Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

“The Fourth Man”: Jakten på en KGB-spion djupt inne på CIA – Robert Baer berättar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 juni 2022
- NewsVoice redaktion
Cia-agent Robert Baer. Foto: JCCSF

SPIONERI. I en explosiv, aldrig tidigare berättad historia om den spännande jakten på en KGB-spion inne på CIA avslöjar, den före detta CIA-officeren Robert Baer, att mullvadar inne på CIA försåg Ryssland med information om amerikanska spioner i Moskva.

Spioner och mullvadar kan tyckas höra till det kalla krigets historia, men Robert Baer visar med sin spännande nya bok, baserad på undersökande rapportering, att det kalla kriget lever vidare än idag.

The Fourth Man - Robert Baer
The Fourth Man – Robert Baer

Robert Baer lyfter i sin bok på locket till den största spionhistorien på flera decennier.

Rykten hade på 1980-talet länge cirkulerat om en mullvad inom den amerikanska underrättelsetjänsten, om en spion kanske mer skadlig än alla andra spioner tillsammans. Det kunde handla om den största förrädaren i amerikansk historia, ett ryskt knep att slita sönder CIA eller kanske inget annat än ett hjärnspöke.

Den beryktade spionen kallades för den fjärde mannen (“The Fourth Man”) och spionens mål var – visade det sig – att inne på CIA lista ut vilka amerikanska spioner som arbetade i Moskva. Dessa skulle elimineras för att göra CIA blint.

Läs även: Jack Barsky spionerade för KGB i USA ungefär som i TV-serien The Americans

Under en intervju på CNN den 19:e maj 2022 rev Baer ner hela den coola bild av CIA som Hollywood byggt upp om organisationens beryktade framgångar.

“I got better intelligence from Moscow taxi drivers than I did at the CIA. This is how devastated US intelligence was”, säger Robert Baer och han syftar på 1980-talet (red anm).

Aldrich Hazen “Rick” Ames, född 26 maj 1941 var den CIA-officer som till slut greps. Han var spion för dåtidens Sovjetunionen. Ames lämna under 1980-talet ut handlingar till KGB. Minst ett tjugotal CIA-agenter inom KGB avslöjades. Han greps den 21 februari 1994 och dömdes till livstids fängelse för landsförräderi, enligt Wikipedia.

Efter arresteringen av KGB-spionen Aldrich Ames inledde CIA en ny utredning för att säkerställa att det inte fanns ytterligare en dubbelagent inne på CIA. Arbetet leddes av tre av CIA:s bästa spionjägare, alla kvinnor som ägnade sina liv åt kontraspionage.

De började metodiskt med att undersöka sina egna chefer och kollegor. De fann lösa trådar, misstänksam aktivitet och chockerande underrättelser.

Till slut kom de till en häpnadsväckande slutsats som, vare sig den är sann eller inte, skulle skaka amerikansk underrättelsetjänst i dess grundvalar.

Robert Baer är författare till två New York Times-bästsäljare: Sleeping with the Devil, om den saudiska kungafamiljen och dess relation till USA och See No Evil, som berättar om Baers år som en topp CIA-agent.

See No Evil låg till grund för den hyllade filmen Syriana, som gav George Clooney en Oscar för sin skildring av Baer. Baer skriver regelbundet för Time.com och har bidragit till Vanity Fair, Wall Street Journal och Washington Post.

Sammanställning och översättning: NewsVoice | Källor: Amazon.com, CNN.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq