Sajten Coronapassport ska underlätta resandet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 september 2020
- NewsVoice redaktion
Foto: Bambi Corro. Licens: Unsplash.com

Tjänsten Coronapassport ska underlätta internationellt resande och tekniken levereras av ett svenskt bioteknikföretag. Runt 35 svenska kliniker har idag anslutit sig till Coronapassport.

Tataa Biocenter är ett bioteknikföretag som hakat på coronavågen för att utveckla nya affärsmöjligheter. Företaget som ligger bakom Coronapasset skriver i ett pressmeddelande att länder kräver negativt PCR-test för SARS-CoV-2 för inresa, men att reglerna inte är enhetliga och kan ändras med kort varsel.

Det innebär en besvärlig utmaning för människor som tidigare varit vana vid ett problemfritt resande i arbetet eller på semestern.

NewsVoice skrev tidigare om hur svårt och dyrt det var att i augusti genomföra en normal flygning till den grekiska ön Samos. För en familj på fyra personer blir kostnaden 20,000 kr för flygstolar eftersom alla charters hos flygbolagen ställts in.

Dessutom måste en normalfamilj på fyra personer lägga ner minst 6400 kr på PCR-test (näs- eller halssvabbning) och då är inte ens hotellet betalt. Trots negativt PCR-test i hemlandet finns ändå risken att en slumptest som utförs i semesterlandet ger ett positivt utslag vilket kan leda till flera veckors karantän.

ArcanumSkolan 2024

Poängen med Coronapassport är att den resande får tillgång till uppdaterad information, land för land. På sajten finns uppgifter om vårdgivare som erbjuder test för aktiv infektion och intyg utfärdas enligt de krav som respektive land ställer.

Coronapassport är alltså inte ett resepass utan en tjänst.

Provresultat från ett PCR-test transporteras för analys till Tataa Biocenter i Göteborg och ett slutgiltigt svar rapporteras till vårdgivaren samma dag eller senast dagen därpå, uppger Tataa. Vårdgivaren rapporterar data till Folkhälsomyndigheten och vid negativt testsvar utfärdas ett friskhetsintyg.

Testet är framförallt till för resenärer, men kan även passa individer som vill träffa personer som tillhör riskgrupper och vill förvissa sig om smittfrihet samt semesterfirare som ska återvända till arbetet.

TATAA Biocenter grundades 2001 kring avancerad forskning och utveckling inom bioteknik vid Chalmers Tekniska högskola och utvecklar ultrakänsliga molekylära analysmetoder. Företaget har knoppat av företaget Life Genomics som erbjuder bla icke-invasiv fosterdiagnostik. TATAA var bland de första att utveckla ett PCR-test för SARS-CoV-2 för diagnostisk användning inom Europa.

Anslutna vårdgivare till Coronapassport är idag runt 35 kliniker.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq