Presskonferens – Vad är syftet med lastbilsbelägringen i Ottawa?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 februari 2022
- Torbjörn Sassersson
Tamara Lich är ledare för Freedom Convoy 2022 i Kanada.

COVIDKRISEN. Under en presskonferens berättar advokaten Keith Wilson, Freedom Convoys ledare Tamara Lich, fd polisen Daniel Wolford och medborgarjournalisten Laura-Lynn Tyler Thompson med flera vad syftet är med Freedom Convoy 2022 i Kanada.

Advokaten Keith Wilson ger lastbilsförarna juridisk stöd, vilket behövs eftersom staden Ottawa, vars centrala delar belägras, hotar aktivisterna med juridiska påföljder och böter.

Tamara Lich säger att protesten handlar om att uppmana Kanadas regering att upphäva den nationella lockdown som lamslagit hela landet. Belägringen som nu pågått i en vecka ska även leda till att alla restriktioner hävs och att vaccinpasset skrotas. Ovaccinerade ska ha samma fri- och rättigheter som de vaccinerade. Lastbilsförare ska slippa sitta i karantän då de återvänder från USA och de ska inte behöva vaccinera sig för att få behålla sina jobb.

Tamara Lich kritiserar kanadensiska systemmedier och president Justin Trudeau som kallar aktivisterna för rasister, marginaliserad liten grupp, kvinnohatare och till och med inhemska terrorister. I själva verket är de bara vanliga hederliga kanadensare som fått nog av regeringens förtryck. Lich säger att allt fler nu ansluter sig till protesterna i flera städer i Kanada.

Läs mer och se video: Justin Trudeau måste avgå – Ottawa belägrat av lastbilsförare, jordbrukare och folk

Lastbilsförare i USA har tagit intryck av sina kanadensiska kollegor och planerar nu att starta en konvoj från Kalifornien till Washington DC.

Hon nämner att deras advokater är i kontakt med insamlingssajten GoFundMe som fryst 10 miljoner kanadensiska dollar. Pengarna var avsedda att stödja lastbilsförarnas utlägg för mat, övernattning och bränsle.

Daniel Wolford är en avhoppad polis från Royal Canadian Mounted Police. Han lämnde styrkan efter att ha öppet kritiserat mandaten i landet. Wolford har en rådgivande funktion och han använder sina erfarenheter från storskaliga händelser som kräver god planering och strategi.

Wolford säger att polisens mobilisering och ansamling i Ottawa följer sedvanliga rutiner och är inte skäl för oro för aktivisterna. Han ser till att aktivisterna har ett gott löpande samarbete med de olika polisavdelningarna.

Läs mer och se video: Australien – Demonstranter belägrar park i huvudstaden – Stannar till dess att vaccinmandaten hävs

Ottawas polis prioriterar så att utryckningsfordon alltid kan komma fram. Wolfords prioritet är att försöka stoppa bråkmakare som vill sabotera manifestationen med syftet att skapa dåligt rykte för Freedom Convoy 2022.

Daniel Wolford har observerat att lastbilsförare förser hemlösa med gratis mat, de skottar snö och plockar skräp för att hjälpa staden att klara av belägringen.

En typisk systemmediajournalist ställer en ledande fråga om när lastbilschauförerna ska åka hem. Han uppger att de trakasserar stadens invånare på gateorna och tutar med signalhornen på nätterna.

Laura-Lynn Tyler Thompson, eget verk
Laura-Lynn Tyler Thompson, eget verk

Medborgarjournalisten Laura-Lynn Tyler Thompson kommenterar karaktären på protesterna och hon betonar att demonstranterna överlag beter sig fredligt och att lastbilschaufförer nu lovat att inte tuta på kvällar och nätter mellan kl 20:00 och 08:00.

Tyler Thompson intervjuar läkaren dr Paul Alexander som säger att det är dags att även politikerna vaknar upp till den vetenskapliga verkligheten som innebär att pandemin är över. Det är dags att samhället öppnas igen precis som i andra länder. Han säger att det inte är de ovaccinerade som är problemet utan de vaccinerade som riskerar att drabbas av superinfektioner. Han nämner vikten av att ta hänsyn till de enorma medicinska underarrapporteringen av vaccinskador (VAERS).

Medan Paul Alexander pratar om de vetenskapliga perspektiven kan man se hur två munskyddsförsedda systemjournalister i bakgrunden slutar att ta anteckningar. Tyler Thompson uppmärksammar hur ett tiotal systemjournalister lämnar lokalen och verkar vara ointresserade av att lyssna till läkaren eller tex ställa frågor om vaccinrisker.

Som vanligt är endast de oberoende journalisterna intresserade av data, fakta och vetenskap medan systemjournalisterna mest fungerar som policyföljare och ekokammare för industrianpassade myndigheter (red am). 

Text och videoredigering: Torbjörn Sassersson | Videokälla: Laura-Lynn Tyler Thompsons live-inspelning av konferensen från den 3:e februari 2022.

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq