Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Global ekonomi: BlackRock och Vanguard kontrollerar 90% av Väst

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 juni 2021
- NewsVoice redaktion
Anonym affärsman. Foto: Sergey Nivens. Licens: Shutterstock.com
Temabild: Anonym affärsman.

Dr Joseph Mercola har i artikeln “The Same Shady People Own Big Pharma and the Media” sammanställt en analys om hur några få investment-banker, riskkapitalbolag och försäkringsbolag äger de stora industrierna i världen.

Två företag som sticker ut i mängden av investerarföretag är BlackRock och Vanguard som genom sitt ägande kontrollerar de industrier som producerar eller hanterar: läkemedel, råvaror (olja, metaller etc), kreditkort, flygtransporter, online-handel, telekom, kosmetika, mat, vapen, bilar, elektronik och massmedier.

Konsekvenserna är globala

Läkemedelsföretagen kontrollerar Covid-19-responsen i världen och massmedierna sprider villigt läkemedelsbolagens propaganda, en falsk officiell berättelse som leder in allmänheten på irrvägar, skriver Mercola.

Som ett exempel nämner Mercola att Vanguard och BlackRock är de två största ägarna i: Time Warner, Comcast, Disney och News Corp, vilka utgör fyra av de sex största medieföretagen vilka kontrollerar mer än 90% av det amerikanska medielandskapet.

BlackRock och Vanguard bildar utöver det ett monopol som äger nästan allt du kan tänka dig också. Sammantaget äger de 1600 amerikanska företag, som 2015 hade en sammanlagd omsättning på 9,1 biljoner dollar.

När du lägger till den tredje största globala ägaren (State Street) omfattar deras kombinerade ägande nästan 90% av alla S&P 500-företag.

Vanguard är den största aktieägaren i BlackRock. Å andra sidan har Vanguard en unik struktur som gör det svårt att urskilja ägarstrukturen, men många av de äldsta, rikaste finansfamiljerna i världen kan kopplas till Vanguard-fonder.

Se videon och läs hela artikeln

Sammanställning: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq