Tyskland etablerar militärt rymdkommando

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 juli 2021
- NewsVoice redaktion
Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

RYMDFART. Den tyska militären tillkännagav i juli 2021 inrättandet av ett militärt rymdkommando. Tyskland ansluter sig därmed till en handfull nationer som senaste åren prioriterar resurser för uppdrag i rymden, skriver Defense News.

Det tyska försvarsdepartementet introducerade det nya rymdkommandot under en ceremoni i mitten av juli vid German Space Situational Awareness Centre (GSSAC) i Uedem. Försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer höll huvudtalet under evenemanget. Hon sa bland annat att den tyska militären:

 “…is responding to the increasing significance of space for our state’s ability to function, the prosperity of our population, and the increasing dependency of the armed forces on space-supported data, services, and products”.

Sedan 2009 har det tyska flygvapnet (Luftwaffe) använt centret för att övervaka rymdtillgångar, beställa manövrering av system och rekommendera banor till kommersiella satellitoperatörer, enligt tyska Aerospace Center. Hösten 2020 invigdes Air and Space Operations Center (ASOC), som ett svar på NATO:s deklaration av rymden som en ny operativ domän vid alliansens möte 2019 i London.

ASOC anser att rymden är en defensiv domän, där syftet med en närvaro i rymden är att skydda tyska system och investera i rymdlägesmedvetenhet (space situational awareness), enligt tyska institutet för internationella säkerhetsfrågor.

Den amerikanska rymdstyrkan US Space Force inrättades i slutet av 2019 och den utgör en separat militärgren under US Air Force Department samt har en separat budget från flygvapnet. Personalen i den tyska motvarigheten överförs från rymdrelaterade enheter inom flygvapnet och verksamheten ska snart rekrytera soldater och sjömän för rymduppdrag.

NewsVoice skrev nyligen att flera stater i Syd- och Latinamerikan bygger sitt eget rymdkommando kallat ALCE, vilket mer påminner om NASA snarare än den tyska satsningen som är militär.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: ASOCGSSAC
Stöd NewsVoice 2024
 • Flummigt…
  Buck Roger får se upp så han inte kör för fort när dom är klara eller om nu riktiga UFO existerar så blir nog tyskarna från åkta på sina i sammanhanget sett trehjulingar/sparkcyklar.
  Men säkert roligt när det inte kostar en enda egen krona/euro.

 • Flummigt…
  Buck Roger får se upp så han inte kör för fort när dom är klara eller om nu riktiga UFO existerar så blir nog tyskarna från åkta på sina i sammanhanget sett trehjulingar/sparkcyklar.
  Men säkert roligt när det inte kostar en enda egen krona/euro.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *