Tidningen Bulletin – En ny tidning som gör upp med betongmakten?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 november 2020
- Torbjörn Sassersson
Bulletin startas av bla Thomas Gür (foto: Ledarsidorna), Paulina Neuding (foto: Axess TV) och Hanna Dahlman (privat foto). Kollage: NewsVoice
Tidningen Bulletin startas av bla Thomas Gür (foto: Ledarsidorna), Paulina Neuding (foto: Axess TV) och Hanna Caroline Dahlman (privat foto).

LEDARE. Den nya tidningen Bulletin har utvecklats under stort hemlighetsmakeri, skriver Expressen. Nyckelpersoner har i det tysta rekryterats. “Vi gör en bred satsning med extra tonvikt på opinions- och ledartexter samt fördjupad utrikesrapportering”, säger Paulina Neuding som blir ansvarig utgivare.

Läs även en uppdatering (22 dec 2020): Bulletin tar ett friskt avstamp i ett polariserat Sverige

Expressen-journalisterna som skrivit två artiklar om tidningen Bulletin, och triumferar med att de “avslöjat” tidningsprojektet, har redan bestämt sig för hur de ska markera mot tidningen, trots att den inte ens lanserats och inte en enda artikel publicerats. Expressen kallar den kommande tidningen Bulletin för en “högersajt”. Har vi inte hört den nedsättande etiketten tidigare? Den placeras på alla nya tidningar som inte följer de godkända narrativen. Det ska heta “höger” istället för oberoende och det ska heta “sajt” istället för tidning.

Trots att personerna bakom tidningen Bulletin kommer från etablerade medier som SvD, Kvartal, Kristianstadsbladet etc kommer de inte undan försöken till brännmärkning. Blotta misstanken att Bulletin ska avvika från narrativen räcker för ett försök till stigmatisering.

Per Gudmundson, 2015.
Per Gudmundson, 2015. Foto: Internetdagarna. Licens: CC BY 2.0

Nyckelpersoner rekryteras till tidningen Bulletin

Per Gudmundson sa upp sig som Kristdemokraternas presschef. Han har tidigare varit ledarskribent på Svenska Dagbladet. I förra veckan lämnade den politiska redaktören Hanna Carolin Dahlman Kristianstadsbladet. Samma vecka hade Dahlman skrivit artikeln: ”Varning för journalister som för oss bakom ljuset”.

Tino Sanandaji - Foto: Tore Sætre, Wikimedia Commons
Bild: Tino Sanandaji – Foto: Tore Sætre, Wikimedia Commons

Paulina Neuding och Thomas Gür är ytterligare två centrala personer i Bulletin samt nationalekonomen Tino Sanandaji. Gür och Neuding var med och startade nättidningen Kvartal. Neuding blev sedermera Europakorrespondent på Quillette. Hon var även chefredaktör för samhällsmagasinet Neo. Tino Sanandaji (född i Iran och kom som flykting till Sverige) fick mycket uppmärksamhet för sin bok Massutmaning, om svensk migrationspolitik.

Alice Teodorescu Måwe är ytterligare en kandidat för en roll i Bulletin.

I företaget Bulletin AB som ligger bakom tidningen finns Pontus Tholin. Neuding registrerades som ansvarig utgivare den 26 oktober 2020, enligt Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT).

Grundarna hävdar att de har en summa på 5 miljoner kr för att starta, men att ytterligare 3-5 miljoner kronor kan komma in, säger Neuding till Expressen.

Expressen-journalisten Leif Brännström ställer en anmärkningsvärd och ledande fråga till Paulina Neuding, en fråga som egentligen är ett påstående som lyder:

“Redan nu har ni fått stämpeln ”högersajt”.”

Paulina Neuding svarar:

“Beskrivningen ”högersajt” är missvisande. Det rör sig om en bred publicistisk satsning med extra tonvikt på opinions- och ledartexter, samt fördjupad utrikesrapportering.”

Leif Brännström och även Anna Gullberg på Expressen uppger alltså att Bulletin redan fått stämpeln ”högersajt”. Det graverande med detta påstående är att det i själva verket är Expressen som i två artiklar triumferat med att de avslöjat den kommande tidningen Bulletin. Kan det bli mer tydligt att det i själva verket är Expressen som sprider ryktet?

Bulletin startas på grund av det sluttande plan på vilka många massmedier halkat ner längs under många år. Hanna Carolin Dahlman sammanfattar det väl i sin kanske sista ledarartikel i Kristianstadsbladet: “Varning för journalister som för oss bakom ljuset”.

Hon skriver att alltför många journalister “vinklar snett, läser inte på fakta och missar självklara följdfrågor”. Hon menar att journalister och public service sysslar med ett “världsfrånvänt och sanningsförnekande flyktbeteende” så långt bort som möjligt från verkligheten för att istället befinna sig inuti en bubbla av “vit-medelklass”.

Naturligtvis ser jag fram emot att få läsa Bulletin.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq