Praktiska tips för att klara årets säsongsinfluensa

publicerad 16 januari 2020
- av TV Hälsa
pollen allergi snuva sjuk. Foto: Mojpe. Licens: Pixabay.com
pollen allergi snuva sjuk. Foto: Mojpe. Licens: Pixabay.com
pollen allergi snuva sjuk. Foto: Mojpe. Licens: Pixabay.com

Morgonpigg och rask, men fem timmar senare får du feber och känner dig risig. Det händer när influensan slår till. Släpp dina heroiska tankar om att köra på ändå. Det är både tillåtet och normalt att vara sjuk ibland. Sov så mycket du kan och lägg alla ambitioner åt sidan om att jobba antingen från sängkanten eller hängande över skrivbordet på kontoret.

Text: Berit Kvifte, “Slik «overlever» du influensaen!” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson | Bild: Säsongsinfluensa. Foto: AdobeStock.com

Hösten 2019 inföll influensasäsongen och den förväntas pågå fram till maj i år. Enligt en övervakningsrapport från det norska Folkhälsoinstitutet (FHI) drabbades nästan 30 personer under den första veckan, vilket är ett något högre antal smittade än i början av tidigare säsonger.

För närvarande finns två huvudsakliga typer av influensavirus i omlopp: influensa A (H3N2) som till största delen påverkar äldre människor och influensa B-Victoria som främst smittar ungdomar.

Läs även: Bikarbonat botade min svåra slemhosta

Praktiska råd vid säsongsinfluensa

Det finns en sak som ger allra mest nytta i förkylningstider: tvätta händerna, inte bara efter att du har besökt toaletten, utan varje gång du kommer från affären, har hälsat på folk med en handskakning eller tryckt på knapparna till kaffeautomaten, platser där människor oavsiktligt sprider smittor.

Ytterligare minst 20 tips…

Läs resten av artikeln i TV Hälsa