Vetenskapsföreningar kan också avintegrera religiöst motiverad stenkastning i svenska förorter

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 augusti 2021
- Torbjörn Sassersson red.
Moder Svea och Hypatia

DEBATT. Robin Eriksson skriver i en debattartikel på DGS att han attackerades av stenkastare under en promenad till gymet. Han frågar sig varför låginkomsttagande sydamerikaner inte kastar sten och drar därvid slutsatsen att stenkastning på människor inte handlar om socioekonomiska problem utan på en främmande religiös extremism.

Text: Torbjörn Sassersson

Robins artikel “Stenkastning blir allt vanligare i den humanitära supermakten” leder till en rad följdfrågor om integration, hur stenkastning, skolbränder, kyrkvandalisering kan avintegreras samt hur ungdomarna som begår dessa brott (för det kan knappast handla om vuxna människor) integreras i samhället så att de slutar begå brotten.

Regeringens företrädare brukar säga att det är oacceptabelt med gängskjutningar och stenkastning på människor och blåljuspersonal, men vad gör egentligen Regeringen för att avintegrera brotten och integrera ungdomarna, bortsett från att prata?

Jag vill även be Robin att återkomma med observationer på hur Regeringen integrerar dessa ungdomar i hans hemort och hur myndigheterna löser problemen med stenkastning, skolbränder och kyrkvandalisering i händelse av att alla dessa brott sker där han bor.

Robin anser att problemen består av en våldsam version av islam

 • Är en lösning att bygga en moské på orten? Är det ett bra exempel på integration?
 • Om det redan finns en moské på Robins hemort varför förekommer i så fall fortfarande stenkastning?
 • Har kommunens politiker och tjänstemän diskuterat stenkastningen med de lokala imamerna och vad gör de fredliga muslimerna för att stoppa de religiösa extremisterna?

Jag som oberoende journalist och debattör är intresserad av att träffa muslimer och höra med dem om hur de kan bidra till att islamska extremister slutar kasta sten på sekulära svenskar.

Hypatia var ledande inom vetenskap och folkbildning

Igår såg jag filmen Agora om Hypatia av Alexandria (år 370-415) med Rachel Weisz som Hypatia. I den delvis historiskt korrekta filmversionen anfaller kristna extremister biblioteket i Alexandria med tillhyggen, svärd och stenar. De mördar alla otrogna, bränner litteraturen och förstör biblioteket. Hypatia som var en filosofisk vetenskapskvinna, och ansågs vara mycket generös och öppen för vetenskapsfilosofisk debatt, mördades brutalt av de kristna några år efter vandaliseringen.

Idag har vi en liknande tendens. Sekulära, vetenskapstroende och socioekonomiskt generösa svenskar bekastas med stenar, även om det är ovanligt både i och utanför no-go-zoner. Nu behövs vetenskapsföreningar som Humanisterna, Vetenskap och Folkbildning (VoF) och Vetenskap och Allmänhet, men de deltar knappt i debatten om Sverige och påpekar framför allt inte att det sekulära och vetenskapsvänliga Sverige inte anser att extremistisk Islam bör styra svensk samhällsutveckling och kultur. De sitter istället tysta i sina komfortzoner och idealiserar.

Borde inte dessa vetenskapsföreningar engagera sig i arbetet för att integrera stenkastande ungdomar eller är de rädda att det ska gå för dem som det gick för kultureliten i Iran efter att Islam tog över landet på 1980-talet? De var de första som hängdes, berättar iranier i Sverige för NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • De som talar om “integration”, vilket inkluderar både höger- och vänsterfolk, är mångkulturalister. Själva innebörden är ju att kulturer och etniska grupper ska sammanblandas. Det gäller att förstå att integration betyder mångkultur, men inte assimilation. Därför ska man inte klaga på bristande integration om man tar avstånd från mångkulturalismen. Det blir ju en självmotsägelse!

 • Om jag blickar ut över världen för att leta områden där stenkastning är vanligt, faller mina ögon på Palestina. Tror inte man kan finna något område eller någon “kultur” där stenkastning är en så allmänt förekommande del av vardagen som i Palestina och där palestinier förekommer.
  Rätta mig gärna om jag har fel.
  Kan Sveriges palestinavänliga politik ha öppnat dörren för den sortens beteende att leta sig hit?

 • Hypatia som var en filosofisk vetenskapskvinna, och ansågs vara mycket generös och öppen för vetenskapsfilosofisk debatt, mördades brutalt av de kristna några år efter vandaliseringen.”

  INGEN KRISTEN MÖRDAR.

  Men det finns många som säger sig vara kristna – men som inte är det.

  Ty många skola komma under mitt namn och säga: ‘Jag är Messias’ och skola förvilla många.”
  – Matteus 24:5

 • Gammal kär tradition att stena!

  När de hörde detta blev de ursinniga och skar tänder mot Stefanus. Men uppfylld av den helige Ande såg han upp mot himlen och fick se Guds härlighet och Jesus som stod på Guds högra sida. Och han sade: “Jag ser himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida.” Då skrek de och höll för öronen och stormade alla på en gång fram emot honom, och de drev ut honom ur staden och stenade honom.
  – Apostlagärningarna 7: 54-58

 • “ovanligt både i och utanför no-go-zoner”.

  Tyvärr är det nog inte särskilt ovanligt, varken i eller utanför no-go zoner. Har en anhörig som bor mitt emot Ludvika centralstation på första parkett, och en annan som bor bredvid en av stadens skolor. Stenkastning, framförallt mot hundar, ibland mot människor, trakasserier osv, samt vandalisering av diverse infrastruktur som busskurer osv är inte alls ovanligt.

  Samt öppen drogförsäljning i gatuhörnen.

  Särskilt troende muslimer tror jag dock inte de är. De tror nog inte så mycket på någonting, allra minst sig själva och förmågan till att skapa sig ett meningsfyllt liv i Sverige. Rotlösa människor, fysiskt, religöst och kulturellt. Vilsna!

  Så mycket inspiration hos våra goda politiker får de nog inte, eftersom de inte är dumma i huvudet. Någon som pratar stort om “människors lika värde” samtidigt som man låter sina gamla svälta ihjäl inspirera väl bara de godtrogna, ruttna och korrupta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *