Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Franska journalister avslöjar koppling mellan Hollandes vapenförsäljning och terrorattacken i Paris

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 november 2015
- Torbjörn Sassersson
François Hollande, 2015. Foto: COP Paris. Licens: CC0 (Public Domain)
François Hollande, 2015. Foto: COP Paris. Licens: CC0 (Public Domain)
François Hollande, 2015. Foto: COP Paris. Licens: CC0 (Public Domain)

WARZONE. Franska journalister avslöjar att Frankrike med ledning av president François Hollande sålt vapen till så kallade “mjuka rebeller” – rebelles modérés – för att störta Assad sedan 2012 trots att Assad varnat för att dessa rebeller när som helst kan vända sin aggression mot Frankrike och Europa.

Text och översättning av citat: Torbjörn resp. F. Sassersson, uppd. 6 juli 2016

Xavier Panon
Xavier Panon

Journalisten Xavier Panon som intervjuat en rådgivare till Hollande berättar att denne medgivit att Frankrike i hemlighet sålt vapen till rebeller i Syrien. I augusti 2014 sa Hollande i en intervju för Le Monde att Frankrike inte kan släppa relationen med rebellerna för att de hade möjlighet att leda Syrien till demokrati, skriver journalisten Guillaume Borel i sin artikel: “Attentats de Paris: la responsabilité écrasante de l’exécutif français”.

Det är ett erkännande av att Hollande är inblandad i samarbetet med rebellerna.

Försäljningen av tunga vapen till rebellerna har skett trots EU:s vapenembargo från 2011 mot Syrien. Försäljningen har skett i det tysta och därför varit helt olaglig.

Assad ska ha varnat Hollande för att om denna vapenförsäljning tillåts fortsätta kan vapnen säljas vidare till ISIS, vilket det nu finns indikationer på. Assad har enligt Guillaume Borel till och med offentligt framfört sin varning till François Hollande och världen att det inte finns rebeller som kan kallas “mjuka”, som det går att förhandla med.

“Alors que le président Syrien Bachar-al-Assad a déclaré à plusieurs reprises qu’il n’y avait pas de rebelles « modérés » sur le terrain, on peut s’interroger sur la véritable nature des groupes rebelles soutenus et armés par l’Etat français depuis 2012.”

Enligt flera vittnen till massakern i nattklubben Bataclan i Paris skrek terroristerna att terrorattacken är den franska presidentens fel och att Hollande inte ska sätta sin fot i Syrien och lägga sig i Syriens angelägenheter, skriver Borel.

“C’est la faute de Hollande, c’est la faute de votre président, il n’a pas à intervenir en Syrie!”

Terrorattacken är i så fall en personlig vendetta mot Hollande och Franrike. Det ger Hollandes ord att Frankrike nu befinner sig i krig mot ISIS, en ny innebörd.

Text och översättning av citat: Torbjörn och Fride Sassersson

Källa

Dans les coulisses de la diplomatie française


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq