WHO-expert uppmanar världsledare: sluta använda corona lockdown!

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 oktober 2020
- Torbjörn Sassersson
David Nabarro. Foto: FN (un.org)
David Nabarro. Foto: FN (un.org)
David Nabarro. Foto: FN (UN.org)

VÄRLDSHÄLSA. WHO-experten David Nabarro uppmanar världsledare att sluta använda corona lockdown som primär kontrollmetod mot spridningen av SARS-CoV-2. Nedstängningar i form av hårda restriktioner som begränsar människors vardag är inte hållbara. Nabarro lyfter fram Sverige som ett lyckat exempel.

”Vi i Världshälsoorganisationen förespråkar inte lockdown som det främsta sättet att kontrollera detta virus,” sa David Nabarro i en intervju från den 8 oktober.

“The only time we believe a lockdown is justified is to buy you time to reorganize, regroup, rebalance your resources, protect your health workers who are exhausted, but by and large, we’d rather not do it.”

Corona lockdown krossar fattigare länder

David Nabarro påpekar att lockdowns har särskilt allvarliga följder för fattigare delar av världen. NewsVoice skrev tidigare om hur coronarestriktioner leder till hungersnöd som dödar 10,000 barn i månaden och som ett exempel på att även rikare delar av världen drabbas kan nämnas att en studie visar att 10,000-tals britter dör av coronavirusrestriktioner.

SVT återgav i augusti ett uttalande av Nabarro:

“Jag tror att det förhållningssättet som alla länder borde rikta in sig på är att få allmänheten att begränsa spridningen av viruset genom dess beteende. Målet för framtiden bör vara att som Sverige och flera andra länder att fortsätta utan stora lockdowns”.

Exempel på allvarliga skador enligt Nabarro:

  • Allvarliga skador på turismindustrin.
  • Småbrukare som inte får sina verksamheter att fungera (konkurser).
  • Förvärrad fattigdom. Världen kan förvänta sig en dubblad fattigdom 2021.
  • Dubblad undernäring i fattigare länder att förvänta 2021.

”Detta är faktiskt en hemsk, hemsk global katastrof” sa han. ”Vi vädjar verkligen till alla världsledare att sluta använda lockdown som en primär kontrollmetod. Utveckla bättre system, arbeta tillsammans och lär av varandra, men kom ihåg: lockdown har bara en konsekvens du aldrig får förringa, att det gör fattiga människor väldigt mycket fattigare.”

David Nabarro är inte den enda forskaren som motsätter sig lockdowns. Ett antal medicinska forskare och läkare har undertecknat Great Barrington-deklarationen, som säger att den nuvarande lockdown-politiken har förödande effekter på både kort- och långvarig folkhälsa.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq