Dr Erik Enby har gått vidare – Han botade sjukdomar från cancer till psoriasis

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 mars 2022
- Torbjörn Sassersson red.
Erik Enby, 2019. Foto: Ritva och Börje Peratt
Erik Enby, 2019.

HÄLSA. Dr Erik Enby har gått vidare meddelar hans nära vän och kollega Siv Wernborg. “Det är med sorg i hjärtat som vi meddelar att allas vår Erik Enby lämnade detta jordeliv i eftermiddags onsdagen den 30 mars.”

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

“Erik Enby har berikat oss enormt med sitt kunnande, sitt sätt att sköta sina patienter och med sin underfundiga humor”, skriver Siv i ett mail.

Hon fortsätter:

“Erik Enby fick inte gehör i den etablerade forskarvärlden för sina upptäckter av mikrobiologisk växt i de sjukas blod. Vem tar nu upp hans mantel? Tids nog lär dock Enbys forskning få det erkännande som den förtjänar.”

Jag vill särskilt tacka Erik för att ha botat min psoriasis som jag hade plågats av i 4 år innan jag fick hans ordination som helt botade sjukdomen. Den kom aldrig tillbaka och det finns idag inte ens ett enda synligt spår av sjukdomen. Eriks tes är att psoriasis inte alls är en systemisk-genetisk sjukdom som industrimedicinens läkare anser utan istället är en infektion av mikrosvamp i huden som sprids via blodet.

Erik Enby kunde bota cancer

Erik Enby, 1970
Erik Enby, 1970

Erik botade även cancer, vilket gjort vissa individer inom det medicinska etablissemanget vansinniga, trots att flera personer gick ut offentligt med sina vittnesmål. Han trakasserades av Robert Ashberg som insinuerade att Erik var en slags vampyr. Vimeo tog nyligen ned hela Börje Peratts förbetalda videokonto med flera filmer om Erik Enby med hänvisning till att videomaterialet stred mot Vimeos uppfattning i medicinska frågor, trots att personalen på Vimeo knappast har medicinsk kunskap. Dessa filmer kommer snart upp igen på mer seriösa videoplattformar.

Eriks nära samarbete med filmaren Börje Peratt gav eftervärlden flera filmer som fick internationella utmärkelser om Eriks liv som unik forskare och framgångsrik läkare.

2000-Talets Vetenskaps seminarium äger rum i Göteborg nu på söndag den 3 april kl 13. Då kommer de som kan närvara att minnas Erik Enby med en tyst minut, ett inramat foto, ett tänt ljus och en minnesbok, skriver Siv Wernborg.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Dr Erik Enby
 • Här är en synnerligen intressant alarmering av en i Sverige verksam läkare och forskare angående nyare rön inom cancerforskningen:
  https://www.covid-19-informationscentret.se/2022/07/04/overlakare-larmar-om-explosiv-okning-av-cancer/

  Tack, Siv Wernborg, för att du du skickat mig dettta så viktiga vittnesmål av en läkare som talar klarspråk och som jag härmed delar med mig av på det som många år varit Sveriges i särklass viktigaste nyhetstidning – med öppet kommentarsfält och möjlighet att ge läsare respons på kommentarer.
  Må det fortsätta så!

  Vi behöver alla stödja detta unika forum, där vi vanliga små människor hittills har kunnat skriva egna artiklar och ge kommentarer!

  • En mycket viktig komplementering i efterhand, som Siv Wernborg delgivit mig, men som jag missade att återge i min förra kommentar här på tråden angående läkaren och forskaren, medicine doktor Ute Krüger, eftersom jag helt fokuserade på denna fantastiska internet-tidningens överlevnad, vidareutveckling och suveränitet, som jag nu har möjlighet att göra min röst hörd igenom:

   Ute Krüger, MD och patolog, forskar på bröstcancer sedan många år,
   är numera överläkare i Kalmar och knuten till Lunds universitet, 
   bor i Vederslöv (född i Tyskland).
   Ute besökte Erik Enby på Rosshult bara någon dag innan han
   halkade och ådrog sig en fotfraktur i mars. Enligt uppgift fascinerades hon
   av Eriks forskning och upptäckter och blev intresserad av hans mikroskop.

   Precis Erik Enby blir denna kunniga och välvilliga läkare motarbetad av korrupta myndigheter – och totalt ignorerad i LIKSTRÖMSMEDIA!

   Välvilliga människor behöver stå upp för det som är sant och ta sig tid att lyssna på denna motarbetade men insiktsfulla forskare och läkare.

 • Här är en synnerligen intressant alarmering av en i Sverige verksam läkare och forskare angående nyare rön inom cancerforskningen:
  https://www.covid-19-informationscentret.se/2022/07/04/overlakare-larmar-om-explosiv-okning-av-cancer/

  Tack, Siv Wernborg, för att du du skickat mig dettta så viktiga vittnesmål av en läkare som talar klarspråk och som jag härmed delar med mig av på det som många år varit Sveriges i särklass viktigaste nyhetstidning – med öppet kommentarsfält och möjlighet att ge läsare respons på kommentarer.
  Må det fortsätta så!

  Vi behöver alla stödja detta unika forum, där vi vanliga små människor hittills har kunnat skriva egna artiklar och ge kommentarer!

  • En mycket viktig komplementering i efterhand, som Siv Wernborg delgivit mig, men som jag missade att återge i min förra kommentar här på tråden angående läkaren och forskaren, medicine doktor Ute Krüger, eftersom jag helt fokuserade på denna fantastiska internet-tidningens överlevnad, vidareutveckling och suveränitet, som jag nu har möjlighet att göra min röst hörd igenom:

   Ute Krüger, MD och patolog, forskar på bröstcancer sedan många år,
   är numera överläkare i Kalmar och knuten till Lunds universitet, 
   bor i Vederslöv (född i Tyskland).
   Ute besökte Erik Enby på Rosshult bara någon dag innan han
   halkade och ådrog sig en fotfraktur i mars. Enligt uppgift fascinerades hon
   av Eriks forskning och upptäckter och blev intresserad av hans mikroskop.

   Precis Erik Enby blir denna kunniga och välvilliga läkare motarbetad av korrupta myndigheter – och totalt ignorerad i LIKSTRÖMSMEDIA!

   Välvilliga människor behöver stå upp för det som är sant och ta sig tid att lyssna på denna motarbetade men insiktsfulla forskare och läkare.

 • Vilken förlust för världen. Är säker på att han kommer få sin belöning på andra sidan, och ett stort erkännande någon dag på den här sidan. En så fin och stark människa. Så ren, oförstörd, skarp och gedigen. Om fler människor stöptes i den formen skulle världen inte se ut som den gör. 

 • Vilken förlust för världen. Är säker på att han kommer få sin belöning på andra sidan, och ett stort erkännande någon dag på den här sidan. En så fin och stark människa. Så ren, oförstörd, skarp och gedigen. Om fler människor stöptes i den formen skulle världen inte se ut som den gör. 

 • Precis lyssnat på Ingemar Ljungqvist och han berättar hur Enby blev nekad vård på 2 ställen först och det var viktigare med pcr innan behandling. Det hade nog blivit en annan utgång om han fått vård på första stället. På första stället blev pcr testet positivt och på andra stället negativt.

 • Precis lyssnat på Ingemar Ljungqvist och han berättar hur Enby blev nekad vård på 2 ställen först och det var viktigare med pcr innan behandling. Det hade nog blivit en annan utgång om han fått vård på första stället. På första stället blev pcr testet positivt och på andra stället negativt.

 • Tack Erik för det fantastiska arbete du åstadkommit under din tid på Planeten Jorden! Tack för all kunskap och information du delat med oss! <3 Må du ha en fin färd tillbaka “Hem”

  • Gillar kommentaren, försöker trycka tumme upp, får röd flagga att jag redan gillat, stämmer ej.
   detta händer allt som oftast på nyheter jag läser för första gången.

 • Vila i frid, Dr Erik Enby, vår största kämpe för hälsa, medmänsklighet och sann kunskap!

  Dr Erik Enby var en läkare av den gamla fina stammen. Jag känner en annan från denna generation och ser likheterna. De levde enkelt på den tiden och som distriktsläkare uppsökte de ofta sina patienter. De jobbade hårt och läkaryrket var ett kall.

  Dr Erik Enby blev forskare på egen hand för han såg det som andra inte förmådde iaktta. Och han lät konstruera ett synnerligen avancerat mikroskop, det sannolikt bästa i världen på sin tid när det gällde att studera levande materia, vilket elektronmikroskop inte klarar av. Han deltog aktivt i det pionjärsmässiga konstruktionsarbetet genom att sätta sig in i optik och fysik.

  Dr Erik Enby var i alla avseenden en banbrytande och god forskare och det är en skam för de nobelkommittéer som utser kandidater för Nobelpriset att han aldrig blev nominerad.

  Och en stor skam för Robert Aschberg, Dan Larhammar och DN:s skräpjournalister som ledde drevet mot Dr Erik Enby.

  Störst skam för svenska myndigheter som HSAN, IVO, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och hela packet i domstolar, myndigheter och deras ledsagare som beslutade om deslegitimation av Sveriges störste läkare genom tiderna.

  Men många, många människor med god vilja visade sin uppskattning för det Dr Erik Enby gjorde.

  Dr Erik Enby – en förebild för varje läkare och forskare.

 • RIP Enby

  Då Vimeo tog ner hela Börje Peratts konto. Kan någon ladda upp det någon annan stans som har orginalvideoklippen?

   • Jag blev så upprörd när Börjes filmer om Erik togs ner – att Erik skulle behöva uppleva det. Jag översatte båda filmerna till engelska, och känner stor glädje över att Börjes produktioner nu kommer att finnas tillgängliga igen. Två modiga män som hade så mycket att fortfarande ge. RIP

 • Tack Erik för det fantastiska arbete du åstadkommit under din tid på Planeten Jorden! Tack för all kunskap och information du delat med oss! <3 Må du ha en fin färd tillbaka “Hem”

  • Gillar kommentaren, försöker trycka tumme upp, får röd flagga att jag redan gillat, stämmer ej.
   detta händer allt som oftast på nyheter jag läser för första gången.

 • Vila i frid, Dr Erik Enby, vår största kämpe för hälsa, medmänsklighet och sann kunskap!

  Dr Erik Enby var en läkare av den gamla fina stammen. Jag känner en annan från denna generation och ser likheterna. De levde enkelt på den tiden och som distriktsläkare uppsökte de ofta sina patienter. De jobbade hårt och läkaryrket var ett kall.

  Dr Erik Enby blev forskare på egen hand för han såg det som andra inte förmådde iaktta. Och han lät konstruera ett synnerligen avancerat mikroskop, det sannolikt bästa i världen på sin tid när det gällde att studera levande materia, vilket elektronmikroskop inte klarar av. Han deltog aktivt i det pionjärsmässiga konstruktionsarbetet genom att sätta sig in i optik och fysik.

  Dr Erik Enby var i alla avseenden en banbrytande och god forskare och det är en skam för de nobelkommittéer som utser kandidater för Nobelpriset att han aldrig blev nominerad.

  Och en stor skam för Robert Aschberg, Dan Larhammar och DN:s skräpjournalister som ledde drevet mot Dr Erik Enby.

  Störst skam för svenska myndigheter som HSAN, IVO, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och hela packet i domstolar, myndigheter och deras ledsagare som beslutade om deslegitimation av Sveriges störste läkare genom tiderna.

  Men många, många människor med god vilja visade sin uppskattning för det Dr Erik Enby gjorde.

  Dr Erik Enby – en förebild för varje läkare och forskare.

 • RIP Enby

  Då Vimeo tog ner hela Börje Peratts konto. Kan någon ladda upp det någon annan stans som har orginalvideoklippen?

   • Jag blev så upprörd när Börjes filmer om Erik togs ner – att Erik skulle behöva uppleva det. Jag översatte båda filmerna till engelska, och känner stor glädje över att Börjes produktioner nu kommer att finnas tillgängliga igen. Två modiga män som hade så mycket att fortfarande ge. RIP

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *