Journalist frikänd efter att polisen brottat ner honom

publicerad 6 september 2021
- av NewsVoice
Jesper Johansson, 2021. Foto: Nya Tider
Jesper Johansson, 2021. Foto: Nya Tider
Jesper Johansson, 2021. Foto: Nya Tider

JURIDIK. Journalisten Jesper Johansson som av åklagare Richard Hoffman anklagades för våldsamt motstånd frikändes av Stockholms tingsrätt den 2 september. Trots att poliserna vittnade i kontrast till videomaterialet valde rätten att lyssna på försvarets version av händelserna som tillsammans med videomaterialet var mer övertygande.

Text: Nya Riks

"Från domen kan man utläsa att ”det som framkommit tyder sammanfattningsvis inte på att poliserna saknat rättsliga förutsättningar att ingripa mot Jesper Johansson varför inte myndighetsutövningen i sig varit obefogad” men menar att åklagaren inte ”förmått visa att rörelserna [Johanssons påstådda motstånd] gjorts i annat syfte än att rädda kamerautrustningen från att skadas”.

I övrigt beskriver domaren polisens agerande som förvirrat och otydligt i sin kommunikation och skriver att Johansson inte uppsåtligen kan ”ha försökt hindra tjänsteutövningen” eftersom poliserna helt enkelt helt misslyckades med att förklara vad de ville."

Läs hela artikeln om fallet i Nya Riks

Text: Nya Riks

Relaterat