Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kryptovalutor – den nya kapitaltillgången för en digital generation

publicerad 26 maj 2020
- Extern skribent
Krypotvalutor och blockchain. Foto: Michael Wuensch Licens: Pixabay
Kryptovalutor och blockchain.

Kryptovalutor är en term många är bekanta med efter den senaste Bitcoin-boomen 2017. Dessa digitala valutorna får sitt värde genom kryptografiska processer. Det finns en stor variation av kryptovalutor på marknaden med många olika funktioner.

Framför allt gör säkerheten mot förfalskning kryptovalutor till en vinnare i samband med digitalisering. Efter flera årtionden av forskning för en fungerande metod för digitala pengar, kan kryptovalutor vara det efterlängtade genombrotten.

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor som Bitcoin är digitala valutor skapade genom programmering och grundar sig på kryptografi. Blockkedjor används för att föra ett offentligt register av nätverket och säkerställer att datan inte blir manipulerad.

Den första och mest framgångsrika kryptovalutan är Bitcoin som släpptes i början av 2009. Bitcoin är ett peer-to-peer nätverk som är baserat på Proof-of-Work algoritmen och använder sig av datorkraft för att säkerställa och driva nätverket. Processen kallas för mining och när ett nytt block skapas blir deltagaren belönad i bitcoin, idag ger varje block 6,25 bitcoin.

I maj 2020 finns det cirka 18,3 miljoner bitcoin i cirkulation och det totala utbudet är begränsat till 21 miljoner, vilket estimeras att uppnås runt år 2140.

Bitcoin följdes av ett stort antal andra kryptovalutor, varav många försöker förbättra etablerade system med ny innovation och teknologi. Förutom säkerhet är tillgänglighet en drivande faktor, kryptovalutor möjliggör globala transaktioner till alla.

Låga transaktionskostnader och hög skalbarhet har gjort med möjligt för många kryptovalutor att klara högre arbetsbelastning än den välkända leverantören Visa.

De flesta kryptovalutor är baserade på distribuerad databasteknik (DLT), även kallad blockchain. Det fungerar som en bokföring av nätverket som kontinuerligt kontrolleras av alla deltagare. Det betyder att ändringar endast kan göras om majoriteten av deltagarna godkänner och bekräftar processen.

Det är praktiskt taget omöjligt för en skadlig aktör att manipulera nätverket på grund av den höga bysantinska feltoleransen.

  • Kryptovalutor kan inte förfalskas.
  • Digitala valutor har olika funktioner.
  • Blockchain fungerar som en balansräkning och ett nätverk.
  • Alla nätverksdeltagare hjälper till att säkra blockkedjan.

Varför är unga människor särskilt intresserade av kryptovalutor?

En anledning till det växande intresset för kryptovalutor kan vara den enkla tillgängligheten. Tidigare har du varit tvungen att boka möten med banken för att ta del av vissa tjänster, ett steg som inte finns för kryptovalutor då allt sker framför datorn.

Dessutom krävs det inte stora investeringsbelopp för att komma igång, då det inte finns några minimum investeringsbelopp för kryptovalutor. Administrationen av kryptovalutor sker nästan uteslutande via datorn eller smartphonen.

Ett annat skäl är att kryptovaluta transaktioner är snabba, har låga avgifter och kan utan problem skickas globalt. Flera plattformar och projekt inom den digitala sektorn börjar även erbjuda betalningar med digitala valutor. Det blir allt mer vanligt inom gaming och e-sports, vilket gör det uppenbart att särskilt unga personer kommer i kontakt och blir intresserade av kryptovalutor.

Dessutom är blockchain fortfarande en ny teknik som har möjlighet att innovera flera sektorer, det skapas fler utbildningsalternativ inom sektorn och detta bidrar även till fler experter i framtiden. Majoriteten av studenter är unga och då en större chans att komma i kontakt med teknologin genom skolan.

Hur skapar man en kryptovaluta portfölj?

Du har några alternativ att välja mellan när du vill skapa din egen kryptovaluta portfölj. Fler handelsplattformar börjar erbjuda någon form av kryptovaluta tjänst, det finns till exempel certifikat, CFD-kontrakt och att köpa den underliggande kryptovalutan.

Det är enkelt att komma igång och köpa din första bitcoin. Du skapar ett konto på en ansedd handelsplattform, verifiering av din identitet (KYC) är ofta vanligt för att motverka penningtvätt och kriminella verksamheter.

När du har skapat och verifierat ett konto kan de första insättningarna göras. De flesta leverantörer stödjer banköverföring, vissa handelsplattformar har support för andra alternativ som PayPal eller Swish. Du kan sedan börja investera i bitcoin och andra kryptovalutor.

Certifikat och CFD-kontrakt är tjänster som endast följer prisutvecklingen för utvalda kryptovalutor. Efter handel behöver inga ytterligare åtgärder göras, utan översikten sker direkt via leverantörens hemsida. Om du väljer att köpa de underliggande kryptovalutorna bör du efter inköp flytta dem till din egen wallet.

Det går att lämna kryptovalutor på andra handelsplattformar, men rekommenderas inte då det finns en risk att hemsidan blir hackad och förlorar mynten. Det bästa och säkraste alternativet att förvara dina kryptovalutor är i en hardware wallet. Ett billigare men inte lika säkert alternativ är en software wallet.

Kryptovalutor 2020: Vilka mynt har potential?

Sedan Bitcoin skapades 2009 har flera tusentals andra digitala valutor skapats. Alla projekten är inte lika bra och det finns även de som inte är legitima. Många Bitcoin kopior skapar inte något nytt värde och namnet används främst för att vilseleda nya investerare. Men sektorn består även av väldigt lovande projekt som har banbrytande teknik med stor potential i framtiden.

Chainlink (LINK)

Chainlink har sett en mycket stark tillväxt. Dessutom har de redan arbetat med kända företag som Google, Hedera och Web3. Blockchain-plattformen möjliggör att via Oracle ansluta blockkedjor med riktiga applikationer och databaser från äldre system.

IOTA (MIOTA)

Internet of Things (IoT) är en av de mest lovande innovationerna inom teknik. Att enkla processer körs helt automatiskt av maskiner är snart en möjlighet. Följaktligen krävs en struktur där datorerna kan kommunicera med varandra. IOTA har ambitionen att bli den första valutan för smarta enheter. Till exempel skulle bilar självständigt kunna betala efter tankning. Mobiltelefonen kan också fungera som en smart enhet och befria användaren från många uppgifter.

Stellar (XLM)

Stellar är en betalningsplattform skapad av Jed McCaleb och Joyce Kim. McCaleb är känd sedan tidigare för hans arbete med Ripple och Mt.Gox. Stellar Development Foundation (SDF) är en ideell organisation för att stödja tillväxt och utveckling av open-source Stellar nätverket. Deras mål är att förbättra ekonomiska marknader, oberoende på var du bor. Stellar erbjuder snabba transaktioner med låga transaktionskostnader.

Vad är Initial Coin Offering (ICO)?

Ett tillgängligt alternativ för att investera i ett tidigt skede är ICO:er. Dessa går att jämföra med vanliga börsnoteringar (IPO:er) på aktiemarknaden, men för att delta i börsnoteringar krävs det ofta stora belopp. ICO:er ger vanliga investerare möjligheten att tidigt delta i utvecklingen av ett projekt, vilket kan medföra en högre avkastning.

Inom kryptosektorn har ICO:er varit en effektiv metod för att samla ihop kapital från investerare och användningen av smarta kontrakt säkerställer också att processen blir enkel och säker. Låga transaktionskostnader gör det även möjligt att investera små belopp.

ICO:er var en drivande faktor under 2017 till att intresset för kryptosektorn ökade och under 2017-2018 investerades flera miljarder dollar i ICO:er.

Att investera tidigt i nya projekt och idéer (ICO:er) kan vara en mycket lönsam investering, men det medför även en mycket stor risk att pengarna går ner i värdet. Därför är det oftast en säkrare strategi att börja med de etablerade kryptovalutorna som Bitcoin eller Ethereum.

Slutsats: Kryptovalutor och blockchain är en värdefull teknologi

Även om kryptosektorn är relativ ny har flera stora framsteg redan gjorts och är en teknologi som har stora möjligheter att innovera många redan etablerade sektorer. I samband med digitaliseringen är det en sektor som konstant förändras och utsätts för nya utmaningar, vilket är en anledning till varför den unga generationen är intresserade.

Lagring av känslig information och nätverkssäkerhet är några områden som blockchain-teknik kan förbättra. Decentraliserade system och tjänster kan skydda användarnas integritet och motverka oetisk övervakning från stora centraliserade företag.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq