Tidningen Bulletin – En ny tidning som gör upp med betongmakten?

19
Tidningen Bulletin startas av bla Thomas Gür (foto: Ledarsidorna), Paulina Neuding (foto: Axess TV) och Hanna Dahlman (privat foto). Kollage: NewsVoice
Tidningen Bulletin startas av bla Thomas Gür (foto: Ledarsidorna), Paulina Neuding (foto: Axess TV) och Hanna Caroline Dahlman (privat foto). Kollage: NewsVoice

LEDARE. Den nya tidningen Bulletin har utvecklats under stort hemlighetsmakeri, skriver Expressen. Nyckelpersoner har i det tysta rekryterats. “Vi gör en bred satsning med extra tonvikt på opinions- och ledartexter samt fördjupad utrikesrapportering”, säger Paulina Neuding som blir ansvarig utgivare.

Läs även en uppdatering (22 dec 2020): Bulletin tar ett friskt avstamp i ett polariserat Sverige

Expressen-journalisterna som skrivit två artiklar om tidningen Bulletin, och triumferar med att de “avslöjat” tidningsprojektet, har redan bestämt sig för hur de ska markera mot tidningen, trots att den inte ens lanserats och inte en enda artikel publicerats. Expressen kallar den kommande tidningen Bulletin för en “högersajt”. Har vi inte hört den nedsättande etiketten tidigare? Den placeras på alla nya tidningar som inte följer de godkända narrativen. Det ska heta “höger” istället för oberoende och det ska heta “sajt” istället för tidning.

Trots att personerna bakom tidningen Bulletin kommer från etablerade medier som SvD, Kvartal, Kristianstadsbladet etc kommer de inte undan försöken till brännmärkning. Blotta misstanken att Bulletin ska avvika från narrativen räcker för ett försök till stigmatisering.

Per Gudmundson, 2015.
Per Gudmundson, 2015. Foto: Internetdagarna. Licens: CC BY 2.0

Nyckelpersoner rekryteras till tidningen Bulletin

Per Gudmundson sa upp sig som Kristdemokraternas presschef. Han har tidigare varit ledarskribent på Svenska Dagbladet. I förra veckan lämnade den politiska redaktören Hanna Carolin Dahlman Kristianstadsbladet. Samma vecka hade Dahlman skrivit artikeln: ”Varning för journalister som för oss bakom ljuset”.

Tino Sanandaji - Foto: Tore Sætre, Wikimedia Commons
Bild: Tino Sanandaji – Foto: Tore Sætre, Wikimedia Commons

Paulina Neuding och Thomas Gür är ytterligare två centrala personer i Bulletin samt nationalekonomen Tino Sanandaji. Gür och Neuding var med och startade nättidningen Kvartal. Neuding blev sedermera Europakorrespondent på Quillette. Hon var även chefredaktör för samhällsmagasinet Neo. Tino Sanandaji (född i Iran och kom som flykting till Sverige) fick mycket uppmärksamhet för sin bok Massutmaning, om svensk migrationspolitik.

Alice Teodorescu Måwe är ytterligare en kandidat för en roll i Bulletin.

I företaget Bulletin AB som ligger bakom tidningen finns Pontus Tholin. Neuding registrerades som ansvarig utgivare den 26 oktober 2020, enligt Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT).

Grundarna hävdar att de har en summa på 5 miljoner kr för att starta, men att ytterligare 3-5 miljoner kronor kan komma in, säger Neuding till Expressen.

Expressen-journalisten Leif Brännström ställer en anmärkningsvärd och ledande fråga till Paulina Neuding, en fråga som egentligen är ett påstående som lyder:

“Redan nu har ni fått stämpeln ”högersajt”.”

Paulina Neuding svarar:

“Beskrivningen ”högersajt” är missvisande. Det rör sig om en bred publicistisk satsning med extra tonvikt på opinions- och ledartexter, samt fördjupad utrikesrapportering.”

Leif Brännström och även Anna Gullberg på Expressen uppger alltså att Bulletin redan fått stämpeln ”högersajt”. Det graverande med detta påstående är att det i själva verket är Expressen som i två artiklar triumferat med att de avslöjat den kommande tidningen Bulletin. Kan det bli mer tydligt att det i själva verket är Expressen som sprider ryktet?

Bulletin startas på grund av det sluttande plan på vilka många massmedier halkat ner längs under många år. Hanna Carolin Dahlman sammanfattar det väl i sin kanske sista ledarartikel i Kristianstadsbladet: “Varning för journalister som för oss bakom ljuset”.

Hon skriver att alltför många journalister “vinklar snett, läser inte på fakta och missar självklara följdfrågor”. Hon menar att journalister och public service sysslar med ett “världsfrånvänt och sanningsförnekande flyktbeteende” så långt bort som möjligt från verkligheten för att istället befinna sig inuti en bubbla av “vit-medelklass”.

Naturligtvis ser jag fram emot att få läsa Bulletin.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

19 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
27 februari 2022 kl 11:22

Tidningen som skulle “göra upp med betongmakten” sjönk som en sten.

Vilken flopp den Bullan blev för Likströmsmedia!
R.I.P.

Erik Forsman
24 februari 2021 kl 15:34

Hur många ingår i redaktionen? Ett tjugetal, typ. Dessutom anses dessa som landets bästa skribenter, och så kan dom inte ens skriva egna artiklar? Chefredaktörens (bort)förklaringar? Patetiska!

Torbjörn, kan inte din enmansredaktion köra lite kompetenshöjande kurser inför skrået? Skulle vara kul att se alla höjda ögonbryn och höra kommentarerna: “Å fan. Det hade jag ingen aning om, jag bara jobbar här!

Erik Forsman
24 februari 2021 kl 13:19

Tjugotal artiklar på Bulletin var plagierade.

Förekomsten av plagiat i Bulletins nyhetsartiklar uppmärksammades först på internetforumet Flashback i slutet av januari. Flera av texterna där plagiat förekommer uppdaterades på hemsidan i början av februari, då tillfördes bland annat referenser till informationens ursprungskällor. Trots det innehåller flera av de uppdaterade texterna fortfarande hela stycken som är identiska med ursprungskällorna.

Källa:

https://www.dn.se/kultur/tjugotal-artiklar-pa-bulletin-var-plagierade/

https://www.flashback.org/t3307666

Lars Pousette
Lars Pousette
Gäst
3 januari 2021 kl 10:11

En fråga? Hur kan ni på Bulletinen släppa in nu en person som ifrån början var medvetet med att Rasera Landet Sverige. Namnet är -Leijonborg-

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
14 februari 2021 kl 02:54

Att SVT gör reklam för tidningen så här, får åtminstone mej att vrida foliehatten ett varv.
Kommer nog att funka som lightversion av alternativ media.
LeifB

Willy Eriksson
Willy Eriksson
Gäst
13 december 2020 kl 01:45

Sverige är i stort behov av fler fria medier. Jag ser fram emot era sakliga och ärliga inlägg med en intellektuell spets.

Eva Backelin
Eva Backelin
Gäst
6 december 2020 kl 14:12

Som jag förstått det är huvudfaktorerna bakom dagens politiska högerbenämning: motstånd mot massinvandringen, islamismen och klimatalarmismen. Beteckningen har kanske kommit på modet som en ersättning för de nu lite väl utnötta beteckningarna nazist och fascist och går möjligen också tillbaka till Palme som med stor förtjusning kallade alla meningsmotståndare för hööger. Så vi är nog många som hoppas att den nya sajten/tidningen verkligen lever upp till högerförväntningarna.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
29 november 2020 kl 10:30

Det är kul med den här tidningen Bulletin!

Och det är lite kul att namnet Bulletin för tankarna till ordet “bullet”, som betyder kula på engelska.

Kul är även att denna kommande “höger-tidning” lanseras med buller och brak av hela den väletablerade vänster-pressen.
Men kan denna lansering vara ett försök att bättra på den “vänster”-dominerade pressens alltmer skamfilade rykte…?

Kanske tillhör de samma kula?

Kanske rör det sig rentav om lite sofistikerad så kallad “hegeliansk dialektik”?

Hegeliansk dialektik är kort uttryckt en metod att nå ett mål genom att minst två olika krafter drar i var sin riktning, men de samarbetar hemligt för att åstadkomma en kraft i en riktning som man i förväg kommit överens om. På så sätt kan utomstående observatörer hållas ovetande om avsedd riktning och än sätta sitt hopp till den ena, än till den andra, som de felaktigt tar för rivaliserande krafter.

“Bulletin, från italienskans bullettino, ‘liten bulla’, från bulla, som betyder ett officiellt, regelbundet meddelande eller rapport.”
(Wikipedia)

Så kanske kommer folket snart att serveras även små-påvliga höger-bullor som tilltugg till vänster-bullorna till morgonkaffet?

– Men kul skulle det vara om den kommande tidningen Bulletin skulle komma att uppfylla följande definition på tyska av ordet “bulletin”:

offizieller Krankenbericht [über eine Persönlichkeit des öffentlichen Lebens]

För där finns det mycket sjukt att rapportera om!

Erik Forsman
Erik Forsman
Gäst
28 november 2020 kl 08:55

Är det inte en smula paradoxalt när en tidning referenser till något hemligt? I samma stund som “hemligheten” publiceras är ju inte hemligheten hemlig längre utan tvärt om, allmänt känd. Detta är inget annat än klassisk marknadsföring, där vi ska sprida “hemligheten” vidare – det vill säga göra reklamjobbet åt dom, gratis. Håller för övrigt med andra skribenter att vänster och höger är tjafset är världens största psyop.

Sture Blomberg
Sture Blomberg
Gäst
16 november 2020 kl 19:29

Det finns inga mera grundlurade individer än de som idag kallar sig ”vänstern”. Hur många av dem vet t. ex. att Karl Marx och Friedrich Engels uppehälle och liv ,medan de skrev kommunistiska manifestet, Kapitalet I-III, plus alla deras andra 48 band, bekostades av amerikanska bankkapitalister? Detta finns väl belagt och kan läsas på dessa sidor:
https://everykindapeople.blogspot.com/2015/01/det-amerikanska-bankkapitalet-bekostade.html#comment-form
https://everykindapeople.blogspot.com/2015/01/karl-marx-kommunistiska-manifest-var.html#comment-form
Hur många inom ”vänstern” känner till att ”den ryska revolutionen” (som inte var någon revolution utan en judisk statskupp) bekostades med 20 miljoner dollar av den amerikanska bankkapitalisten i New York, Jakob Schiff, som också var den som beordrade mordet på tsarfamiljen.?
Och så har det fortsatt. Vänstern tror att de ”bekämpar” kapitalismen, genom att demonstrera utanför Wall Street. I själva verket är de ett redskap för monopolkapitalisterna, som inte är några ”kapitalister” utan i själva verket socialister och kommunister. Kommunismen och monopolkapitalismen har nämligen samma mål – att ha totalkontroll över alla människor och att förslava dessa. Det är därför som globalisterna driver Agenda 2030, som i praktiken innebär ett globalt kommunistiskt samhälle. Det skulle därför vara angeläget att uppväcka vänstern ur deras Törnrosa sömn och alla deras illusioner.

Leif Bengtsson
Leif Bengtsson
Gäst
Reply to  Sture Blomberg
13 februari 2021 kl 14:16

Ashberg är väl ett namn man inte skall glömma bort i sammanhanget.

Ulf ClaréusD
13 november 2020 kl 17:15

Here we go again!: Nu: “Tidningen Bulletin” – Då: “Vietnam Bulletinen”! Sistnämnda skrift, under mina yngre dar’, minns jag främst som varande en pärs att ta’ sig förbi, då skränande socialister alltid stod i vägen till Systemets ingång vid stängningsdags på lördagar för att prångla ut den till en allmänhet som hellre tänkte på kvällstjänsten, än Hanoi med omgivning.
Murvelgänget ovan synes mest vara en del av den utlandskvot som håller på med pågående folkutbytar-verksamhet, den somt ex kan studeras i SVT:s alla program: Om en blond och blåögd svensk/svenska finns i studion, måste denne ovillkorligen kompletteras av åtminstone en neger och en arabliknande uppenbarelse.
F ö kommer dom ju alla, i stort sett, från systemmedia och inte tycks dom sakna stålar heller, vilket ger en hint om att i bakgrunden finns det flis. Att Sverige skulle skilja sig från USA, där ju t ex CIA sedan femtio-talet påverkat journalister, tror jag inte en sekund på. Våra hemmagjorda Stockholms Byråkrater har ju telekomresurser o dyl så det räcker även till export till klotets alla hörn. Så har ju dessutom skett i 100 år.

Höger- vänster skalan förs fram. “Tidningen Bulletin” är en högersajt, sägs det. Vad är då “höger”?
Jag definierar det kortfattat så här: Vänster är, att människan främst, eller nästan helt, betingas av sin miljö, sin kultur. Strävan är att försöka uppnå tillståndet “som det borde vara”.
Höger är främst att människan betingas av sitt arv, sina gener, sitt biologisk-kemisk-elektriska väsen och det får man vara nöjd med, in stor utsträckning.
Fast när jag tittar på yngre människor, säg de som är födda efter 1965/70, så tycks dom mest av allt leva inom en livsstil. Den märkliga livsstil som genomsyrar ALLT numer. Den som nu leder oss till undergång.

Åke Södergren
Åke Södergren
Gäst
13 november 2020 kl 15:09

den dagen denna politiska ide’ om “Höger resp. Vänster” får sin verklig förståelse kommer hela detta flerhundraåriga illusionsspel att säga poof.
De två är näst intill samma sak med den skillnaden att Vänster innehåller ett kryddmått skräck.(Därav valfusk)
Alla andra fungerande schatteringar i politiken ligger bra mycket högre på överlevnadsskalan än dessa två dödsbringande maskinerier.
Detta syns nu klart i USA, där radikala “Vänster/Höger” grupper bränner och dödar vad som passar, medan de konservativa visar sin uppfattning utan ett spår av våld. Kan man inte se att man skall döma efter deras handlingar och inte retorik, är man på en väldigt låg IQ-nivå.