Oberoende journalist dras inför Tingsrätten 19 augusti istället för polisen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 augusti 2021
- Torbjörn Sassersson
Jesper Johansson, 2021. Foto: Nya Tider

MEDIA. Lördagen den 1 maj 2021 hölls i Stockholm en demonstration mot covidrestriktioner. Journalisten Jesper Johansson filmade på plats för tidningen Nya Tider. När Johansson filmade grep en polis hans kamera. Johansson blev nedbrottad av 4-5 poliser och satt i handfängsel. Trots övergreppet ställs Johansson inför rätta.

Nya Tider skriver:

“Jesper Johansson fick skador på foten, blev slagen med batong och fick blåmärken och rivmärken när han handfängslades. Han fick även svårt att andas när en av polismännen tryckte ett knä i ryggen på honom och en annan polis tryckte sin tumme mot hans hals när han låg på asfalten.”

Jesper Johansson misstänks för våldsamt motstånd.

Polisen och rättsväsendet får kraftig kritik från kollegor och läsare av oberoende medier medan etablissemangsmedierna väljer att inte rapportera om övergreppet mot journalisten som hindrades i sitt arbete.

Ingemar Ljungqvist 1:a maj 2021. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Ingemar Ljungqvist 1:a maj 2021. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Journalisten Ingemar Ljungqvist som också greps av polisen vid samma demonstration skriver i ett pressmeddelande:

“För mig som själv är journalist och ofta lyssnar till krokodiltårarna när svenska eller lokala journalister utsätts för övergrepp vare sig det nu är i Vitryssland,  Afghanistan eller var som helst i världen. Då uppmanas till solidaritet och svenska media hyllar unisont press- och yttrandefrihet, men när så en journalist drabbas i Sverige så är solidaritetshandlingarna ytterst få.

Kan det bero på Jesper Johansson i sina raka reportage bland annat på SwebbTV också är en sanningssökare av rang och ofta visar på att den lobbyverksamhet som Big Pharma riktar mot  flera andra svenska mediaföretag inom exvis Schibsted och Bonnier gör att deras journalister vet exakt vad de får skriva och inte i speciellt nu i  coronahysterin.”

Rättegången i Stockholm kan anses ha ett mycket stort allmänintresse av flera skäl. Johansson säger till försvar att när en polisman började med att gripa kameran försöker Johansson följa med i vridningen för att undvika skador på kameran som sitter fast runt hans handled. Johansson tror att det uppfattades av andra poliser som våldsamt motstånd.

Jesper Johansson säger att polisen i samband med gripandet diskuterade om de skulle anmäla honom för blåljussabotage och i piketen ska en polisman han varnat Johansson för att hans beteende kan leda till fängelsestraff.

Rättegången kommer att hållas i Stockholms Tingsrätt kl 10 den 19:e augusti på Scheelegatan 7 i Stockholm.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på Jesper Johansson: Nya Tider

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq