Coworking spaces – de nya kontoren

publicerad 17 februari 2020
- Extern skribent
Bild: “Coworking spaces”, kan hjälpa ditt företag. Foto: Pexels. Licens: Pexels.com

Under de senaste åren har hyrespriserna skenat iväg i något som verkar vara en global epidemi. Ta bara Hongkong, London och New York – i dag är det inte många som har råd att hyra en anständig bostad i dessa metropoler. Samma sak gäller för kontorslokaler. Ofta saknar just små startupbolag det kapital som krävs för att köpa eller hyra lokaler i rätt område. Då är så kallade ”coworking spaces”, eller kontorskollektiv, en praktisk lösning.

Artikeln är publicerad i samarbete med skribenten Emilie Karlsson | Bild: “Coworking spaces”. Foto: Pexels. Licens: Pexels.com

Kort och gott funkar det så här: Ett externt företag utrustar kontorsrum och hyr ut dessa till startupbolag, frilansare eller andra egenföretagare. Men vad finns det för fördelar med sådana arbetsplatser, utöver lägre hyra? I den här artikeln listar vi alla!

Socialt nätverk i coworking spaces

På coworking spaces träffas företagare från helt olika branscher. IT-specialister och företagskonsulter jobbar sida vid sida med journalister och grafiska formgivare. Det är ett perfekt sätt att knyta kontakter, särskilt för unga nyföretagare. En lyckad marknadsföring bör omfatta som många kanaler som möjligt. Det kan till exempel vara

Coworking-konceptet ger dig allt på samma gång: Man ses för lite trevligt småprat vid kaffeautomaten, byter visitkort med varandra och vips så har man lagt grunden till vad som kan bli ett värdefullt samarbete. I de dagliga mötena på en gemensam arbetsplats uppstår såväl nya vänskaper som lukrativa affärsrelationer.

Optimal infrastruktur

På fastighetsmarknaden brukar den gyllene regeln vara: Ju bättre läge, desto högre hyra. För många egenföretagare är det inte aktuellt att hyra kontor långt utanför stadskärnan. Det kan bero på flera olika saker:

 • det tar för lång tid att resa till och från kontoret
 • man har ofta kundmöten i centrum
 • kommunikationerna är dåliga eller saknas helt

Coworking spaces kan hålla kostnaderna nere trots att läget är attraktivt. Ofta är lokalerna strategiskt placerade i förhållande till kollektivtrafiken och ligger också nära gallerior, kaféer och restauranger. Det sparar tid, är effektivt och dessutom är det smidigt att kunna uträtta ärenden i närheten av arbetsplatsen.

Utrustning med hög komfort

Ytterligare ett plus med coworking spaces är att du som hyr inte behöver bekymra dig om inredningen. I regel är kontorsrummen redan utrustade med allt som behövs på en modern arbetsplats:

 • snabbt internet
 • möjlighet att ansluta olika typer av enheter
 • bekväma möbler
 • trevliga gemensamhetsutrymmen.

Ofta har hyresgästerna även tillgång till exempelvis loungesoffor, kaffe och frukt. Det skapar en trevlig stämning där du inte bara kan jobba mer effektivt, utan som dessutom gör det roligare att gå till kontoret!

Coworking spaces hållbara lösningar

Med ett stort, gemensamt kontor kan man spara på flera olika sätt. Först och främst är det ett betydligt billigare alternativ för en enskild hyresgäst än att själv hyra och inreda ett kontor. Dessutom kan coworking spaces hålla nere energiförbrukningen till ett minimum. Här används nämligen alla resurser, från uppvärmning på vintern och luftkonditionering på sommaren till kylskåp och kaffeautomat, gemensamt av alla. Samtidigt utnyttjas utrymmet effektivt, vilket kan bidra till att skapa mer plats för bostäder till rimliga priser i storstäderna. Du som väljer coworking spaces bidrar alltså till en mer hållbar framtid.

Maximal flexibilitet

Den digitala utvecklingen har förändrat arbetslivet i grunden. Numera efterfrågar moderna företag andra kompetenser än för bara 20 år sedan. I en tid som präglas av Industri 4.0 söker man ofta medarbetare med ”mjuka förmågor”, såsom:

 • kreativitet
 • spontanitet
 • samarbetsförmåga
 • villighet att kompromissa.

För att hänga med i den snabba tekniska och ekonomiska utvecklingen ställs dagens arbetstagare inför nya utmaningar nästan dagligen. Det kräver flexibilitet ur flera perspektiv – både när det gäller tid, plats och pengar. Coworking spaces är den perfekta miljön för att leva upp till alla dessa krav. Som hyresgäst behöver du inte binda dig till långa kontrakt, utan kan utnyttja kontorsutrymmet per timme, dag eller vecka. Om ditt team växer eller krymper kan du enkelt anpassa antalet platser.

Självklart väljer du dina egna arbetstider och kan komma och gå som du vill. Till och med det som vissa tycker är nackdelarna med coworking spaces blir till fördelar, eftersom du övar upp viktiga förmågor. Det begränsade utrymmet gör att alla blir en del av gemenskapen och behöver ta hänsyn till varandra, kommunicera öppet och arbeta tillsammans som ett stort team.

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *