Vilken bil passar bäst för dig? Biltyp bör matcha dina behov

publicerad 4 februari 2021
- Extern skribent
Rivian - Foto: Rivian.com, promotional
Vilken bil passar för dig?
Foto: Pexels.com

PRIVATEKONOMI. Vilken bil passar bäst för dig? Fem biltyper som bidrar med bäst värde för pengarna. Det finns många olika typer av bilar och alla har olika syften och användningsområden. En stadsbil passar perfekt för den unga studerande som snabbt vill kunna ta sig fram genom staden, medan en SUV är ett utmärkt alternativ för familjen eller paret som älskar att resa längre sträckor.

En sedan eller halvkombi är lämplig för mindre familjer som inte har behov av en kombi eller SUV, men som inte får plats i en mindre bil. Sportbilen däremot har inte särskilt mycket plats, kostar lite mer pengar och passar därmed för det lite äldre paret eller individen som inte längre har behov av en bil med mycket plats.

Slutsatsen är att det finns en bil för alla, oavsett vad den är tänkt att användas till. En person som endast pendlar några kilometer till jobbet i stadsmiljö varje dag behöver ingen stor SUV, medan en familj som ständigt åker på längre resor inte kommer klara sig särskilt bra med en mindre stadsbil.

Det går att låna pengar med låg ränta för att köpa bil. Detta görs främst genom privatlån, men om du är villig att betala lite högre ränta kan du överväga snabblån, SMS-lån eller lån utan UC. Jämför lån för att kunna hitta det billigaste lån.

Nedan hittar du förklaringar för vad varje enskild bilkategori har att erbjuda, tillsammans med tips för vem eller vilka den passar för.

Stadsbil

Vad är en stadsbil egentligen? En stadsbil är en liten och smidig bil som går att svänga runt med på en femöring. Motorn är oftast svag och lämpar sig inte för att köra på motorväg eller längre sträckor, även om det självklart går att göra det under kortare perioder. Toyota Aygo är ett ypperligt exempel på en modern och smidig stadsbil som är populär runt om i världen tack vare dess smidiga utformning och utmärkta körförmåga i stadsmiljö.

Stadsbilar är ofta miljövänligare än större bilar, och har en låg och effektiv bränsleförbrukning. Tack vare dess mindre utformning är de ofta väldigt lätta att parkera och får plats på parkeringar som större bilar inte är lämpade för. En ytterligare fördel är att de ofta är betydligt billigare än andra bilar på marknaden, både i inköp och drift.

En av de stora nackdelarna är att den är betydligt mindre säker än de större biltyperna på marknaden eftersom de inte är utformade eller designade för att köras i högre hastigheter. Det finns inte heller plats för särskilt mycket bagage, utrustning eller sällskap.

Nuförtiden tenderar många stadsbilar att drivas på el. Volkswagen e-Up är utformad för att lätt och enkelt kunna ta sig runt i stadsmiljö och har en räckvidd på 260 km, vilket är mer än tillräckligt för att kunna köra obehindrat i de allra flesta städer.

Fördelar

 • Bränslesnål
 • Billigare än andra biltyper
 • Lätt att köra
 • Får plats på de flesta parkeringar

Nackdelar

 • Lämpar sig inte för snabbare hastigheter eller längre sträckor
 • Inte lika säkra som större bilar

Exempel på stadsbilar

Toyota Aygo. Toyota är kända för att leverera stabila och kvalitativa bilar och har gjort det under en väldigt lång tid. Den japanska tillverkaren har utvecklat interna system som överträffar majoriteten av de andra tillverkarnas system och tillvägagångssätt, vilket har resulterat i stabila bilar som är populära på de flesta platser runt om i världen. Aygo började säljas 2005 och är fortfarande en favorit än idag.

Volkswagen Up (och e-Up). Volkswagens stadsbil Up säljs i flera olika varianter. Bilen går att få med bensin- eller gasdriven motor, men på senare tid har de även börjat sälja den med elmotor (kallas då för e-Up). Den eldrivna versionen har en räckvidd på 260 km vilket räcker mer än väl i stadsmiljö. Som en bonus är det för närvarande en av Sveriges billigaste och mest pålitliga elbilar.

Skoda Citigo. Den här stadsbilen har förmodligen det mest passande namnet av alla de alternativ som finns tillgängliga på marknaden. Det går knappast att missförstå vad den här bilen har för syfte, och den levererar en riktigt bra körupplevelse i stadsmiljö. Bilen har tidigare producerats med motorer som drivs av fossila bränslen, men sedan hösten 2019 produceras den istället med en liten och stark elmotor som kan köras i 270 km på en och samma laddning.

Foto: Nastya Gepp. Licens: Pixabay.com

För den unga studerande – Vilken bil passar för en student?

Stadsbilen passar väldigt bra för den yngre studerande som vill ha en smidig bil som är enkel att köra och som får plats nästan överallt. Den är billig i inköp och drift, vilket är perfekt för studerande som inte har ett jobb för att finansiera en större och dyrare bil. Den nya eldrivna motorn som de flesta tillverkare använder gör att driften blir ännu billigare, och bidrar till en bättre och miljövänligare stadsmiljö.

Studerande tenderar även att hålla sig inom stadens gränser under större delen av studietiden, därmed finns det ofta inget behov av något annat än de allra minsta stadsbilarna, exempelvis Volkswagen Up eller Toyota Aygo.

Detta är ett utmärkt alternativ för studerande, men även för andra människor som söker en billig bil som är enkel att köra och hantera.

B-segmentet (även kallat Poloklassen eller småbil)

En småbil är aningen större än stadsbilen. Inom denna klass hittas bilar med både 2 och 4 dörrar, och lämpar sig aningen mer för landsvägskörning och längre sträckor i jämförelse med stadsbilen. Bilar inom denna kategori har ofta svagare motor än större bilar, men starkare motor än de bilar som är avsedda för stadskörning. De klarar med lätthet att genomföra omkörningar på större vägar, men är fortfarande små nog att enkelt manövrera.

Även om de är aningen svårare att parkera i jämförelse med de mindre alternativen är de fortfarande lämpade för majoriteten av alla parkeringar. De är små, men ändå stora nog att transportera 4–5 personer och bagage, men de som sitter där bak bör vara beredda på att få trängas lite.

Fördelar

 • Går att köra i både stads- och landsvägsmiljö
 • Ofta billiga i inköp och drift
 • Har plats för 4–5 personer (blir dock trångt)

Nackdelar

 • Blir trångt när alla säten är upptagna
 • Bagageutrymmet är ofta litet
 • Svag motor är vanligt

Exempel på småbilar

Renault Clio. Clion har varit en populär bil sedan början av 90-talet och är än idag en av Sveriges mest sålda småbilar. Den har under årens gång vunnit ett flertal priser och utsågs till årets bil i Europa 1991 och 2006. Sedan lanseringen har det producerats nya varianter, och vi är nu uppe i version nummer 5. Med tanke på Clions historia är det inte särskilt konstigt att det här är en av de mest populära småbilarna på marknaden idag. Finns nu även som hybridbil.

Ford Focus. Modellen Focus har en historik som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1998. Den har sedan dess kommit i ett flertal olika modeller och är en populär bil inom rallysporten. Idag finns även Ford Focus RS för de som gillar snabba accelerationer och högre hastighet, men den “vanliga” varianten är fortfarande den överlägset populäraste och vanligaste varianten som säljs. För de som föredrar el finns Focus även som elbil.

Volvo V40. V40 är en av Volvos mindre modeller och är byggd på samma plattform som Ford Focus. Bilen säljs med flera olika motorer, varav de bensin- och dieseldrivna kommer i flera olika storlekar och klasser. Än så länge finns ingen eldriven motor, men Volvo kompenserar med en Cross Country-modell som är aningen högre och robustare än deras vanliga V40-modeller. En riktigt kvalitativ bil som levererar på den högsta nivån tillsammans med Ford Focus och Renault Clio.

För den som alltid åker bil ensam

Småbilen är designad för att vara en utmärkt bil för den som åker ensam eller tillsammans med 1 eller 2 personer. Även om det finns utrymme för förare + 4 passagerare blir det väldigt trångt och påfrestande under längre färder.

För de som använder bilen för att handla, pendla till jobbet, eller för att transportera sig till familj eller vänner är det här ett ypperligt alternativ. De som vill ta bilen upp till svenska fjällen eller ner till de sydligare delarna av Europa bör dock överväga ett större, rymligare och starkare alternativ.

De är ett billigare alternativ än en sedan eller halvkombi, samtidigt som de bidrar med betydligt mer utrymme än vad som hittas i stadsbilarna.

Sedan och halvkombi

Sedan och halvkombi är ett större alternativ än småbilen och stadsbilen, men mindre än en kombi eller SUV. Man skulle kunna säga att den här bilen är precis mitt emellan alla andra klasser vad gäller storlek, pris, styrka och utrymme.

Bilen är väldigt populär runt om i världen tack vare att den är i “precis rätt storlek”. Den rymmer med lätthet en mindre familj, men lämpar sig även väldigt bra för de som åker ensamma eller tillsammans med ett sällskap på 1 eller 2 personer.

Den här biltypen passar utmärkt vid pendling och för att köras längre sträckor, men lämpar sig även väldigt bra i stadsmiljö. Bilen är inte otymplig eller svår att manövrera och går lätt att parkera på vanliga parkeringar.

Fördelar

 • Lämpar sig för allt möjligt (även om det finns bättre alternativ för varje enskilt syfte)
 • Lätt att köra i stadsmiljö
 • Fungerar utmärkt under längre sträckor
 • Har utrymme som gott och väl räcker för en mindre familj

Nackdelar

 • Är inte lika bra som mindre bilar i stadsmiljö
 • Är inte lika bra som större bilar på motor- och landsväg
Vilken bil passar bäst för dig? Biltypen bör matcha dina behov. Det finns många olika och enkla sätt att låna till ditt bilköp. Pressfoto: Volvo.com
Volvo XC40, 2020 (halvkombi). Pressfoto: Volvo.com

Exempel på sedan och halvkombi

Audi A5. A5:an är steget mellan A4:an och A6:an, men kommer inte i kombimodell likt de andra två modellerna. Audi A5 kommer endast som sedan, men bidrar med allt från en fantastisk körupplevelse till bra säkerhet och ett riktigt vackert yttre. Modellen levereras med många olika motorer, allt från ett flertal olika diesel- och bensindrivna motorer, till deras fantastiska g-tron. En rolig bil som bidrar med mycket körglädje och har tillräckligt mycket utrymme för de flesta resor.

Toyota Corolla. Corollan är en av världens äldsta bilmodeller som fortfarande produceras. Modellen har producerats sedan 1966 och är nu uppe på den tolfte generationen. Totalt sett har det producerats över 40 miljoner exemplar av modellen Corolla, vilket bevisar hur populär modellen har varit under en väldigt lång tid. Modellen kommer även som elektrisk hybrid.

Volvo S90. Det här är en av Volvos senaste modeller och började tillverkas 2016. Bilen säljs med diesel- och bensinmotorer, men även som laddhybrid. Oavsett vilken motor som väljs är det här en fantastisk bil som levererar allt från en säker och rolig körupplevelse, till bra utrymme och bra bränsleförbrukning. Priset ligger ungefär i linje med vad som förväntas från Volvo, men är lite dyrare än många av deras andra modeller eftersom den räknas in i deras lite lyxigare segment.

Vilken bil passar för den mindre familjen?

En halvkombi eller sedan är ett utmärkt alternativ för den mindre familjen. Här får de vuxna plats i framsätet, medan barnet eller barnen sitter tryggt och med gott om utrymme i baksätet. Bagageutrymmet är ofta stort nog för att få plats med ett flertal väskor, sportutrustning eller liknande som familjen behöver ha med.

I jämförelse med SUV är det ett billigare, bränslesnålare och mer lätthanterligt alternativ, och räcker gott och väl för de allra flesta familjer.

SUV – City Urban Vehicle

Det här är det största alternativet på listan och bjuder både på en överlägsen körupplevelse och större utrymme under längre sträckor med större sällskap. SUV:en är otroligt populär ute i samhället och kommer i ett flertal olika storlekar och former. Volvo har exempelvis tre olika SUV:ar på marknaden just nu – XC40, XC60 och XC90.

Här finns plats för det mesta. 4–5 personer sitter bekvämt och säkert i de flesta SUV:ar, medan skidutrustning, resväskor och en TV-bänk från IKEA får plats i bagageutrymmet, speciellt om stolarna i baksätet är nedfällda.

Fördelar

 • Mycket utrymme för hela familjen eller sällskapet
 • Stark motor
 • Lämpad för längre sträckor och större vägar

Nackdelar

 • Dyrare pris
 • Lämpar sig inte lika bra i stadsmiljö
Uber köper Volvo XC90 SUV - Foto: Uber
Uber köper Volvo XC90 SUV – Foto: Uber

Exempel på SUV

Audi Q5. Modellen började säljas 2008 och har sedan dess blivit ett väldigt populärt alternativ på SUV-marknaden. Sedan lanseringen har det kommit 2 nya versioner som bidrar med bränslesnålare motorer, större bagageutrymme och ny interiör. SUV:en är inte deras största modell, men räcker gott och väl för de flesta behov och syften. Audi Q7 är deras största modell och är ganska mycket större än Q5:an. Den rekommenderas för de allra största familjerna eller de som är i behov av extra mycket utrymme. Modellerna kommer som laddhybrider utöver de bensin- och dieseldrivna motorerna.

Volvo XC60. Modellen började produceras 2008. Den första generationen tillverkades i 10 år, men 2018 tog den andra generationen av XC60 över facklan och har fört den framåt med stolthet sedan dess. Andra generationen har betydligt färre motorer att välja mellan och satsar på aningen starkare motorer än den första generationen. Det finns två olika dieselmotorer att välja mellan, medan det finns tre bensindrivna alternativ, varav den starkaste även har en elmotor.

Range Rover Evoque. Det här är en lyxig SUV som bidrar med ett fantastiskt yttre och kommer med många olika utrustningsnivåer och motorer. De senaste modellerna går även att få med en hybridmotor. Ett riktigt bra alternativ för den stora familjen som vill ha en bil som går lika bra att köra runt med i staden med omnejd, som att åka på långresa upp till svenska fjällen eller ner till medelhavet.

För familjen som älskar att resa

En SUV passar utmärkt för många syften, men kan exempelvis vara ett riktigt bra alternativ för familjen som gillar att åka på skidsemester eller att ta bilen ner i Europa. Denna biltyp är väldigt stabil på vägen, samtidigt som den bidrar med en behaglig körupplevelse även i högre hastigheter.

Hela familjen får enkelt plats och behöver inte trängas med vare sig ben eller armar. Ett genomgående bra alternativ för familjen som älskar att resa!

Bilarna är dyrare än de mindre bilarna i den här artikeln, men det är bara naturligt. De är större, har starkare motorer generellt sett, och bidrar med en helt annan upplevelse än vad de andra bilarna gör.

Sportbilar

Det här är onekligen den roligaste och mest exotiska biltypen på den här listan. Sportbilar särskiljer sig väldigt mycket från resterande alternativ och erbjuder en helt annan upplevelse. De bidrar med snabb acceleration och är byggda för att klara snabba gaspådrag och höga hastigheter.

Sportbilens utformning varierar väldigt mycket, men de tenderar ofta att endast ha två säten för att bilen inte ska bli alldeles för stor, tung och otymplig. Det finns heller ingen plats för förvaring av stora resväskor eller utrustning. Det är därmed inget bra alternativ att ta sportbilen på en längre semester, den lämpar sig bättre för körning på banor eller raka landsvägar, där det inte finns lika stor risk att bilen hanteras på fel sätt och skador någon.

Tesla Roadster 2020 - Pressfoto
Tesla Roadster 2020 – Pressfoto

De flesta sportbilar kostar ganska mycket pengar. I jämförelse med lite mer vardagliga bilar är det inte ovanligt att de kostar 2, 3, eller till och med 5 gånger såmycket att köpa, sedan tillkommer även en dyr drift. För de som gillar den här typen av bilar kan det dock mycket väl vara värt pengarna.

Fördelar

 • Snabb acceleration och hög maxhastighet
 • Bra väghållning
 • Rolig att köra
 • Drar till sig uppmärksamhet (vilket även kan vara en nackdel)

Nackdelar

 • Kostar mycket pengar i både inköp och drift
 • Lämpar sig inte för att köras längre distanser
 • Drar mycket bränsle

Exempel på sportbilar

Ferrari 458 Italia. Att äga en Ferrari är varje mans dröm. Deras modell 458 Italia är en av de bästa någonsin och lanserades under hösten 2009. Sedan dess har det blivit en av de mest populära sportbilarna under det senaste årtiondet, och den levererar en fantastisk sportbilsupplevelse från början till slut. Bilen kommer med en 8-cylindrig motor med 570 hästkrafter och gör 0–100 km/h på ungefär 3 sekunder. Prislappen? Flera miljoner.

Porsche 911. Den ikoniska 911:an från Porsche är en stor favorit bland de som älskar sportbilar. Modellen lanserades 1963 och har sedan dess utvecklats till massvis med olika modeller och variationer. Idag kommer Porsche 911 i flera olika varianter med olika motorer och utrustningsnivåer, men självklart till olika priser. Det som skiljer den här sportbilen från många andra är det faktum att vissa modeller har fler säten än 2, även om de är väldigt små och svåråtkomliga. Hur som helst en riktigt häftig sportbil som kommer hänga med ett bra tag framöver!

Lamborghini Aventador. Den italienska sportbilstillverkaren Lamborghini ger resterande bilar på marknaden en rejäl dos konkurrens. Bilen kommer utrustad med en V12-motor med 700 hästkrafter, vilket ger ett rejält rus. Bilen gör 0–100 på 2.8 sekunder, vilket är i paritet med de allra snabbaste bilarna i världen. En fantastisk sportbil som bidrar med en oerhört spännande och rolig körupplevelse, oavsett vem som kör den och vart den körs.

För de som gillar snabba bilar eller de med utflugna barn
Sportbilen är en dröm för många, men det är få som gör drömmen till en verklighet. Det finns flera anledningar till detta, exempelvis att det är för dyrt, eller för att det inte passar in i den livssituation de befinner sig i. Bristen på utrymme även gör att den inte lämpar sig för familjer, men kan vara ett roligt alternativ för de som gillar snabba bilar eller har utflugna barn.

Sportbilar ska helst köras på banor eller annan plats där dess fulla styrka och potential kan utnyttjas utan risken att någon utomstående skadas. Av den anledningen är det väldigt vanligt med sportbilar på banor.

Vilken bil passar bäst för dig? Det finns många olika och enkla sätt att låna till ditt bilköp. Foto: Rawpixel. Licens: CC0, Pixabay.com
Foto: Rawpixel. Licens: CC0, Pixabay.com

Om du behöver finansiering för att köpa bil

Behöver du finansiering för att köpa en bil? Det finns många olika sätt att låna till bil. Privatlån är ett av de mest populära och billigaste sätten för att låna pengar, men det finns även andra låneformer, exempelvis SMS-lån och lån utan UC. Jämför lån för att hitta det som ger dig bäst villkor.

Nedan går vi igenom några av de olika typer av lån som finns, vad som särskiljer dem, hur mycket de kostar, hur mycket som går att låna med mera.

Privatlån

Ett privatlån, även kallat för blancolån, är ett lån utan säkerhet och är tänkt att användas till konsumtion, i det här fallet en bil. Dessa lån är vanliga hos banker, men går även att hitta hos andra kreditgivare.

Privatlånet har en förmånligare ränta i jämförelse med SMS-lån, lån utan UC eller snabblån och har ofta en ränta som sätts enligt individuella förutsättningar. En vanlig ränta ligger någonstans mellan 4–20%, men kan både vara högre och lägre baserat på ett flertal olika faktorer, exempelvis inkomst, andra lån eller tidigare skulder. Ytterligare avgifter kan tillkomma, till exempel uppläggningsavgifter, startavgifter eller aviavgifter, vilket höjer den effektiva räntan.

Dessa lån erbjuds vanligtvis i summor från 5000 kronor till 500 000 kronor, men varierar mycket mellan olika banker och kreditgivare – vissa erbjuder belopp som är betydligt högre än så.

För att få lånet krävs det att du uppfyller vissa kriterier. Dessa kan variera mellan olika banker och kreditgivare, men tenderar att vara i linje med följande:

 • Du måste vara minst 18 år gammal
 • Ha någon form av inkomst (ofta ett krav på en viss årsinkomst)
 • Varit folkbokförd i Sverige i minst 12 månader

Oftast tas en kreditupplysning i samband med ansökan för att ge banken eller kreditgivaren information om din nuvarande finansiella situation. Om du har betalningsanmärkningar kommer de att visas här, något som kan göra att du får avslag på din ansökan.

SMS-lån

Ett SMS-lån är ett lån som vanligtvis betalas ut snabbt och med hjälp av en mobiltelefon eller dator. Kostnaden för dessa lån tenderar att vara betydligt högre än vid privatlånet och har ofta en kortare återbetalningstid. Utöver detta är det ovanligt med större summor för SMS-lån.

Räntan är hög vid SMS lån. Förr i tiden var det kreditgivare som tog ut effektiva räntor på över 75,000%, men efter nya lagar och regler är detta inte längre möjligt. Nu får kreditgivare inte ta ut en högre ränta än 40% + referensräntan.

Lånesumman är oftast ganska låg, någonstans mellan 500–5000 kronor, men kan ibland vara högre än så. Hur stora belopp som går att låna varierar mellan olika aktörer.

Kraven för att få SMS lån är vanligtvis färre och mildare än vid privatlån. Vissa aktörer har som enda krav att du är över 18 år, medan andra kräver att du har någon form av inkomst och kan genomgå en kreditupplysning utan anmärkningar.

Det rekommenderas att du jämför lån innan du skriver på ett kontrakt. Olika SMS lån erbjuder olika villkor och alternativ, därmed är det viktigt att du tar dig tiden och jämför lån mellan olika långivare.

Lån utan UC

Ett lån utan UC kan vara många olika typer av lån. Det finns privatlån, SMS lån och snabblån som ges utan UC. Det som särskiljer lån utan UC från andra lån är det inte tas någon kreditupplysning i samband med ansökan, vilket kan vara en fördel för de som har betalningsanmärkningar eller av annan anledning inte blir godkänd tack vare informationen som ges i kreditupplysningen.

Vilken ränta som ges för dessa lån är svår att avgöra, men är ofta betydligt högre än för de lånen som kräver att en kreditupplysning tas. Förvänta dig ungefär samma räntor som vid snabblån och SMS lån. Jämför lån för att hitta det som erbjuder bäst villkor för dig.

Beloppen är inte lika stora som vid vanliga privatlån. De är vanligtvis någonstans mellan 500-10.000 kronor, men kan vara både mindre och större. Snabblån, SMS lån och lån utan uc fokuserar på snabba utbetalningar snarare än stora belopp, något som istället är reserverat för privatlånen.

Trots att det inte tas en kreditupplysning i samband med ansökan vid lån utan UC krävs det att du uppfyller andra krav. Ett grundläggande krav är att du är minst 18 år gammal, men vissa kreditgivare kräver även att du har varit folkbokförd i Sverige under en viss tid eller att du har en viss summa i årsinkomst.

Sammanfattning

Det finns ett stort antal bilar på marknaden inom många olika kategorier. Små bilar passar en viss typ av klientel, exempelvis äldre människor eller singlar, medan mellanstora bilar är ett bra alternativ för andra. Det finns familjer som kräver stora bilar i form av SUV:ar, men även adrenalinsökande människor som passar bäst i sätet i en sportbil.

Vilken bil som passar bäst för dig vet du bäst själv. Du bör dock välja en bil som passar dina syften så bra som möjligt. En SUV är onödig om du endast ska köra kortare sträckor i storstadsmiljö och parkera på små och oåtkomliga parkeringar, medan en stadsbil inte är det bästa alternativet om du pendlar hundratals mil varje månad på stora och mycket trafikerade vägar.

De flesta behöver någon form av finansiering för att köpa en bil. Det finns många olika typer av lån att välja, exempelvis privatlån, SMS lån, snabblån och lån utan UC Privatlån är det bästa alternativet vad gäller ränta och storlek på lån, men om du endast behöver en liten och billig bil som bara kostar några tusenlappar kan de andra lånen vara ett lämpligt alternativ om du har möjlighet att betala tillbaka lånen snabbt. Se till att du alltid jämför lån innan du skriver på ett kontrakt för att få så bra villkor som möjligt på för ditt privatlån, snabblån, SMS lån eller lån utan UC.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Vilken bil