Bulletin tar ett friskt avstamp i ett polariserat Sverige

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 december 2020
- Torbjörn Sassersson
Dagstidningen Bulletin lanserades 22 dec 2020. Foton: Karl Gabor och Axess TV. Montage: NewsVoice
Dagstidningen Bulletin lanserades 22 dec 2020. Foton: Karl Gabor och Axess TV. Montage: NewsVoice

LEDARE. Idag lanseras den nya dagstidningen Bulletin med ett antal nyrekryterade stjärnskribenter som vägrar låta sig nedslås av läget i Sverige. De startar som ett oskrivet blad med en fräsch design i ett infekterat medielandskap omgivna av en stor mängd förväntansfulla läsare och några få avundsjuka systemjournalister som just nu sitter och läser första utgåvan med kritiska ögon.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad kl 14:35

Bulletin har rekryterat toppskribenter som: Ivar Arpi (från SvD), Tino Sanandaji (författare av boken Massutmaning), chefredaktör Paulina Neuding (SvD), Alice Teodorescu Måwe (GP), Aleksandra Boscanin (GP), Per Gudmundson (KD), Negar Josephi (SR), Sara Choghrich (SR), Fredrik Ekelund Marisol, Pontus Tholin och Thomas Gür och några till. Startkapitalet är 8 miljoner kr och finansiärerna heter Gustaf Rentzhog, VD på Söderberg & Partners och Atta Tarki en svensk-iransk managementkonsult med verksamhet i Kalifornien.

Nyheter ska vara faktabaserade inte opinionsbildning i smyg

Bulletin kan vara dagstidningen som många väntat på, en tidning som kommer att vara lösningsorienterad istället för att vara en polär motreaktion på allt möjligt. Det är ungefär så initiativtagarna beskriver denna startup i artiklar och i en podcast med Ivar Arpi.

Chefredaktören Paulina Neuding som är en av de ursprungliga grundarna skriver i en introducerande artikel att hon inspirerats av brittiska och amerikanska tidningar:

”Jag tänker mig en svensk tidning som inspireras av Storbritanniens quality press eller deras amerikanska motsvarigheter – som Times of London, New York Times eller Wall Street Journal. Som skiljer på news och views, på nyheter och opinion, och som strävar efter att göra sina läsare mer upplysta, snarare än att driva agenda.” – Paulina Neuding

Den stora frågan är dock om dessa tidningar lyckats med att upprätthålla sina respektive idealbilder av sig själva. Det kan ifrågasättas, men strunt samma, vi fattar vad Neuding menar. Det ska handla om journalistik av hög kvalitet som skiljer tydligt på opinionsbildning och faktanyheter istället för politiskt blanda ihop allt som dagens medier ofta gör.

Tidningen Bulletins ledarsidor

Alice Teodorescu Måwe är politisk redaktör och hon beskriver ledarsidans syn på samhället i en första ledarartikel.

”Som läsare ska du varje dag erbjudas nya, tankeväckande perspektiv i en alltmer komplex och polariserad samtid. Vi har lyckats med vårt uppdrag om du ibland håller med oss, men misslyckats om du alltid gör det. Konsensus är inget självändamål; det fria, demokratiska samtalet är för sin överlevnad beroende av olikhet.” –  Alice Teodorescu Måwe

Aleksandra Boscanin på ledarsidan skriver att Teodorescu för tillfälligt är mammaledig, men kommer att skriva frekvent. Boscanin hänvisar till följande deklaration gällande ledarsida.

”Bulletins ledarsida ska verka i liberalkonservativ tradition; samhällssynen är liberal, förhållningssättet konservativt. Det är en konservatism, med liberala förtecken, som tar avstamp i övertygelsen om en smal, men stark stat, och ett samhälle, baserat på de små enheterna, som är större än staten.”

Partners till Bulletin

Paulina Neuding skriver att Bulletin knutit till sig den bästa internationella partner de kan tänka sig: Project Syndicate (PS) som av Washington Post kallats ”världens smartaste ledarsida”.  PS producerar fördjupande kommentarer och artiklar av några av världens främsta forskare, analytiker och makthavare. Språket är engelska, men har översatts till svenska.

Bulletin erbjuder artiklar från Project Syndicate i översättning och Neuding är stolt över att därmed befinna sig i samma krets som flera av Europas ledande dagstidningar – som El País i Spanien och Le Monde i Frankrike. Samarbetet med PS utlovar även magasinet The Year Ahead, med några av världens ledande intellektuella, som en premie till Bulletins läsare.

”Jag vill gå så långt som att säga att Bulletin redan har förändrat diskussionen om medierna, genom vårt löfte till läsarna om en svensk daglig kvalitetstidning. Så brukar det vara: Omvälvande förändring framstår ofta som omöjlig – men ter sig oundviklig i efterhand.” – Paulina Neuding

Kultur

Kulturredaktionen bestående av Fredrik Ekelund-Marisol M. och Michael Economou skriver i en artikel att de avvisar identitetspolitik och USA-politik. De vill istället ha analyserande texter, skrivna av kunniga och erfarna skribenter inom kultur.

”I Bulletin Kultur vill vi skapa en intellektuell oas. Den som letar efter giftiga debatter om identitetspolitik eller amerikansk utrikespolitik får leta på annat håll, skriver Bulletins kulturchef och kulturredaktör inför premiären den 15 januari.”

”Vi vill tillhandahålla lärda bidrag om litteratur, konst, musik och andra konstarter; det personliga tonfallet och den äkta känslan ges prioritet framför akademisk grannlåt och referensuppvisning”

Radio Bulletin

NewsVoice lägger ut en fjärdedel av Bulletins första podcast Radio Bulletin som leds av Ivar Arpi, där Bulletin beskrivs som tidning, men det tar inte lång tid innan deltagarna i podden börjar diskutera problemlösning. För att ta del av den diskussionen besök någon av de kanaler där podcasten lagts ut som Spotify eller Acast.

Frågor som diskuteras i podden är om Bulletin kommer bli ett svenskt Fox News? Behövs verkligen en ny tidning i Sverige? Radio Bulletins programledare Ivar Arpi pratar med Paulina Neuding, Bulletins chefredaktör och Thomas Gür, senior redaktör. Även Sveriges coronahantering, migrationsfrågan och förnedringsrånen av barn tas upp.

Det stora PK-testet

Det återstår att se om Bulletin klarar av att hålla sig borta från politisk korrekthet och de så typiskt svenska svagheterna, rädslan för utanförskap och önskan att bli accepterad av ett etablissemang. Det kommer att visa sig när professionella skribenter och sakkunniga med tiden skickar in sina krönikor och debattexter, men det kan vara hänsynsfullt gentemot Bulletins redaktion att vänta ett tag för att se hur allt sätter sig.

Hemsida: Bulletin.nu

Text: Torbjörn Sassersson

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Bulletin