Attentats de Paris: la responsabilité écrasante de l’exécutif français”. Terrorattacken verkade ha varit en personlig vendetta mot Hollande och Franrike. Det ger Hollandes ord att Frankrike befinner sig i krig mot ISIS, en ny innebörd.

Läs mer: Franska journalister avslöjar koppling mellan Hollandes vapenförsäljning och terrorattacken i Paris

Morgan Johanssons lag skyddar Statens narrativ om terrorism

Min poäng är att när genuin journalistik får alla de frihetsgrader som den behöver uppstår magi. Sanningar kryper fram, fakta som chockerar oss. Dessa sanningar hålls nedgrävda om den svenska justitieministern Morgan Johansson lycka stoppa journalister från att ställa djupfrågor till terrorister. Han borde veta bättre, han som innehar högsta politiska post för rättvisa.

Terrorister som spränger bomber söker rättvisa genom hämnd. Deras bomber är svaren på de bomber som europeiska länder fäller. Terrorism är svaret på statsterrorism, industriterrorism och exploaterande imperalism. Det är dessa enkla sanningar som tex den före detta USA-imperialisten John Perkins förmedlat i decennier. Han får knappast sitta i svensk TV-soffa.

När vi inte får veta varför terrorister egentligen terroriserar äger Staten narrativet och då blir förklaringen att terrorister bara är onda och sjuka människor som vill sabotera vår västerländska livsstil. Denna skenbild gör att Sverige kan fortsätta och delta i exploateringskrig och destruktionen av tredje världens länder.

Sverige deltog i kriget mot Libyen. Svenska JAS-plan designerade mål åt amerikanska bombplan. Svenska Herkules-plan bedrev cyberkrig över radio mot Libyens folk. Kriget mot Libyen handlade om att stoppa inrättandet av en mostvarighet till IMF. Det handlade om att stoppa det libyska undret från att influera hela Afrika till att bli en ekonomiskt blomstrande och oberoende kontinent.

Sverige har soldater som insamlar underrättelser i Afghanistan som sedan används av det amerikanska stridsflyget. Afghanistans mineralrikedomar anses vara monumentala. Svenska vapensystem används mot Jemen, ett oljeland. Svenska soldater skyddar storindustrins naturresursintressen (rare earth elements, guld etc) i Centralafrika.

Sverige låtsas samtidigt medla fred som tex i det forna Jugoslavien. Det handlar då om Sverigebilden.

Dessa politiskt laddade fakta och egentliga sammanhang framkommer genom samtal och intervjuer med de som arbetar i fält, med offren och med politiskt upplysta terrorister. Morgan Johanssons lagförslag förhindrar dessa sanningar från att nå ytan och de öppna samtalen.

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Problemet är att mycket av den journalistik som bedrivs idag låter sig bli en del av etablissemanget och har glömt att en av deras uppgifter är att hålla ett öga på makteliten och etablissemanget både till höger och vänster och i mitten. Lagar som försöker stoppa insyn och obekväma sanningar bör vi vara ytterst kritiska mot. Bra artikel tack!

 • Problemet är att mycket av den journalistik som bedrivs idag låter sig bli en del av etablissemanget och har glömt att en av deras uppgifter är att hålla ett öga på makteliten och etablissemanget både till höger och vänster och i mitten. Lagar som försöker stoppa insyn och obekväma sanningar bör vi vara ytterst kritiska mot. Bra artikel tack!

 • Hur vore det om man granskade bidraget på miljontals kr som Sveriges regering skickade till s.k moderata “rebeller” i Syrien som visade sig vara närstående till terrorgrupper Al Qaida och IS? I USA visste man att de moderata rebellerna i själva verket var delar av Al Qaida och IS men ansåg att det främjade USA:s intressen att länder i EU skickade pengar till dessa terrorister. Och jag är helt övertygad om att även den svenska regeringen fått denna information från USA men skickade våra skattepengar ändå! Att Morgan Johansson och Hultqvist är Sveriges farligaste hot mot demokratin står utom allt tvivel. Det makabra är att Löfven låter dessa demokratins dödgrävare hållas men Löfven är en servil tjänare i USA:s tjänst så han håller nog käften om detta.

 • Hur vore det om man granskade bidraget på miljontals kr som Sveriges regering skickade till s.k moderata “rebeller” i Syrien som visade sig vara närstående till terrorgrupper Al Qaida och IS? I USA visste man att de moderata rebellerna i själva verket var delar av Al Qaida och IS men ansåg att det främjade USA:s intressen att länder i EU skickade pengar till dessa terrorister. Och jag är helt övertygad om att även den svenska regeringen fått denna information från USA men skickade våra skattepengar ändå! Att Morgan Johansson och Hultqvist är Sveriges farligaste hot mot demokratin står utom allt tvivel. Det makabra är att Löfven låter dessa demokratins dödgrävare hållas men Löfven är en servil tjänare i USA:s tjänst så han håller nog käften om detta.

 • Vad som gör riktiga (politisk neutrala) journalister så viktiga är den sanna informationen de kan sprida – det hela fungerar så här: människor och beslutsfattare reagerar samt agerar på den information dem får, sedan om informationen är sann eller inte spelar ingen roll. Det som spelar roll är vad dem TROR är sant.

  Därför måste en riktigt journalist alltid rapportera neutralt, för att behålla förtroendet – en grannlaga och ytterst svårt uppgift att klara – detta yrke är inte för alla. Så fort en journalist slirar det minsta med sanningen, och filtrerar samt favoriserar en sida av konflikten, till förmån till en annan rycker all trovärdighet för alltid; ty det är skillnad på en politisk aktivist och en riktig journalist.

  Nu är ju journalister också människor och som alla andra har dem försörjningsansvar, därför är dem också en tacksam grupp att påverka. Lita därför aldrig på en anställd journalist, för denna är aldrig bättre än de beroendeband dem har till ägarintresset som äger journalistens medium.

  Fristående journalister, som Torbjörn, som inte har chefer över sig (som måste ta ägarkonstruktionens intresse i beaktande för att behålla jobbet har därför heller inget trovärdighet) är de enda journalister du kan lita på.

  En journalist anställd på Fria tider, är lika sann i sin rapportering som en journalisten som är anställd av DN.

 • Vad som gör riktiga (politisk neutrala) journalister så viktiga är den sanna informationen de kan sprida – det hela fungerar så här: människor och beslutsfattare reagerar samt agerar på den information dem får, sedan om informationen är sann eller inte spelar ingen roll. Det som spelar roll är vad dem TROR är sant.

  Därför måste en riktigt journalist alltid rapportera neutralt, för att behålla förtroendet – en grannlaga och ytterst svårt uppgift att klara – detta yrke är inte för alla. Så fort en journalist slirar det minsta med sanningen, och filtrerar samt favoriserar en sida av konflikten, till förmån till en annan rycker all trovärdighet för alltid; ty det är skillnad på en politisk aktivist och en riktig journalist.

  Nu är ju journalister också människor och som alla andra har dem försörjningsansvar, därför är dem också en tacksam grupp att påverka. Lita därför aldrig på en anställd journalist, för denna är aldrig bättre än de beroendeband dem har till ägarintresset som äger journalistens medium.

  Fristående journalister, som Torbjörn, som inte har chefer över sig (som måste ta ägarkonstruktionens intresse i beaktande för att behålla jobbet har därför heller inget trovärdighet) är de enda journalister du kan lita på.

  En journalist anställd på Fria tider, är lika sann i sin rapportering som en journalisten som är anställd av DN.

 • Tack för en bra artikel.

  Ja, den här sättet att beskriva verkligheten lär vi få vänta på i MSM. Frågan är hur länge? Eli Wiesels bevingade uttryck ”Vissa händelser äger rum men är inte sanna; andra är det – även om de aldrig inträffade” tycks vara ledande i medias verklighetsbeskrivning.
  Ibland funderar jag över terroristernas sprängattentat här i Europa. Varför använder dom inte samma metoder som Europeiska statsterrorister? Verklig skada skulle kunna uppnås också i Europa genom förstörda livsmiljöer, förgiftning av vatten och riktade angrepp på kommunikationer i stora befolkningscentra. Men sådana metoder används inte.
  Och vem är vår största fiende? Putin? Trump? Islam? Invandrare? Klimathotet? Bankerna? 5G? Terrorister? Underhållningsvåldet? Nato? Ett nytt århundrade med MSM?
  Sedan borde några politiker eller journalister säga till de europeiska judar som spadvänt Palestina att dom gräver på fel ställe. Ett folk så monumentalt befriat från sin egen historia att dom faktiskt tror att deras historiska rötter finns bland Mellanösterns semiter behöver förstås all hjälp och stöd som finns att få. En uppgift för FN:s Generalförsamling och samtidigt en startpunkt för den nya och mera rättvisa världsordning som är i antågande i och med den tilltagande skymningen här i väst och morgonrodnaden i öster.

 • Lagar har inget med rättvisa att göra utan klargör bara statens förhållande till nationen genom sina statuter. Nationen i sin tur är lika med folket och Morgan Johansson spelar alltså i en helt egen division i bolagsstatens regelverk.

 • Definitionen på en terrorist kan bero på viken sida man står på. När Libyen blev bombat till smulor, så tror jag säkert att det libyska folket ansåg sig terroriserat. Här var ett välfungerande land som var så framgångsrikt så att Norra Atlantens Terror Organisation inte kunde tåla att ett afrikanskt land inte ville handla sin olja med dollar som handelsvaluta. Och med hjälp av svenska Jas-plan dessutom. Det var ett blomstrande land som nu är ett helvete för dess invånare.
  Nu vill regeringen, återigen införa någon form av lag som ingen vet vad det leder till. En lag måste vara glasklar OCH logisk. Den s.k. Gymnasielagen gjorde saken ännu mer snurrig. När ska denna “regering” åstadkomma någonting vettigt överhuvudtaget. Hur ska man diagnostisera Morgan Johanssons förslag och hans psykiska hälsotillstånd.

  • När folket är utan kompass och de är fullt upptagna med att försvara sig och de sina, då kommer….
   Beträffande Mojgans tillstånd behövs enbart kunskap om emotionell frekvensskala, som visar att feghet övertrumfar mod, därav förtäckta handlingar och ordtrixande. Produkt suppression.

 • Mycket imponerande Torbjörn och alldeles riktiga slutsatser: så uttrycker sig bara riktig journalister, till skillnad från dels de så kallade agenda skrivande journalisterna och skrivbords-amatör-medborgare-journalisterna, som aldrig skulle våga resa till riktig krigshärdar, för att gör riktigt neutrala reportage. Bravo!

 • Tack för en bra artikel.

  Ja, den här sättet att beskriva verkligheten lär vi få vänta på i MSM. Frågan är hur länge? Eli Wiesels bevingade uttryck “Vissa händelser äger rum men är inte sanna; andra är det – även om de aldrig inträffade” tycks vara ledande i medias verklighetsbeskrivning.
  Ibland funderar jag över terroristernas sprängattentat här i Europa. Varför använder dom inte samma metoder som Europeiska statsterrorister? Verklig skada skulle kunna uppnås också i Europa genom förstörda livsmiljöer, förgiftning av vatten och riktade angrepp på kommunikationer i stora befolkningscentra. Men sådana metoder används inte.
  Och vem är vår största fiende? Putin? Trump? Islam? Invandrare? Klimathotet? Bankerna? 5G? Terrorister? Underhållningsvåldet? Nato? Ett nytt århundrade med MSM?
  Sedan borde några politiker eller journalister säga till de europeiska judar som spadvänt Palestina att dom gräver på fel ställe. Ett folk så monumentalt befriat från sin egen historia att dom faktiskt tror att deras historiska rötter finns bland Mellanösterns semiter behöver förstås all hjälp och stöd som finns att få. En uppgift för FN:s Generalförsamling och samtidigt en startpunkt för den nya och mera rättvisa världsordning som är i antågande i och med den tilltagande skymningen här i väst och morgonrodnaden i öster.

 • Lagar har inget med rättvisa att göra utan klargör bara statens förhållande till nationen genom sina statuter. Nationen i sin tur är lika med folket och Morgan Johansson spelar alltså i en helt egen division i bolagsstatens regelverk.

 • Definitionen på en terrorist kan bero på viken sida man står på. När Libyen blev bombat till smulor, så tror jag säkert att det libyska folket ansåg sig terroriserat. Här var ett välfungerande land som var så framgångsrikt så att Norra Atlantens Terror Organisation inte kunde tåla att ett afrikanskt land inte ville handla sin olja med dollar som handelsvaluta. Och med hjälp av svenska Jas-plan dessutom. Det var ett blomstrande land som nu är ett helvete för dess invånare.
  Nu vill regeringen, återigen införa någon form av lag som ingen vet vad det leder till. En lag måste vara glasklar OCH logisk. Den s.k. Gymnasielagen gjorde saken ännu mer snurrig. När ska denna “regering” åstadkomma någonting vettigt överhuvudtaget. Hur ska man diagnostisera Morgan Johanssons förslag och hans psykiska hälsotillstånd.

  • När folket är utan kompass och de är fullt upptagna med att försvara sig och de sina, då kommer….
   Beträffande Mojgans tillstånd behövs enbart kunskap om emotionell frekvensskala, som visar att feghet övertrumfar mod, därav förtäckta handlingar och ordtrixande. Produkt suppression.

 • Mycket imponerande Torbjörn och alldeles riktiga slutsatser: så uttrycker sig bara riktig journalister, till skillnad från dels de så kallade agenda skrivande journalisterna och skrivbords-amatör-medborgare-journalisterna, som aldrig skulle våga resa till riktig krigshärdar, för att gör riktigt neutrala reportage. Bravo!

 • Om journalister granskar med framgång kommer de kanske att ådagalägga terroristernas partnerskap med väst. Det vill förstås inte marionetten och imperieförmannen Mogge.
  Sen vill jag påminna om EUs till för inte så länge sen tänkta utvidgning till en Grand Area.
  Där var det med stor sannolikhet planerat att de importerade muslimerna skulle delta som kanonmat.
  Här syns på bilden vilket enormt område som lockade.
  https://www.solidarwerkstatt.at/frieden-neutralitaet/bis-hinter-den-ural
  Ett av källdokumenten från 2011 med en tydligare grafik
  http://aei.pitt.edu/29740/1/ep42.pdf
  följande källa hävdade att Britterna är det bästa valet för att leda EU armeerna
  Simón, L. and Rogers, J. (2010), ‘The return of European geopolitics: All roads
  lead through London’, The RUSI Journal, Vol. 155, No. 3, pp. 58-64.

  Ryssland hindrade planerna men lägg märke till hur väl anpassade dessa dokument är tidmässigt tillsammans med starten på Arabiska våren.

  • Jo. Man undrar ju vad som kan ligga bakom. Det skulle visserligen kunna vara så enkelt att en undersökning, av extrema sekterister som har haft sysselsättningen att skära halsen av journalister, bedöms vara så farlig att det framstår som mentalt sjukt att ha modet att ge sig i kast med detta.

 • Om journalister granskar med framgång kommer de kanske att ådagalägga terroristernas partnerskap med väst. Det vill förstås inte marionetten och imperieförmannen Mogge.
  Sen vill jag påminna om EUs till för inte så länge sen tänkta utvidgning till en Grand Area.
  Där var det med stor sannolikhet planerat att de importerade muslimerna skulle delta som kanonmat.
  Här syns på bilden vilket enormt område som lockade.
  https://www.solidarwerkstatt.at/frieden-neutralitaet/bis-hinter-den-ural
  Ett av källdokumenten från 2011 med en tydligare grafik
  http://aei.pitt.edu/29740/1/ep42.pdf
  följande källa hävdade att Britterna är det bästa valet för att leda EU armeerna
  Simón, L. and Rogers, J. (2010), ‘The return of European geopolitics: All roads
  lead through London’, The RUSI Journal, Vol. 155, No. 3, pp. 58-64.

  Ryssland hindrade planerna men lägg märke till hur väl anpassade dessa dokument är tidmässigt tillsammans med starten på Arabiska våren.

  • Jo. Man undrar ju vad som kan ligga bakom. Det skulle visserligen kunna vara så enkelt att en undersökning, av extrema sekterister som har haft sysselsättningen att skära halsen av journalister, bedöms vara så farlig att det framstår som mentalt sjukt att ha modet att ge sig i kast med detta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *