Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Replik till Patrik Oksanen – Det var ryssar som sågade ner mobilmasterna – inte konspirationsteoretiker

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 januari 2021
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson (foto: NewsVoice) och Patrik Oksanen (pressfoto: Fri Värld)
Torbjörn Sassersson (foto: NewsVoice) och Patrik Oksanen (pressfoto: Fri Värld)

REPLIK. Åsikter av NATO-lobbyisten Patrik Oksanen har i dagarna publicerats i Life Science News (LSN). Han diskuterar där sin och Henrik Sundboms rapport “Informationspandemi” från 2020, en text där NewsVoice nämns 5-6 gånger. Vi kommenterade aldrig rapporten 2020, men vi gör det nu.

Text: Torbjörn Sassersson, text uppdaterad kl 10:36

Patrik Oksanen ser det som bekymmersamt att konspirationsteoretiker och vaccinkritiker fått förnyad kraft under coronapandemin, så sammanfattar LSN budskapet i artikeln om Oksanens narrativ.

Oksanen är egentligen inte en journalist utan en NATO-lobbyist som vurmar för Washingtons utrikespolitik i Sverige och Europa. Han har under många år, och utan grund, anklagat USA-kritiker i Sverige för att vara i maskopi med ryska Kreml, en av hans favoritkonspirationsteorier. Oksanen kontaktar inte de parter han pekar ut som Kreml-kanaler, för att låta dessa få chansen att kommentera. Oksanen fantiserar.

Rapporten: Informationspandemi

Patrik Oksanen och Henrik Sundbom på tankesmedjan Frivärld skrev 2020 rapporten: “Informationspandemi – desinformation i skuggan av coronakrisen”. Den avhandlar hur olika aktörer bidrar till spridning av påstått “felaktiga uppgifter” om coronaviruset.

Oksanen förklarar i LSN:

“Vi har ju sett en stor mängd desinformation som cirkulerar i Sverige liksom globalt. Den här infodemin är pådrivande av en rad olika aktörer som Ryssland och Kina. Den drivs även av ideologiska aktörer och aktörer som gör det av kommersiella skäl. Man kan tjäna pengar på att sälja olika mirakelprodukter, men också annonsintäkter och andra intäkter som ökad webbtrafik genererar”.

“Vi ser ju olika aktörer som var verksamma i Sverige tidigare och som har fortsatt att vara verksamma men med ökad intensitet. Det finns också tecken på att olika grupper gifter ihop sig. Konspiratoriska och högerextrema grupper som närmar sig varandra med en mer enhetlig världsbild.” 

Självklart påverkas Sverige av Ryssland och Kina, men svenska folket påverkas också starkt av svenska systemmedier, systempolitiker och systemmyndigheter som oftast är negativa till Ryssland och Kina. Svenskar påverkas alltså allra mest av krafter i och från Sverige. Frågan är vad som är sant och falskt bland alla påståenden. I denna röra är Oksanen en del av informationskriget mot det svenska folket.

Patrik Oksanen och Henrik Sundbom skrev om NewsVoice i rapporten “Informationspandemi”, men nämner även Anders Sultan, Michael Zazzio, Nya Dagbladet, Ingrid & Maria, Lars Bern, Vaken.se, Alex Jones och Swebb­TV i en utstuderad sammanfattningsteori om hur allt och alla hänger ihop:

Informationspandemi av Oksanen och Sundbom
Informationspandemi av Oksanen och Sundbom

“Andra aktörer driver en politisk antietablissemangsagenda vid sidan om den kommersiella aspekten. Här kan särskilt företaget Ion silver och dess två företrä­dare Anders Sultan och Michael Zazzio nämnas. Sultan och Zazzio är mycket aktiva i sociala medier, där de modererar de största grupperna om kolloidalt sil­ver.

De medverkar också i konspirationsteoretiska alternativmedier som Vaken.se, Newsvoice och Nya Dagbladet. Samtliga dessa alternativmedier sprider aktivt rysk desinformation. Inför valet till Europaparlamentet 2019 var Zazzio involve­rad i ett försök att stöpa om gula västarna­rörelsen till ett politiskt parti.

Kopplingen mellan alternativmedicin, i synnerhet silvervatten, och politiska extremiströrelser är inte unik för Sverige. I USA får till exempel den högerextrema profilen Alex Jones och hans plattform Infowars en betydande del av sina intäk­ter från försäljning av kosttillskott och alternativmedicin.”

Det är egentligen bara att läsa Oksanens och Sundboms citat ovan från rapporten för att de flesta läskunniga ska inse att Oksanen/Sundbom arbetar hårt i sina huvuden för att forcerat få ihop alla spelare i ett sammanhang. De blandar oskickligt sanningar med hitte-på.

Coronakris och behandlingsmetoder mot Covid-19

Oksanen och Sundbom arbetar vidare i sin rapport:

“Nya Dagbladet och Newsvoice, två alternativa mediekanaler som tenderar att blanda högerpopulism med konspirationsteorier, har båda frekvent rekom­menderat kolloidalt silver och starka C­-vitaminkurer mot coronaviruset. Dessa behandlingsmetoder rekommenderas också i Swebb­TV, i podden Ingrid och Maria och i nazistiska Nordfront. Även Lars Bern, som av Expo beskrivs som pro­rysk konspirationsteoretiker, rekommenderar kolloidalt silver, c-­vitamin och kokosolja mot Corona.

Newsvoice har bäddat in Swebb­TV om Coronaviruset i en artikel där Swebb­TV för fram att Sverige bara har sju vårdplatser för virusepidemi i hela landet och att myndigheterna skulle vilja dölja hotet för medborgarna.

Newsvoice har också redan 19 februari lanserat konspirationsteorin om viruset som en del i handel­skriget mellan USA och Kina. Med utgångspunkt i senator Tom Cottons konspirationsteori att Kina ligger bakom det har Newsvoice vänt 180 grader och gjort det hela till en ”false flag operation” och att det skulle kunna vara genetiskt programmerat för att skada kineser mer”.

Oksanen och Sundbom citerar NewsVoice i sin rapport:

”Det är med andra ord inte otänkbart att utländska aktörer avsiktligt spridit viruset i Wuhan för att sedan kunna kasta skulden på det kinesiska högsäkerhetslaboriatoriet. Det senare sker redan idag via massmedierna som Fox News. Därmed fulländas angreppet enligt denna tes. Kinas ekonomi skadas och ett ”slarvigt” Kina får även skulden för utbrottet. Om det handlar om ett avsiktligt angrepp mot Kina är det i sin tur inte otänkbart att det handlar om ett biovapen som dessutom eugeniskt kan ha konstruerats för att vara extra dödligt för kineser, men mindre skadligt för andra folkgrupper.” [citat från artikeln “Analys: Coronaviruset – En del av handelskriget mot Kina?”, NewsVoice]

Vår enda kommentarer till ovan är att en oberoende tidning som NewsVoice, som inte har några politiska kopplingar till vare sig extremvänstern eller extremhögern, har rätt att göra analyser, ställa prognoser och publicera debattartiklar som vilken annan tidning som helst. Sedan är det intressant att se vilka fakta som kommer fram och vad som slår in. Mycket av de vi skriver i våra prognoser och debattartiklar visar sig vara korrekt.

I övrigt undrar vi: finns det nazistiska vitaminer?

Nedsågningar av mobilmaster

Patrik Oksanen säger till LSN att:

“…flera 5G-master förstörts av konspirationsteoretiker som menar att coronapandemin inte egentligen finns utan att det bara är ett påhitt för att dölja skadorna som 5G-tekniken orsakar.”

Det han berättar låter både spännande och allvarligt, men det är mest varmluft så vi kallar därför numera Oksanen för “fönen”.

Oksanen hävdar alltså att “5G- master förstörts av konspirationsteoretiker”, men våra källor gör gällande att det snarare handlat om ryska specialtrupper som kapat master som ett led i deras “examensarbeten” för att bli färdiga soldater inom de ryska insatsstyrkorna. Samtidigt övar svenska specialtrupper på liknande sätt på rysk mark!

Konspirationsteoretikerna mot 5G lyckades aldrig kapa ner en enda mast, vad vi vet.

Vacciner

Oksanen citeras i LSN-artikeln:

“Sedan ser vi ju en ökad rapportering i till exempel Sverige om personal inom äldreomsorg som är mer skeptiska till att ta vaccin. I Tyskland och Storbritannien har de även haft stora massdemonstrationer. I Tyskland varnar man även att det finns risk för ytterligare radikalisering i coronaskeptiska kretsarna som gifter ihop sig med högerextremister och som kan leda till mer våldsamheter och terrordåd.”

Menar Oksanen att människor som är skeptiska till coronanarrativet och experimentella mRNA-vacciner är extremister som utför terrordåd? Vilka terrordåd? Oksanen, ställ dig frågor om “statsterrorism” istället, stater som utfärdar lockdown och förbereder oss på coronavåg nummer tre, fyra, fem, sex, sju….

Life Science News förklarar med sina egna ord i sin artikel om Oksanen-narrativet:

“De vanligaste narrativen som sprids om coronaviruset, enligt Patrik Oksanen, är att det är skapat av människan, till exempel av den amerikanska militären eller av kineser som släppt ut viruset som en del av biologisk krigföring. Det finns även konspirationer om att viruset är skapat för att läkemedelsindustrin ska tjäna pengar på vaccin eller att Bill Gates vill sätta in små chip i vaccinet så att man kan kontrollera människor.”

Fönen Oksanen citeras vidare i LSN-artikeln:

“Det sprids även felaktigheter om olika mirakelmedel som ska skydda eller bota. Det kan till exempel vara klor eller uv-ljus som ska döda viruset eller att man ska ta en hårtork och sätta den i halsen med högsta värmen påslagen.”

Många av de saker som Oksanen tar upp är precis vad folk och myndigheter har frågor om. Det betyder att Oksanen egentligen har problem med allt och alla. Patrik Oksanen vill ha ordning i klassen.

NewsVoice är alltså inte en del av en hemlig konspiration mot Sverige. Vi bedriver oberoende journalistik utan politiska kopplingar till varken Ryssland eller USA. Däremot har vi ett stort kontaktnätverk av människor i Sverige och många andra länder, människor med olika uppfattningar om olika saker, människor som har liknande eller varierande drivkrafter. Visst är det spännande?

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör Newsvoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq