Turbulence – ”Hela ditt digitala liv tillhör nu dem”

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 13 januari 2020
- Christer Nilsson
Cyberspace - Licens: Shutterstock

NOTERAT. Två övervakningssystem, ett västligt i USA, och ett östligt i Kina, är de överlägset mest skrämmande system som sänder kalla kårar längs ryggraden. I Kina har vi ett enormt socialt betygsystem baserat på Artificiell Intelligens (AI). I USA har vi ”Turbulence” som spanar globalt och kan vara inne i din dator.

Text: Christer Nilsson, historiker | Bild: Cyberspace – Licens: Shutterstock

Det kinesiska individuella belöningssystemet har beskrivits av Håkan Boström i GP och Ola Wong i SvD. Via ansiktsigenkänning kopplat till  miljontals gatukameror tilldelas varje medborgare ett digitalt konto med startsumma 1000 poäng. Varje handling du utför, varje rörelse du gör (går mot rött ljus) registreras.

Sköter du dig, betalar räkningarna och umgås med rätt personer, får du pluspoäng. Missköter du dig, får du minuspoäng och straffas på olika sätt. Målet är att alla ska omfattas och alla formas till total lydnad. Pekingregimen kallar systemet ”harmoniskt”. Den som värnar om den privata integriteten borde i stället kalla det ”diaboliskt”.

Läs mer i NewsVoice: Socialt betygsystem i Kina rankar medborgare – Alla ska bestraffas eller belönas

TURBULENCE

USA står inte Kina efter i integritetskränkning. Den fenomenalt kunnige visselblåsaren Edward Snowden, anställd av både CIA och NSA (National Security Agency), har efter sina avslöjanden till journalister jagats med blåslampa över hela världen och befinner sig nu med uppehållstillstånd på okänd ort i Ryssland.

Permanent Record och ditt digitala liv
Permanent Record av Edward Snowden, sep 2019. Bildomslag: Panmacmillan.com

I sin bok, ”I allmänhetens tjänst” (Permanent Record) beskriver Snowden exakt vad NSA sysslar med:

”Tänk dig att du sitter vid din dator, vill besöka en webbplats, och trycker på enter. Någonstans på resan måste din begäran då passera servern TURBULENCE, ett av NSA:s mäktigaste vapen. Den finns installerad på servrar överallt i USA, i alla allierade länder, alla ambassader och militärbaser. Där finns två viktiga redskap: TURMOIL, som hanterar ”passiv insamling”, och TURBINE, som mixtrar aktivt med användaren, det vill säga dig.”

Läs mer: USA stämmer Snowden för innehållet i boken ”Permanent Record”

Wikipedia:

”Turbulence is a United States National Security Agency (NSA) information-technology project started c. 2005. It was developed in small, inexpensive ”test” pieces rather than one grand plan like its failed predecessor, the Trailblazer Project. It also includes offensive cyberwarfare capabilities, like injecting malware into remote computers. The U.S. Congress criticized the project in 2007 for having similar bureaucratic problems as the Trailblazer Project.” 

Dessa selektorer kan vara vad som helst som NSA väljer eller finner misstänkt; en viss e-postadress, kreditkort, telefonnummer, geografiskt ursprung, eller bara vissa sökord som ”protest” eller ”anonym internetproxy”. Därefter levereras den webbplats du begärde.

Läs mer i The Intercept: How the NSA Plans to Infect ‘Millions’ of Computers with Malware

Ditt digitala liv

Slutresultatet är att du får allt det innehåll du ville ha, tillsamman med all den övervakning du inte ville ha och alltsammans händer på 686 millisekunder, medan du är helt ovetande. När väl den skadliga koden, som TURBINE installerat, finns på din dator, får NSA tillgång inte bara till dina metadata utan även till din dator. Hela ditt digitala liv tillhör nu dem.

Text: Christer Nilsson, historiker


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq