Användning av privat VPN-skydd allt mer vanligt bland privatpersoner

publicerad 20 maj 2021
- Extern skribent
Privat VPN-skydd. Foto: Privecstasy. Unsplash.com
Privat VPN-skydd. Foto: Privecstasy. Unsplash.com
Bild: Privat VPN-skydd. Foto: Privecstasy. Licens: Unsplash.com

TEKNIK. Att använda privat VPN-skydd – ett så kallat Virtuellt Privat Nätverk – är något som länge varit vanligt på olika arbetsplatser. Detta för att man till exempel ska kunna koppla upp sig mot företagets server även om man jobbar från annan plats, samtidigt som anslutningen då är privat och inte kan kommas åt av någon annan.

Inte längre bara på arbetet det används

Idag är det dock inte bara på arbetsplatser som VPN används – det blir också alltmer vanligt att virtuella privata nätverk används av privatpersoner. För detta brukar man få betala en månatlig kostnad. Många som ännu inte använder privat VPN-skydd är nyfikna på detta, men det är inte alltid man är intresserad av att betala pengar för en tjänst som man inte vet om man kommer nyttja. Det finns då möjlighet att få en provperiod med VPN gratis, för att se om detta är något för en själv.

Privat VPN-skydd ett sätt att skydda integriteten

För den som inte har koll på hur en VPN-anslutning fungerar kan det såklart kännas onödigt att betala pengar varje månad för något som man inte vet hur man ska använda.

Anledningarna till att använda VPN är dock många. Den kanske främsta anledningen till att använda sig av en VPN-anslutning är för att skydda sin integritet. Idag när man surfar på nätet är det många som vill ha tillgång till ens uppgifter. Vissa saker sparas alltid genom cookies, detta kan vara exempelvis varifrån du surfar, från vilken typ av enhet, hur länge du stannar på varje sida och så vidare.

Alla är dock inte intresserade av att dela med sig av denna information, eftersom det kan upplevas som kränkande för ens personliga integritet. Detta kan man då komma runt genom att använda en VPN-anslutning. På så vis får inte den eller de sidor man besöker när man surfar på nätet (och det kan vara ganska många med tanke på att de flesta av oss gärna klickar på länkar som skickar runt oss till olika sidor) tillgång till mer information än absolut nödvändigt.

Hur fungerar ett privat VPN-skydd?

VPN fungerar genom att den skapar en säker förbindelse mellan den enhet som du surfar från och den sida som du just nu besöker på nätet. Detta genom att en fjärråtkomstserver används för att skapa en så kallad punkt till punkt-länk. Den data som skickas genom länken krypteras och för att datan ska kunna läsas måste mottagaren ha en krypteringsnyckel. Det innebär att även om någon utomstående skulle se att du skickar information via en VPN-anslutning, har den ingen möjlighet att dechiffrera informationen eftersom den skickas kodad. Det är därför inte möjligt att till exempel avlyssna trafik som går via en VPN-anslutning.

Man kan också använda sig av ett privat VPN-skydd för att maskera sin plats om man vill surfa in på en sajt som använder så kallad geoblockering – det vill säga att endast besökare från specifika länder får besöka sidan. Man kan då ställa in sin VPN på ett valfritt land, så att den sida man vill besöka uppfattar det som att ens internettrafik kommer från just detta land. På så vis kommer man bli insläppt på sidan även om man egentligen surfar från ett annat land.

Det kan låta som att ett privat VPN-skydd är något olagligt med tanke på upplägget, men faktum är att det är helt lagligt att surfa med en VPN-anslutning här i Sverige.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *