Hitta en ny laptop för dina studier eller ditt jobb

publicerad 1 oktober 2020
- Extern skribent

FÖRETAGANDE. Att hitta en ny laptop kan kännas utmanande, speciellt i dag när det finns ett så stort utbud av datorer på marknaden. Du står förmodligen nu inför vad som känns som ett oändligt utbud, med dussintals märken, hundratals modeller och varierande prisklasser.

  • Hur ska man då kunna veta vad man ska välja?
  • Hur vet man vilken dator som passar bäst till de program man ska använda och uppgifter man ska lösa?

Vi försöker i denna guide hjälpa dig att navigera i djungeln av alla olika system, tekniska specifikationer och produktbeskrivningar.

Vad letar du efter, vad ska den användas till och hur ser din budget ut?

Innan du börjar söka på Google efter en ny laptop rekommenderar vi att du först begränsar dina val. Börja med att göra en lista över program som du behöver, vilken budget du har, vad den ska användas till och vart du kommer använda den. Detta kommer underlätta ditt letande.

Först och främst: Vad ska din dator användas till, och vilka program behöver du? Ska din dator bara användas till att se på Netflix och skriva uppsatser på Word behöver du inte en avancerad dator. Är du gamer, eller frilansar som musikproducent eller designar hemsidor behöver du garanterat en dyrare dator.

Så fort du har en bild av hur mycket din dator kommer att användas och vad den ska användas till, så blir det betydligt enklare att beräkna ett pris. Sätt en budget och utgå från denna.

Vilket märke och modell ska det vara? Vilken vikt och storlek tänker du?

Efter du funderat på de grundläggande aspekterna kan du börja leta mer grundligt efter din nästa laptop. Beroende på användningsområdet och budget så passar olika märken, men oftast har märken modeller som passar allt och alla.

Den som ska använda mycket grafiska program och har en större budget kanske letar efter en Apple-dator, medan lenovo modeller har något för alla i alla prisklasser. Lenovo har nyligen lanserat några riktigt bra tillskott i deras Yoga- och Legionserie som bör undersökas! Några andra välkända märken på marknaden är bland annat de klassiska HP-datorerna eller Asus och Acer.

System och tekniska specifikationer när du ska hitta en ny laptop

Är du en av de som redan vet med dig att din dator kommer användas till mer än Office, sociala medier och streaming-tjänster? Då vet du säkert redan att det inte räcker med en okej billig dator. Här måste du upp i en högre prisklass och undersöka datorns system och tekniska specifikationer mer grundligt.

Extern skribent


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq