United​ ​States​ ​of​ ​Invasion – Babylon av Mike Blixt – Kapitel 40

publicerad 15 maj 2021
- Mike Blixt
NATO-soldater i Östeuropa, 2017 - Foto: Ruptly

OPINION. Om vi rent objektivt zoomar ut och tittar på mänsklighetens historia kan vi konstatera att det har förekommit gott om sinnessjukdomar i jordens alla hörn. Den ena nationen värre än den andra under olika tidsperioder. Spolar vi tillbaka tiden ett par tusen år, får vi naturligtvis ha överseende med att dessa människor möjligen inte var tillräckligt upplysta ​kring en rad fundamentala saker och därför inte förstod bättre.

Text: Mike Blixt | Babylon (detta är kapitel 40) är en bok skriven 2016 av författaren och entreprenören Mike Blixt. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar | Bild: Amerikanska NATO-soldater i Östeuropa, 2017 – Foto: Ruptly

USA

Om vi koncentrerar oss på modern tid och väljer den tid då vi i viss mån varit upplysta och ser till 1900-talet, kan vi se en röd tråd. Oavsett vilken kris man sätter sig in i tycks många av dem ha en gemensam nämnare: USA.  Det kanske inte syns på ytan alla gånger, men om vi sätter oss in ordentligt i dem, ser vi ofta att landet agerar regissör och tillvägagångssätten är lika innovativa som effektfulla. Detta har majoriteten av befolkningen i Sverige eller USA ingen aning om eftersom det aldrig någonsin rapporteras​ ​om​ ​det​ ​i​ ​media.​ ​De​ ​drabbade​ ​länderna​ ​är​ ​naturligtvis​ ​ofta​ ​medvetna​ ​om​ ​det. Den bild vi förmedlas här i väst är i regel att USA ​möjligen svarar på någon form av hotbild.

ISIS

Ett exempel är ISIS som ansågs vara det största hotet mot västvärlden av amerikanska medborgare. Det är idag bortom allt tvivel att ISIS skapades och finansierades av USA. Bevisen som bekräftar det är överväldigande. Syftet denna gång var att få igenom Patriot Act som är den lag som togs fram på en märkligt kort tid efter terrorattackerna den 11 september 2001.

ISIS stole 2300 US Humvees - Photo: ISIS
ISIS ”stole” 2300 US Humvees – Photo: ISIS

Den 26 oktober 2001 antogs Patriot Act av det amerikanska representanthuset. Det får man säga var ​väldigt snabbt jobbat. I korthet ger lagen polis- och åklagarmyndigheten möjlighet för att övervaka och gripa personer och organisationer misstänkta för att vara eller ha samröre med terrorister, utan att dessa är anklagade för något. Denna gången handlade det alltså om kontroll. Någon annan gång handlar det om andra länders naturresurser. Ett bra sätt att komma åt dem är att låna ut stora summor pengar till fattiga länder i vetskap om att dessa aldrig betalas tillbaka, för att därefter istället ta landets naturresurser eller anlägga en militärbas​ ​i​ ​landet​ ​som​ ​betalning​ ​istället.

USA:s olika tillvägagångssätt har alltid fungerat. Steg ett är att skapa ett påhittat hot. Steg två är att implementera tron om detta hot hos större delen av befolkningen via all tänkbar media. Steg tre är att erbjuda ett skydd mot hotet, vilket leder till att medborgarna ​vill att staten nu ska skydda dem…mot ett hot som inte finns. Det här tillvägagångssättet har USA använt om och om igen i en uppsjö frågor. År ut och år in. Är det inte rätten att få bära vapen, ryssarna eller Kina så är det knark. Det finns alltid ​en rad yttre hotbilder som måste bekämpas till varje pris. Det märkliga är att det bara är USA som upplever alla dessa hotbilder. Sett utifrån kan det vara väldigt svårt att förstå och förlika sig med att medborgarna i landet ständigt låter sig luras och vill låta sig luras.

För att kunna bekämpa alla dessa påhittade hot som påstås hota landet, behövs militärer. ​Massor av militärer och vapen. För att inte antalet soldater ska sina över tid, måste hela försvaret glorifieras och denna glorifiering måste genomsyra ​hela samhället. Patriotism är avgörande för att detta ska fortsätta fungera. Det är därför stora delar av det Amerikanska samhället domineras av patriotism.

Babylon av Mike Blixt
Babylon (2016) av Mike Blixt

Människorna som väljer att bli militärer måste naturligtvis känna stolthet och tro på att de gör sitt land en stor tjänst och skyddar det, men i själva verket handlar om ett antal företags vinster. Att de egentligen är  spelpjäser i ett ekonomiskt spel där de enda intressen som finns handlar om makt, rikedomar och kontroll. ​Inget ​anna, men det kommer soldaterna på först när de är äldre. I skrivande stund består 25% av USA:s hemlösa av krigsveteraner, vilket motsvarar cirka 140,000 personer. Militärerna är alltså bara viktiga så läne som de har ​“tjänat Gud​ ​och​ ​sitt​ ​hemland”​.

Denna verklighet lever amerikanerna i. En regering som kontinuerligt talar om för sina medborgare hur farligt allt är och vilket naturligtvis leder till rädsla. Ser man till deras vapenlagar är det väldigt tydligt att man ska vara rädd för ​alla i sin omgivning och det är alltså detta land som har tagit rollen som ​“världspolis”​. Det är inte alls konstigt att en stor del av amerikanerna söker förändring via en kandidat som Trump, men presidenten kan inget göra. Han är bara en politisk marionettdocka som befolkningen lurats att tro att han besitter någon egentlig makt.

Det kommer ingen förändring och USA som land rör sig mot mycket stora ekonomiska kriser, vilket kommer att leda till att de sociala strukturerna kollapsar och leder till stora oroligheter, protester och upplopp. Det i sin tur kommer att få landet att röra sig allt mer mot att bli en​ ​militärledd​ ​diktatur.​ ​Något​ ​som​ ​vissa​ ​skulle​ ​hävda​ ​råder​ ​redan​ ​idag.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok, men den är fylld av hopp mellan raderna. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq