Jan Norberg kommenterar Anna Dahlbergs uppvaknande ur PK

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 10 februari 2020
- Jan Norberg
Jan Norberg. Foto NewsVoice. Pressfoto på Anna Dahlberg och skärmdump från Expressen (foto MUF). Montage: NewsVoice.

POLITIK & DEBATT. Expressens Anna Dahlberg har väl en bit kvar att krypa innan hon kan stå upp och börja gå med en mer upprätt kroppshållning och ett mer högburet huvud, men hon är faktiskt sent omsider på god väg. Läser man hennes artikel ”Borgerligheten börjar äntligen nyktra till” i Expressen ser man hos henne en bra iakttagelseförmåga som vittnar om att hon har relativt goda kontakter i del politiska kretsar.

Text: Jan Norberg | Foto: NewsVoice. Pressfoto på Anna Dahlberg och skärmdump från Expressen (foto MUF). Montage: NewsVoice. 

Anna Dahlbergs generella uppvaknande från sin personliga förnekelsefas har nu tagit ännu ett litet steg mot den tillnyktring vi antagligen kommer att få se hos flera PK-are vilka i små försiktiga steg samtliga nu retirerar på bred front.

Det finns ett par saker jag vill kommentera lite närmare, här ett av citaten från hennes artikel.

”Den svenska borgerligheten har i ett par decennier allt för mycket dominerats av ideologiska dogmer, kotterier och särintressen i Stockholm”, konstaterade han. Det har skadat borgerligheten som alltmer har tappat kontakten med väljarnas vardag.” 

Med viss personlig insikt om detta fenomen är det spot on som det har fungerat väldigt länge. Unga politikerbroilers lärde sig snabbt hur man gör karriär med hjälp av dessa kotterier. Listan kan göra mycket lång över hur man springer varandras ärenden, kliar varandras ryggar och uteslutande ser till att sko sig själva och de särintressen de ohämmat hjälper. Detta gäller för övrigt inte bara den svenska borgerligheten utan det förhåller sig exakt likadant inom svensk vänster, inklusive sossarna.

En annan passage från Anna Dahlbergs krönika som är intressant återfinns i denna del:

”Benjamin Dousa rasar förtjänstfullt mot oseriösa friskolor och anklagar borgerligheten för att sitta i knät på friskoleföretagen. Hanif Bali efterlyser en höger som försvarar skattebetalarna i stället för att uppträda som den ”parlamentariska vingen för Almega”.

”Även på ledarplats rör det på sig. Göteborgs-Postens liberala ledarsida har intagit en självständig och intellektuell hållning i frågan. I veckan uppmanade ledarskribenten Håkan Boström borgerligheten att ”göra slut med särintressena” i en mycket läsvärd krönika (G-P 5/2).”

Benjamin Dousa (Muf) har en nära knytning till en viss falang yngre moderater och har länge sett vad som pågår och hur detta går till, på sedvanligt sätt inom Moderaterna tvingas de yngre och ambitiösa vänta på sin tur innan de släpps fram till de inre kretsarna.

De yngre muffarna vilka inte har lust att vänta på sin tur eller som av olika skäl fått klart för sig att de hamnat på listan över ”opålitliga” muffare väljer då att utmana makten hos de vilka de anser står i vägen för de egna ambitionerna. Det var ju så en gång Fredrik Reinfeldt på ett nästan kuppartat sätt själv lyckades slå sig fram till en plats i de innersta kretsar.

Reinfeldt blev därmed den utmanare som Moderaterna alltid fått på halsen när man har dåliga opinionssiffror och som ofta leder till ganska dramatiska förändringar av Moderat politik. Partiledarbyten inom M har alltid präglats av en viss dramatik där knivhugg i ryggen varit legio.

Läs mer: Norberg om valet 2022: Möt extremfeminismens framfart med kallt manligt stål

Nu har denne Dousa naturligtvis sett hur Ulf Kristersson är på väg ut som partiledare och han inser ju som många andra inom M att det finns ett gäng yngre kvinnor i de moderata kulisserna som bara väntar på att opinionssiffrorna skall rasa lite till.

När han ser hur Alice Teoderuscu plockats in från sin position som ledarskribent i Göteborgsposten och sedan ett tag ansvarar för Moderaternas nya idépolitiska partiprogram så är det ju ingen dålig gissning och förstå att Dousa nu tipsar Anna D om svängningen hos GP.

Självklart har Alice Teoderescu använt sin tidigare kanal GP som en kanal där hon och hennes inre förtrogna krets nu släpper upp försöksballonger för nya idépolitiska tankar och förslag. Det är så här det går till bakom kulisserna.

Benjamin Dousa ser ju också självklart hur vissa i Teoderescus närhet med förflutet inom toppskiktet hos M tar jobb i de lobbygrupper som de tidigare promotat i sin politiska gärning. Friskoleexemplet är, om man har vissa insikter inom M, bara ett av de exemplen.

Sannolikt har Dousa kommit i konflikt med vissa kretsar inom detta nätverk och då blivit förbannad och revanschistiskt inställd, han har m a o inte så mycket att förlora på att öppet kritisera vad dessa inre kretsar håller på med, om han dessutom själv står på spärrlistan över icke helt lojala ungmoderater.

Bakom allt figurerar en hämndlysten Anna Kindberg Batra vars kontakter med Reinfeldt falangen drömmer om upprättelse även om världen utanför deras imbecilla bubbla helt rasat samman.

Text: Jan Norberg


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq