Svenska uppfinnare blir bestulna på patent – Hot mot svenskt näringsliv

publicerad 15 februari 2020
- av Hans G Eriksson
Mikael Damberg, 2017. Pressfoto (beskuret) från Mynewsdesk.com
Mikael Damberg - Pressfoto: Regeringen
Mikael Damberg – Pressfoto: Regeringen

DEBATT. I Sverige finns “behöriga rånare” eftersom det enligt riksåklagaren inte finns skäl att ens inleda en förundersökning då ”rånaren” råkar vara ”ett etablerat och seriöst företag”. Det handlar om patentskydd och frågan om det inte längre ska löna sig att vi i Sverige utvecklar teknik som är efterfrågade utanför Sveriges gränser?

Text: Hans G Eriksson, registrerad Europapatentombud

I fallet med Håkan Lans behövde jag som Europapatentombud hålla mig à jour med pågående rättsprocesser inom det immaterialrättsliga området.  Jag har kommunicerat med riksåklagaren för att få ut handlingar i ett mål där Håkan Lans yrkar att ett Wallenbergs-företag gör rätt för sig genom att följa en skiljedom som vunnit laga kraft.

Var går gränser och vad är tillåtet respektive förbjudet?

En korrespondens med Riksåklagaren via mail finns där jag begärt att få ut samtliga inkomststämplade handlingar. Trots att handlingarna är offentliga har jag förvägrats att få dem. Sveriges riksåklagare medverkar aktivt  till att skydda en som uppsåtligen bryter mot lagen.

En slutsats blir därför att det idag inte lönar sig att vara nytänkare och föra vår stolta Svenska ingenjörstradition vidare till morgondagens Sverige.

Läs mer i SvD: Sverige som innovationslandRättsskyddet för små företag behöver stärkas

Det finns även andra aktuella fall där en uppfinnare inte bara blivit av med sin patentportfölj utan även fått betala ”tjuvens” rättegångskostnader. ”Rånaren” var även i detta fall ett etablerat och seriöst större företag som ”behövde” hans patent för sin affärsutveckling.

Skall jag i min roll som patentingenjör och patentombud tvingas att avråda skärpta originaltänkare från att skydda sina idéer?

Nej, inte ännu. Jag kan i sammanhanget nämna att jag medverkat som ombud i en PCT-ansökan som löser problemet med koldioxidutsläpp från fossil förbränning. Detta genom en artificiell fotosyntes, en helsvensk uppfinning med en potential att skyddas i över 150 länder. Av koldioxiden bildas druvsocker och vatten via en inblandning av aktivt klorofyll och exponering med röd laser. En metod vida överlägsen den att pumpa ned koldioxid i berggrunden.

En fråga, där jag yrkar på svar går vidare till våra högsta politiskt ansvariga och även till Svenska folket: Skall det inte löna sig att vi i Sverige utvecklar teknik som även är efterfrågade utanför Sveriges gränser?

Carl-Johan Westholm som är ordförande i Uppfinnarkollegiet skriver i artikeln: “Sverige som innovationsland – Rättsskyddet för små företag behöver stärkas”:

“Om en rånare kommer in i en bank ringer bankens lokalchef upp polisen. Ingen kommer på tanken att det vore bättre om banken i stället stämde rånaren för intrång. Men det är den ordning som gäller för patentägare som utsätts för stöld och obetalda licensavgifter.” 

Även om vi köper mycket av det vi förr producerade själva i Sverige stället importerar från Asien, måste vi väl fortfarande ha jobb att gå till i framtiden?

Text: Hans G Eriksson, registrerad Europapatentombud 1980, anställd som granskare vid Kgl Patent- & Registeringsverket 1966-1975. Därefter anställd hos Stockholms Patentbyrå, Ström & Gulliksson, och Barnieske Patent 1975-1983 därefter egen patentbyråverksamhet


Så här kan du stötta Newsvoice

 • England har kontroll över alla HANDELSNAMN gneom patent. Det är advokaterna som medlemmar i BAR som nästlar in sig i avtalen. Med sina “jurisdiktioner” i Brittsk Lag. USPTO används av dessa pirater. WIPO är även administrerat / ägt av Vatikanen eller Brittiska kronan minns ej vilken. Det är för att uppfinnarna inte har kunskap om immaterialröttens verkan på sina egna namn som rättigheter signeras bort genom underteckande. Det är bara att gå in på ovan hemsidor och söka i register så kan man läsa avtalen som ger bort “all /entire rights to and interest and goodwill”…
  Verkligen intressant subjekt att undersöka då mycket klarnar och hur den nya finansvärdlen opererar utan at synas dvs gömmer sig i skatteparadis och society anonoyme i Luxemburg.

 • Mycket intressant artikel. De är kanske symtomatisk att bilden av Hr. Damberg får trona över artikeln som representant för de värsta av alla rånare som finns nämligen socialisterna.

 • Patentet för den utveckling som Susanne Johansson gjorde av Irradias laser, ledde ytterst till hon idag sitter i fängelse, på 2,5 år. Dessutom får detta en ytterst allvarlig konsekvens för de patienter som inte längre har tillgång till hennes behandling.
  http://almanova.eu/laserterapeut-i-fangelse-raddade-liv/
  Det kan tilläggas att det var samma internationelle “patenttjuv” som agerade i kulisserna , som när Håkan Lans försattes i brygga.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *