Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Journalist frikänd efter att polisen brottat ner honom

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 september 2021
- NewsVoice redaktion
Jesper Johansson, 2021. Foto: Nya Tider
Jesper Johansson, 2021. Foto: Nya Tider
Jesper Johansson, 2021. Foto: Nya Tider

JURIDIK. Journalisten Jesper Johansson som av åklagare Richard Hoffman anklagades för våldsamt motstånd frikändes av Stockholms tingsrätt den 2 september. Trots att poliserna vittnade i kontrast till videomaterialet valde rätten att lyssna på försvarets version av händelserna som tillsammans med videomaterialet var mer övertygande.

Text: Nya Riks

“Från domen kan man utläsa att ”det som framkommit tyder sammanfattningsvis inte på att poliserna saknat rättsliga förutsättningar att ingripa mot Jesper Johansson varför inte myndighetsutövningen i sig varit obefogad” men menar att åklagaren inte ”förmått visa att rörelserna [Johanssons påstådda motstånd] gjorts i annat syfte än att rädda kamerautrustningen från att skadas”.

I övrigt beskriver domaren polisens agerande som förvirrat och otydligt i sin kommunikation och skriver att Johansson inte uppsåtligen kan ”ha försökt hindra tjänsteutövningen” eftersom poliserna helt enkelt helt misslyckades med att förklara vad de ville.”

Läs hela artikeln om fallet i Nya Riks

Text: Nya Riks

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq