NOTERAT. Två övervakningssystem, ett västligt i USA, och ett östligt i Kina, är de överlägset mest skrämmande system som sänder kalla kårar längs ryggraden. I Kina har vi ett enormt socialt betygsystem baserat på Artificiell Intelligens (AI). I USA har vi “Turbulence” som spanar globalt och kan vara inne i din dator.

Text: Christer Nilsson, historiker | Bild: Cyberspace – Licens: Shutterstock

Det kinesiska individuella belöningssystemet har beskrivits av Håkan Boström i GP och Ola Wong i SvD. Via ansiktsigenkänning kopplat till  miljontals gatukameror tilldelas varje medborgare ett digitalt konto med startsumma 1000 poäng. Varje handling du utför, varje rörelse du gör (går mot rött ljus) registreras.

Sköter du dig, betalar räkningarna och umgås med rätt personer, får du pluspoäng. Missköter du dig, får du minuspoäng och straffas på olika sätt. Målet är att alla ska omfattas och alla formas till total lydnad. Pekingregimen kallar systemet ”harmoniskt”. Den som värnar om den privata integriteten borde i stället kalla det ”diaboliskt”.

Läs mer i NewsVoice: Socialt betygsystem i Kina rankar medborgare – Alla ska bestraffas eller belönas

TURBULENCE

USA står inte Kina efter i integritetskränkning. Den fenomenalt kunnige visselblåsaren Edward Snowden, anställd av både CIA och NSA (National Security Agency), har efter sina avslöjanden till journalister jagats med blåslampa över hela världen och befinner sig nu med uppehållstillstånd på okänd ort i Ryssland.

Permanent Record och ditt digitala liv
Permanent Record av Edward Snowden, sep 2019. Bildomslag: Panmacmillan.com

I sin bok, ”I allmänhetens tjänst” (Permanent Record) beskriver Snowden exakt vad NSA sysslar med:

“Tänk dig att du sitter vid din dator, vill besöka en webbplats, och trycker på enter. Någonstans på resan måste din begäran då passera servern TURBULENCE, ett av NSA:s mäktigaste vapen. Den finns installerad på servrar överallt i USA, i alla allierade länder, alla ambassader och militärbaser. Där finns två viktiga redskap: TURMOIL, som hanterar ”passiv insamling”, och TURBINE, som mixtrar aktivt med användaren, det vill säga dig.”

Läs mer: USA stämmer Snowden för innehållet i boken “Permanent Record”

Wikipedia:

“Turbulence is a United States National Security Agency (NSA) information-technology project started c. 2005. It was developed in small, inexpensive “test” pieces rather than one grand plan like its failed predecessor, the Trailblazer Project. It also includes offensive cyberwarfare capabilities, like injecting malware into remote computers. The U.S. Congress criticized the project in 2007 for having similar bureaucratic problems as the Trailblazer Project.” 

Dessa selektorer kan vara vad som helst som NSA väljer eller finner misstänkt; en viss e-postadress, kreditkort, telefonnummer, geografiskt ursprung, eller bara vissa sökord som ”protest” eller ”anonym internetproxy”. Därefter levereras den webbplats du begärde.

Läs mer i The Intercept: How the NSA Plans to Infect ‘Millions’ of Computers with Malware

Ditt digitala liv

Slutresultatet är att du får allt det innehåll du ville ha, tillsamman med all den övervakning du inte ville ha och alltsammans händer på 686 millisekunder, medan du är helt ovetande. När väl den skadliga koden, som TURBINE installerat, finns på din dator, får NSA tillgång inte bara till dina metadata utan även till din dator. Hela ditt digitala liv tillhör nu dem.

Text: Christer Nilsson, historiker

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Margareta LundstromD
Margareta Lundstrom
31 augusti 2022 kl 18:56

Det som vi en gång trodde skulle vara den fulländade demokratin, som skulle låta alla människor på jorden få komma till tals. En teknik som skulle tjäna människorna (det gör den visserligen fortfarande) har vänt sig mot oss och vi är på väg att bli dess slavar. Tekniken i sig är inte ond men de som tagit kontrollen över den är det.

Mycket bra och väckande artikel Christer Nilsson. Hoppas vi vaknar innan det är försent.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
15 januari 2020 kl 01:02

Det är säkert nånting bra som Kina försöker.
Internet används som vapen av heltidsarbetande Us/Uk militärt roll och försök till uppvigling är normalt för dom.
Uppviglare och våldsverkare på gatorna är ett annat av Us/Uks vapen.
Om man kommer åt det med ett poängsystem kanske det är att föredra framför gatustrider.
Jag gissar att dom som tänkte ut det kom till att man lika gärna kan ta med poängsättning för andra former av asocialt beteende, men hade det inte förekommit väststyrda omstörtningar hade dom nog inte kommit på iden.
Det behövs kinesisk mediaaktivitet som konkurrerar om västmedborgarnas uppmärksamhet.
SvD söker sig inte till Usa-dekontaminerad info.

Sune Sylthammar Ståhlberg
Sune Sylthammar Ståhlberg
Gäst
Reply to  Peter Grafström
15 januari 2020 kl 01:18

Peter, det var bland det mest naiva och lustiga du har skrivit på NV.

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
14 januari 2020 kl 10:35

Men om nu folk börjar gå samman och ställer sig på tvären och protesterar mot detta nya övervakningssamhälle då finns det två tänkbara scenarion – antingen så böjer sig eliten och fogar sig för folkets vilja – eller så blir eliten desperata när de ser att makten håller på att glida ur deras händer, till den grad att de agerar mycket snabbt och slår tillbaka hårt mot befolkningen genom att stänga internet, öppna upp FEMA-läger, beordra undantagslagar, stoppa kontanter o kontokort och snabbt hitta på en nödsituation för att kunna införa Agenda 2030-lagar. Och då kommer folket att sitta risigt till !

Men jag tror ändå inte på att sannolikheten är särskilt stor att någon av dessa två scenarion kommer att bli verklighet – för det finns ju även andra scenarion som kan vara bättre.

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Erik Wiklund
14 januari 2020 kl 11:13

Vi ska tro på seger!

“Väl formar den starke med svärdet sin värld,
Väl flyga som örnar hans rykten;
Men någon gång brytes det vandrande svärd
Och örnarna fällas i flykten.
Vad våldet må skapa är vanskligt och kort,
Det dör som en stormvind i öknen bort.”
(Esaias Tegnér)

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
Reply to  Savalle
14 januari 2020 kl 11:43

-Ja, vi ska tro på seger – och vi tror på seger – och inte bra det – för vi vet att vi segrar !

Savalle
Savalle
Gäst
14 januari 2020 kl 09:50

5G är vägen mot total kontroll av oss alla.

Jag och du och alla som vill värna om fri vilja behöver agera.

Jan Norberg
14 januari 2020 kl 06:00

Tack Christer för din insiktsfulla artikel, det som dessutom skrämmer mig ännu mer, dvs insikten om att allt detta faktiskt finns, är att vi egentligen inte har en aning om vad all denna information skall användas till nu och i framtiden.

Jag har tittat på och läst en del om Edward Snowden och utan att förringa Julian Assange så spelar de i olika divisioner. Assange fick ju dessutom sitt liv förstört med god hjälp av svenska socialistiska feminister vilka på gott svenskt pk-manér sett till att sätta honom i “fängelse” på en ambassad i London under flera år.

Frågan om vad USA använder allt detta info material till syns ju i de delar av Deep State verksamheten som är kopplat till deras försök att medelst avlyssning osv få Donald Trump avsatt.

Det är skrämmande att all denna information man samlar på sig till och med kan hota en amerikansk president om denne inte frivilligt anpassar sig till vad genomkorrupta tjänstemän inom Deep State anser. Att dessa Deep State representanter i det fördolda anser sig förmögna att attackera den amerikanske presidenten är illavarslande.

Vi får hoppas att Donald Trump insett faran och rensar träsket så pass att de värsta avarterna inom Deep State tvingas bort.

Margareta Persson
Margareta Persson
Gäst
Reply to  Jan Norberg
14 januari 2020 kl 20:24

Ja, Trump vet allt. Redan när han tillträdde kom Admiral Rogers till undsättning och berättade att han hade spionerats på under valkampanjen (eller illegalt avlyssnats som det så fint heter). Redan nästa dag flyttade han därför till sin golfklubb i New Jersey. Var lugn – team Trump har en plan och den flyter planenligt. Vi som följer Qanon kan se det.

https://www.theepochtimes.com/nsa-director-rogers-disclosed-fisa-abuse-days-after-carter-page-fisa-was-issued_2692033.html