Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Sportfiske kan klassas som friskvård

publicerad 2 maj 2020
- Extern skribent
Sportfiske i Reisaelva, Norge. Foto: Vidar Nordli-Mathisen. Licens: Unsplash.com

Att fiska är känt för att vara avslappnande. Det finns till och med en klassisk svensk poplåt om det, men Skatteverket har hittills inte hållit med om att sportfiske är en möjlighet till lugn och ro för att andas.

Även om du kan få friskvårdsbidrag för golf för så har fisket inte godkänts. I början av året slogs det fast att det inte var aktuellt, men då var det många saker som inte var aktuella som verkligen är det nu, som att sätta halva världen i karantän och se småföretag efter småföretag gå i konkurs. Därför har några modiga själar vågat närma sig Skatteverket igen för att se om de är villiga att tänka om.

Harasjö fiskecamp i Olofström har varit i kontakt med myndigheterna, men dessa har svarat att det tar tid att ändra regelverket, även om de verkar medge att de har en poäng i att sportfiske borde räknas som friskvård.

Vilka gynnas om sportfiske klassas som friskvård?

Varför är det här en sådan stor grej då, kanske du undrar? Det är två grupper som verkligen skulle tjäna på en omändring i Skatteverkets regler. För det första för sportfiskarna själva.

Det som gillar att fiska som verkligen skulle välkomna att få ett litet bidrag till fiskeriet, men det här är en mycket större sakfråga för de företag som är beroende av att människor sportfiskar.

För Harasjö fiskecamp har coronakrisen varit riktigt jobbig, precis som för andra liknande verksamheter. Visst, folk fiskar fortfarande, det är inte särskilt stor smittorisk när man är ute och fiskar, men problemet är att utländska fiskeentusiaster är obefintliga just nu.

Eftersom det råder reserestriktioner är det många företag som förlorar stort och även de svenskar som gillar att fiska håller lite hårdare i plånboken just nu. Om till exempel din partner just har förlorat jobbet eller blivit varslad kommer du kanske inte handla fiskeutrustning på nätet.

Därför är det många som hoppas att deras friskvårdsbidrag från arbetsplatsen snart ska kunna användas till sportfiske och kanske får de då en chans till lugn och ro för att andas.

Extern skribent


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Sportfiske