Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Resa till Kuba 2020 – Kubas historia är fortfarande mycket levande

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 september 2020
- NewsVoice redaktion
Havanna, Kuba. Foto: David Mark. Licens: Pixabay.com (free use)
Havanna, Kuba.

Söker du restips på Kuba? Då kan du sluta leta! Kuba har alltid varit ett land på många resenärers bucket list, men det är ett par saker du bör veta innan du åker. Kuba är inte ett farligt land, men det är mycket byråkrati som kan göra resandet svårt.

Visa och turistkort

De flesta behöver ett Visa eller turistkort för att resa till Kuba. Resenärer från 18 länder kan besöka Kuba utan Visa under ett begränsat antal dagar. Även människor födda på Kuba, men som bor i ett annat land, behöver införskaffa reseförsäkring och en returbiljett till sitt uppehållsland för att komma in på Kuba.

För amerikaner är det ännu mer komplicerat. The Department of Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) har utfärdat allmänna licenser för 12 reskategorier. Resor till Kuba för turistaktiviteter är fortfarande förbjudet för amerikaner enligt lag, men chansen finns att du uppfyller regleringsvillkoren. Se den fullständiga listan här.

Checklista innan du åker

Det låter komplicerat, men precis som för alla destinationer, är lite förberedelse allt du behöver innan du besöker Kuba och njuter av landet. Här följer en lista på saker du bör veta innan du reser till Kuba:

  • Skaffa reseförsäkring, visa och andra resedokument och skriv ut dem innan du reser till Kuba. Glöm inte din returbiljett.
  • Meddela din bank att du reser till Kuba. Risken är att ditt kreditkort inte fungerar där, och det är inte alltid så lätt att få tag i pengar på Kuba.
  • Packa så lätt som möjligt. Kubanska dörröppningar och trappuppgångar är små, och det kan vara rena mardrömmen att dras med mycket bagage.
  • Ladda ner Google Maps och andra användbara webbsidor innan du åker. Internet på Kuba är inte det bästa, men du kan fortfarande använda din smartphone för att ta dig runt.
  • Lär dig så mycket spanska som möjligt, till och med enkla ord och meningar gör skillnad. Folket älskar att prata med dig, och kan du lite av deras språk blir de ännu vänligare.

När ska man resa till Kuba?

Precis som för de flesta ställen i världen, finns det bra och bättre tillfällen på året att resa till Kuba.

Juli till tidig november är orkansäsong och det kan bli ganska blåsigt. Det betyder inte nödvändigtvis att det är en dålig tid att åka. En tropisk cyklon drabbar inte Kuba varje år, och när den gör det påverkar det inte hela landet. Dessutom är orkanresponssystem och evakueringsprotokoll jättebra på Kuba.

Mellan mitten av november och mars är det den svalare torrperioden. Det är vanligtvis den mer hektiska tiden på året på grund av lägre temperaturer och fuktnivå. Du kan förvänta dig torra, soliga dagar och en blå himmel.

Mellan maj och juni är det regnperiod, men populära höjdpunkter i den Kubanska kalendern som du inte vill missa inträffar denna säsong.

Musiken, dansen och festligheterna på den kubanska karnevalen är ett måste att uppleva och den sker oftast i juni, juli och augusti.

Regnperioden är även då tobaken skördas. Kuba är en av de största tobaksexportörerna i världen, och landet tillhandahåller tobak till produkter såsom cigarrer, cigaretter och snus. Om du besöker Kuba på våren kan du få chansen att se tobaksfälten under skördetid.

Vad kan man göra på Kuba

Det finns mycket att se och göra på Kuba. Dess historia är fortfarande väldigt levande, med revolutioner och kommunism färskt i minnet och museum som visar upp vapen som användes för att störta regeringen för bara några årtionden sedan. Ett besök är inte tillräckligt för att uppleva allt som är bra med Kuba. Här är ett urval av några av de bästa sakerna att göra på Kuba under din vistelse:

  • Vandra längs gatorna i Gamla Havanna: Detta distrikt på UNESCOs världsarvslista ockuperar hjärtat av Kubas huvudstad. Gamla Havanna och dess befästningssystem har en hög grad autenticitet när det gäller plats, designer och material. Ta en promenad och titta på den slående arkitekturen och fasaderna under dagen och lyssna på den fantastiska live-jazzmusiken på kvällen.
  • Rök en kubansk cigarr: När man är på Kuba är det ett måste att röka en äkta kubansk cigarr, Cigarrer kan köpas överallt, men de bästa kommer direkt från tobaksfarmerna.
  • Åk en klassisk bil: Gamla bilar och Kuba går hand i hand. Till och med flera taxibilar är gamla, klassiska amerikanska bilar.
  • Besök Che Guevara-mausoleet: Det stora marmormausoleet från den kubanska revolutionen är beläget i Santa Clara, som även var platsen för den kubanska revolutionens sista slag.
  • Gå vilse i Trinidad: Trinidad är en vacker, autentisk och charmig spansk kolonialstad, där de gamla delarna av staden är med på UNESCOs världsarvslista. Vandra längs kullerstensgatorna och gå vilse. Runt varje hörn finns en ny fotomöjlighet.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq