“The Fourth Man”: Jakten på en KGB-spion djupt inne på CIA – Robert Baer berättar

publicerad 14 juni 2022
- av NewsVoice
Cia-agent Robert Baer. Foto: JCCSF

SPIONERI. I en explosiv, aldrig tidigare berättad historia om den spännande jakten på en KGB-spion inne på CIA avslöjar, den före detta CIA-officeren Robert Baer, att mullvadar inne på CIA försåg Ryssland med information om amerikanska spioner i Moskva.

Spioner och mullvadar kan tyckas höra till det kalla krigets historia, men Robert Baer visar med sin spännande nya bok, baserad på undersökande rapportering, att det kalla kriget lever vidare än idag.

The Fourth Man - Robert Baer
The Fourth Man – Robert Baer

Robert Baer lyfter i sin bok på locket till den största spionhistorien på flera decennier.

Rykten hade på 1980-talet länge cirkulerat om en mullvad inom den amerikanska underrättelsetjänsten, om en spion kanske mer skadlig än alla andra spioner tillsammans. Det kunde handla om den största förrädaren i amerikansk historia, ett ryskt knep att slita sönder CIA eller kanske inget annat än ett hjärnspöke.

Den beryktade spionen kallades för den fjärde mannen (“The Fourth Man”) och spionens mål var – visade det sig – att inne på CIA lista ut vilka amerikanska spioner som arbetade i Moskva. Dessa skulle elimineras för att göra CIA blint.

Läs även: Jack Barsky spionerade för KGB i USA ungefär som i TV-serien The Americans

Under en intervju på CNN den 19:e maj 2022 rev Baer ner hela den coola bild av CIA som Hollywood byggt upp om organisationens beryktade framgångar.

“I got better intelligence from Moscow taxi drivers than I did at the CIA. This is how devastated US intelligence was”, säger Robert Baer och han syftar på 1980-talet (red anm).

Aldrich Hazen “Rick” Ames, född 26 maj 1941 var den CIA-officer som till slut greps. Han var spion för dåtidens Sovjetunionen. Ames lämna under 1980-talet ut handlingar till KGB. Minst ett tjugotal CIA-agenter inom KGB avslöjades. Han greps den 21 februari 1994 och dömdes till livstids fängelse för landsförräderi, enligt Wikipedia.

Efter arresteringen av KGB-spionen Aldrich Ames inledde CIA en ny utredning för att säkerställa att det inte fanns ytterligare en dubbelagent inne på CIA. Arbetet leddes av tre av CIA:s bästa spionjägare, alla kvinnor som ägnade sina liv åt kontraspionage.

De började metodiskt med att undersöka sina egna chefer och kollegor. De fann lösa trådar, misstänksam aktivitet och chockerande underrättelser.

Till slut kom de till en häpnadsväckande slutsats som, vare sig den är sann eller inte, skulle skaka amerikansk underrättelsetjänst i dess grundvalar.

Robert Baer är författare till två New York Times-bästsäljare: Sleeping with the Devil, om den saudiska kungafamiljen och dess relation till USA och See No Evil, som berättar om Baers år som en topp CIA-agent.

See No Evil låg till grund för den hyllade filmen Syriana, som gav George Clooney en Oscar för sin skildring av Baer. Baer skriver regelbundet för Time.com och har bidragit till Vanity Fair, Wall Street Journal och Washington Post.

Sammanställning och översättning: NewsVoice | Källor: Amazon.com, CNN.com


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Som ett tillägg skulle jag vilja säga att även om dyl artikl är mycket luriga, så är det åtminstone för egen del ett bra läge o öva avkodningsförmågan. Säger inte att jag är speciellt vass, utan tvärtom tänker jag vässa den. wahington et al slänger hela tiden ut sina villospår, och mönstret är ofta detsamma; friskrivning och patsies

 • Javisst så är det Eddie. Ja kanske är det så Torbjörn, men själv tror jag det handlar om att 1 få det att verka som att Ryssland fortfarande skulle vara bolsjevikiskt/internationalistiskt när det i själva verket såklart är så att Ryssland fr millennieskiftet gick till att bli patriotiskt/nationellt och global (ej globalistisk) samarbetsinriktad nationalstat (vad globalisterna och dess centraliseringsorgs som ‘eu’ avskyr) och helt och hållet vände det förflutna ryggen (bl a genom bokstavsbytet o signalen fsb blev kgb, oavsett vad man anser om det s a s) 2 baer försöker mll raderna ‘tala om’ att det i princip inte längre finns ngn bolsjevism/globalism inom washington, emedan det aldrig varit värre

 • Sorry to say, men baer är bara en av många falseflaggers de nu halar fram för att lasta Ryssland. Alla med lite riktig historiefakta på benen, vet att hela washingtonadmin varit helt infesterat av bolsjeviker minst sedan wodrow wilson dagar (mannen som förråde amerikanska folket på order av city o wallstreet, genom att kuppa igenom fedact of 1913. Han hette f ö wolfson men ändrade till wilson..). fdr o curchill supportade öppet bolsjevismen (och vi vet vad bolsjevikerna gjorde mot 60milj ryssar, ukrainare, georgier osv). Vi vet också vad Joe Mcarthy letade efter men blev totalt detroniserad.. wallstreet o bolsjevismen är och har alltid varit synonymt. Att baer nu släpper en bok om ‘jakten på en kgb,r är inget annat än en psyop

  • Här hjälps vi åt och sorterar soporna,tack jonny.
   Och jo Newsvoice,min kommentar är relevant till ämnet,jag håller med 
   jonnyjonson om att hela artiklen är garbage.

   • Man kan ävenvända på steken och med fog undra om Baer försöker sänka bilden av CIA och framställa Rysslands som skickligare spioner.

    • Jag är inne på att Ryssland och USA kontrolleras av samma enheter.
     Du är inne på att det finns en riktigt kamp mellan dem.
     Och sånna här artiklar och personer är framtagna för att sälja just den iden.
     Så vi är jääääääääääääte långt ifrån varann i den här ämnet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *