Hackad smart-TV kan ge kriminella tillgång till ditt vardagsrum

publicerad 10 november 2020
- Extern skribent
Så undviker du en hackad smart-tv. Foto: Cottonbro Licens: Pexels.com
Så undviker du en hackad smart-tv. Foto: Cottonbro Licens: Pexels.com
Så undviker du en hackad smart-tv. Foto: Cottonbro Licens: Pexels.com

Vi köper allt mer intelligenta produkter för att titta på våra favoritprogram via streamingtjänster, använda musikappar, kontakta vänner på sociala medier och spela tv-spel. Men precis som andra enheter som är uppkopplade till nätet kan även våra uppkopplade tv-apparater hackas och ge kriminella tillgång till våra personliga data. Så här undviker du en hackad smart-tv.

Går du in i en elektronikaffär idag är antagligen de flesta tv apparaterna du ser av den smarta varianten. Planerar du att köpa en smart-tv för att få enklare tillgång till streamingtjänster och de andra fördelarna som kommer med en uppkopplad tv, bör du också vara medveten om vilka steg som är nödvändiga för att skydda dig mot intrång, undvika en hackad smart-tv, samt hålla din personliga data säker.

Hackad Smart-TV och cyberattacker

Cyberattacker sker genom wifi-nätet om man inte ser till att använda programvara för att kryptera sin uppkoppling. Det enklaste sättet att göra detta, samtidigt som man även skyddar andra enheter som också är anslutna till nätet hemma, är att installera en VPN i routern och på så sätt undvika en hackad smart-tv.

Har man en oskyddad uppkoppling kan det innebära att hackare kan få tillgång inte bara till de mest personliga familjebilderna, utan även bankuppgifter och kortuppgifter. Har man anslutit sina betalningsuppgifter till streamingtjänster som Netflix, HBO eller Amazon Prime kan dessa i olyckliga fall utnyttjas av kriminella genom en hackad smart-tv.

Har din smarta tv en inbyggd kamera kan du råka ut för en hackad smart-tv, genom att  hackare i värsta fall kan till och med spionera genom den. FBI har varnat om att detta är en risk för konsumenter som inte skyddar sig på rätt sätt. Både kamera och mikrofon kan sättas på på distans genom den installerade browsern.

Vad kan man då göra för att skydda sig mot cyberattacker?

tt att skydda sig och sin familj är bland annat att stänga av sin smarta tv när man inte använder den, som nämnt att installera en VPN som används i routern, att ladda ner antivirus och använda komplexa lösenord i alla sina enheter, inklusive routern. Lösenord bör alltid innehålla både stora och små bokstäver, samt siffror. Man bör inte heller återanvända lösenord. Ett sätt att göra det enklare att använda säkra lösenord är att installera en lösenordshanterare, som appen LastPass.

För att göra det än svårare för hackare kan man till exempel ändra IP-adress på routern, vilket gör att den blir svårare att följa och spåra och. Detta är möjligt genom en VPN, som även låter dig välja vilket land du vill placera din virtuella IP i.

Man kan även ändra numret på den gateway som är tilldelad din tv. Dessa uppgifter kan vara bra att föndra några gånger om året. Med dessa enkla strategier gör du det betydligt svårare för kriminella att installera skadlig programvara på dina enheter och råka ut för en hackad smart-tv.

Behöver du en kamera i din tv men vill undvika en hackad Smart-TV?

Har du vänner eller familj som du ofta ringer på andra sidan jorden kan det vara en bra idé att ha en kamera installerad i din tv. För de flesta andra är det inte nödvändigt att ha en inbyggd kamera, då de videosamtal man har ofta går att genomföra via laptop och telefon.

Förutom för användning av Skype och andra liknande appar är den inbyggda kameran till begränsad nytta och innebär istället en stor risk för privatlivet och integriteten om ditt hemmanätverk inte är skyddat på rätt sätt.

Behöver du en kamera för att ringa samtal via din smarta tv är det bättre att köpa en extern kamera som kopplas till enheten. På så vis kan du stänga av kameran varje gång du inte använder den utan bara tittar på tv. Oavsett om du har en inbyggd eller extern kamera, glöm inte att skydda din uppkoppling och se till att alla familjemedlemmar och alla enheter i hemmet är säkra så kan ni undvika att få en hackad smart-tv.

I samarbete med TechWarn.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *