Bulletin tar ett friskt avstamp i ett polariserat Sverige

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 december 2020
- Torbjörn Sassersson red.
Dagstidningen Bulletin lanserades 22 dec 2020. Foton: Karl Gabor och Axess TV. Montage: NewsVoice
Dagstidningen Bulletin lanserades 22 dec 2020. Foton: Karl Gabor och Axess TV. Montage: NewsVoice

LEDARE. Idag lanseras den nya dagstidningen Bulletin med ett antal nyrekryterade stjärnskribenter som vägrar låta sig nedslås av läget i Sverige. De startar som ett oskrivet blad med en fräsch design i ett infekterat medielandskap omgivna av en stor mängd förväntansfulla läsare och några få avundsjuka systemjournalister som just nu sitter och läser första utgåvan med kritiska ögon.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad kl 14:35

Bulletin har rekryterat toppskribenter som: Ivar Arpi (från SvD), Tino Sanandaji (författare av boken Massutmaning), chefredaktör Paulina Neuding (SvD), Alice Teodorescu Måwe (GP), Aleksandra Boscanin (GP), Per Gudmundson (KD), Negar Josephi (SR), Sara Choghrich (SR), Fredrik Ekelund Marisol, Pontus Tholin och Thomas Gür och några till. Startkapitalet är 8 miljoner kr och finansiärerna heter Gustaf Rentzhog, VD på Söderberg & Partners och Atta Tarki en svensk-iransk managementkonsult med verksamhet i Kalifornien.

Nyheter ska vara faktabaserade inte opinionsbildning i smyg

Bulletin kan vara dagstidningen som många väntat på, en tidning som kommer att vara lösningsorienterad istället för att vara en polär motreaktion på allt möjligt. Det är ungefär så initiativtagarna beskriver denna startup i artiklar och i en podcast med Ivar Arpi.

Chefredaktören Paulina Neuding som är en av de ursprungliga grundarna skriver i en introducerande artikel att hon inspirerats av brittiska och amerikanska tidningar:

“Jag tänker mig en svensk tidning som inspireras av Storbritanniens quality press eller deras amerikanska motsvarigheter – som Times of London, New York Times eller Wall Street Journal. Som skiljer på news och views, på nyheter och opinion, och som strävar efter att göra sina läsare mer upplysta, snarare än att driva agenda.” – Paulina Neuding

Den stora frågan är dock om dessa tidningar lyckats med att upprätthålla sina respektive idealbilder av sig själva. Det kan ifrågasättas, men strunt samma, vi fattar vad Neuding menar. Det ska handla om journalistik av hög kvalitet som skiljer tydligt på opinionsbildning och faktanyheter istället för politiskt blanda ihop allt som dagens medier ofta gör.

Tidningen Bulletins ledarsidor

Alice Teodorescu Måwe är politisk redaktör och hon beskriver ledarsidans syn på samhället i en första ledarartikel.

“Som läsare ska du varje dag erbjudas nya, tankeväckande perspektiv i en alltmer komplex och polariserad samtid. Vi har lyckats med vårt uppdrag om du ibland håller med oss, men misslyckats om du alltid gör det. Konsensus är inget självändamål; det fria, demokratiska samtalet är för sin överlevnad beroende av olikhet.” –  Alice Teodorescu Måwe

Aleksandra Boscanin på ledarsidan skriver att Teodorescu för tillfälligt är mammaledig, men kommer att skriva frekvent. Boscanin hänvisar till följande deklaration gällande ledarsida.

“Bulletins ledarsida ska verka i liberalkonservativ tradition; samhällssynen är liberal, förhållningssättet konservativt. Det är en konservatism, med liberala förtecken, som tar avstamp i övertygelsen om en smal, men stark stat, och ett samhälle, baserat på de små enheterna, som är större än staten.”

Partners till Bulletin

Paulina Neuding skriver att Bulletin knutit till sig den bästa internationella partner de kan tänka sig: Project Syndicate (PS) som av Washington Post kallats ”världens smartaste ledarsida”.  PS producerar fördjupande kommentarer och artiklar av några av världens främsta forskare, analytiker och makthavare. Språket är engelska, men har översatts till svenska.

Bulletin erbjuder artiklar från Project Syndicate i översättning och Neuding är stolt över att därmed befinna sig i samma krets som flera av Europas ledande dagstidningar – som El País i Spanien och Le Monde i Frankrike. Samarbetet med PS utlovar även magasinet The Year Ahead, med några av världens ledande intellektuella, som en premie till Bulletins läsare.

“Jag vill gå så långt som att säga att Bulletin redan har förändrat diskussionen om medierna, genom vårt löfte till läsarna om en svensk daglig kvalitetstidning. Så brukar det vara: Omvälvande förändring framstår ofta som omöjlig – men ter sig oundviklig i efterhand.” – Paulina Neuding

Kultur

Kulturredaktionen bestående av Fredrik Ekelund-Marisol M. och Michael Economou skriver i en artikel att de avvisar identitetspolitik och USA-politik. De vill istället ha analyserande texter, skrivna av kunniga och erfarna skribenter inom kultur.

“I Bulletin Kultur vill vi skapa en intellektuell oas. Den som letar efter giftiga debatter om identitetspolitik eller amerikansk utrikespolitik får leta på annat håll, skriver Bulletins kulturchef och kulturredaktör inför premiären den 15 januari.”

“Vi vill tillhandahålla lärda bidrag om litteratur, konst, musik och andra konstarter; det personliga tonfallet och den äkta känslan ges prioritet framför akademisk grannlåt och referensuppvisning”

Radio Bulletin

NewsVoice lägger ut en fjärdedel av Bulletins första podcast Radio Bulletin som leds av Ivar Arpi, där Bulletin beskrivs som tidning, men det tar inte lång tid innan deltagarna i podden börjar diskutera problemlösning. För att ta del av den diskussionen besök någon av de kanaler där podcasten lagts ut som Spotify eller Acast.

Frågor som diskuteras i podden är om Bulletin kommer bli ett svenskt Fox News? Behövs verkligen en ny tidning i Sverige? Radio Bulletins programledare Ivar Arpi pratar med Paulina Neuding, Bulletins chefredaktör och Thomas Gür, senior redaktör. Även Sveriges coronahantering, migrationsfrågan och förnedringsrånen av barn tas upp.

Det stora PK-testet

Det återstår att se om Bulletin klarar av att hålla sig borta från politisk korrekthet och de så typiskt svenska svagheterna, rädslan för utanförskap och önskan att bli accepterad av ett etablissemang. Det kommer att visa sig när professionella skribenter och sakkunniga med tiden skickar in sina krönikor och debattexter, men det kan vara hänsynsfullt gentemot Bulletins redaktion att vänta ett tag för att se hur allt sätter sig.

Hemsida: Bulletin.nu

Text: Torbjörn Sassersson

 

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Bulletin
Stöd NewsVoice 2024
 • Har läst några artiklar och språket är försiktigt, trevande. Förvisso skyr inte skribenterna kontroversiella ämnen, men intar någon sorts räddhågsen helgardering, lite: “tja”, “kanske eller kanske inte”, “den som lever får se”. En artikel tar upp frågan om inte rättsväsendet borde stärkas med införandet av ämbetsmannakläder och avslutar med orden: “Fånigt kan man tycka. Eller inte alls”.

  Texterna kommer inte att attrahera läsare, möjligt om konkurrens helt uteblev, som om de levde kvar i televisionens barndom, med endast en kanal.

  Det råder ingen brist på socialkonservativa alternativ på nätet: NyaTider, FriaTider, NyaDagbladet, NewsVoice osv, osv… Inte heller kommer man klara av att kasta ljus och belysa svårförståeliga samhällsfenomen.

  Det som saknas är att de fria medierna enas i sin problemformulering; att man gemensamt tar sig ann roten till allas problems moder och pekar på lösningar. Utan folkupplysning, ingen lösningsfokusering, då ingen vet vad som skall lösas. Vad som sker är endast publiceringar och återpubliceringar av problematiska fakta: oansvarig invandring, helt utan assimilering. Ökad otrygghet, gängbildning osv. Kommer alla problem att lösas med återflyttningsprogram?

  Undantaget är “De fria” som faktiskt gör tappra försök att beskriva bankernas räntedrivna skuldtillväxt, som roten till det beklagliga. Av någon outgrundlig anledning skyr de flesta fria medier enas, eller ens grotta ner sig, i grunden, inte så svårförsåtliga frågor.

  • Jag tror du har rätt.

   Om Bulletin inte tar ställning i sina ledarartiklar, om de inte släpper fram oberoende debattörer och om de inte kan lyckas med det som de flesta andra medier saknar – att erbjuda förslag på problemlösning – kommer de inte att lyckas.

   Om redaktionen bakom Bulletin rent känslomässigt i smyg söker efter eller ber om ett erkännande från etablissemanget kommer de att misslyckas.

   En sak till, varför finns inga kommentarsfält någonstans i Bulletin? Om ingen kan kommentera varför ska man då läsa artiklarna? Gör om – gör rätt.

 • Nu har Bulletin visat var de står i vaccinfrågan. En avgörande parameter om Bulletin ska nå framgång och accepteras av det svenska etablissemanget är om Bulletin publicerar artiklar som är för vacciner.

  Igår kom första pro-vaccin-artikeln:
  Vaccinsamordnaren: Många vacciner blir aldrig färdigutvecklade
  https://bulletin.nu/fokus/all/vaccinsamordnaren-manga-vacciner-blir-aldrig-fardigutvecklade

  Det var säkert taktiskt smart, men frågan återstår om Bulletin i framtiden kommer att publicera artiklar av den typ som NewsVoice publicerade idag:
  Mer än 5000 Covid-19-vaccinerade i USA har rapporterat allvarliga biverkningar
  https://newsvoice.se/2020/12/5000-covid-19-vaccinerade-biverkningar/

  Det är tråkigt att just vaccinfrågan blivit en vattendelare, men så är det. Alla tidningar som är pro-vaccin får mediestöd och alla som publicerar artiklar som tar upp risker med vacciner får inte stöd, som tex NewsVoice (enligt beslut från myndigheten MPRT).

  (NewsVoice är egentligen inte antivaccin som MPRT felaktivt skrivit, utan snarare vaccinkritiskt dvs vi har valt att ta ansvaret att framföra vaccinkritik eftersom massmedier varit dåliga på det sedan många år.)

 • Jaha, denna nya skapelse som kallas Bulletin, utkom tydligen med sitt första nummer igår, 22:a december 2020, eller är det 15:e januari, 2021 som är premiärdag?
  Nåväl, hur det nu än förhåller sig med starttidpunkt, så är det en vald tidpunkt, som markerar ett paradigmskifte av enorm betydelse i västvärldens historia. Det förstår visserligen de flesta svenskar inte alls, så totalt hjärntvättade som dom nu är av MSM. Nigel Farage, ingen mindre påstår ju det. Härstädes har ju, för att låna Carl Norbergs synsätt, vi levt i det mest korrumperande landet på klotet, en företeelse, eller tillstånd, som i utlandet betecknas som “Stockholmsbyråkrati”. Allt sedan 1700-talet, är den svenska staten identisk med “den djupa svenska staten”. Dom är ett och detsamma! Därför är normalsvensken totalt blind och litar på sin Överhets goda vilja in absurdum och ytterligare förstärkt hos dom som är födda efter sisådär 1968, av den svenska fördumningsskolan och den politiska korrekthetens retorik.
  Det är ett skymningsläge vi befinner oss i just nu. En ödesmättad dramatisk förändring står för dörren och nya sanningar kommer att tvinga sig på en majoritet av rätt ovilliga svenskar.
  Det är den tämligen illa omtyckte presidenten Donald Trump och hans av Fake News Media påstådda valförlust, som utgör kärnan i dramat. Det är väl utrönt att Bidens team har valfuskat i 6 – 7 “swingstates” genom att ett antal hearings har entydigt bevisat det, inte minst genom riggade Dominion-valmaskiner och annat fusk. Trump vann stort! Vi får väl se om Bulletinen, den nye, ärligt tar upp detta tema. Varför inte då också berätta om vad 9/11 verkligen var för något; helt osminkat alltså. Jag väntar således ett tag och låter bulletin-murvlarna först komma med sin story!

 • Spännande. Vi håller tummarna. Men vad föranleder detta? Är det på förekommer anledning? Är det inte i så fall ett misstroendeveto mot hela MSMkollektivet?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *