Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Är det värt att investera i kryptovalutor?

publicerad 8 juli 2022
- Extern skribent
Investera i kryptovalutor Foto: Bruce Mars Licens: Unsplash
Investera i kryptovaluta Foto: Bruce Mars Licens: Unsplash
Investera i kryptovaluta Foto: Bruce Mars Licens: Unsplash

EKONOMI. Bitcoin och andra kryptovalutor har tagit den ekonomiska världen in till en spännande resa. Idag finns det hundratals kryptovalutor och digitala mynt som används som valutor för varor eller tjänster.

Dessutom har NFTs öppnat en ny värld för kreationer och samlarföremål, tillsammans med blockkedjor som även kan hjälpa andra delar i samhället. Men är det verkligen värt att investera i kryptovalutor?

Även om alla inte fortfarande har koll på vad kryptovalutor är, växer intresset och fler personer vet idag vad det handlar om. Investerare som tidigare handlat på börsen har förmodligen lite bättre koll om vad det handlar om, men det finns fortfarande många frågetecken. Många som investerar vill vara säkra på om det är värt att investera i kryptovalutor.

Hur fungerar kryptovalutor?

Kryptovalutor är en digital valuta. Dessa valutor har alltså ingen koppling till fysiska medel, istället är de helt och hållet baserade på internet. Precis som vanliga valutor, går det att använda kryptovalutor när man vill betala för tjänster eller produkter. För att du ska kunna köpa en produkt eller vara med en kryptovaluta, behöver givetvis försäljaren först acceptera denna typ av betalning.

Idag handlar det mest om onlinebetalningar och online shopping, men det finns även vissa länder som godkänner kryptovalutor som betalningsvaluta. Alla transaktioner som sker när du handlar med en kryptovaluta genomförs online.

Vilka populära kryptovalutor finns det?

Den mest populära kryptovalutan är Bitcoin, mestadels eftersom det var den kryptovaluta som började hela resan. Under de senaste åren har Bitcoin varit en av de kryptovalutor som investerare valt att köpa.

Förutom Bitcoin är även Ethereum och Litecoin två populära kryptovalutor. Idag finns det dock enormt många digitala valutor där ute, som både används internt och som handelsvara. Det uppskattas finnas över 12.000 olika kryptovalutor när detta inlägg skrivs.

Är det värt att investera i kryptovalutor?

Frågan är om det är värt att börja investera i krypto? Det är helt och hållet en personlig fråga, men många tror att digitala mynt kommer bli en del av den vardagliga ekonomin. Även om kryptovalutor inte ännu kan slå det traditionella handelssystemet, finns det stora chanser att digitala tillgångar också blir en del av vardagen.

Det kan vara ett bra sätt att investera i olika slags tillgångar, där bland annat kryptovalutor är en del av investeringarna. Det finns system som tesla-coin.io/sv/, där användare har möjlighet att låta ett AI-system investera i olika digitala valutor.

Nybörjare inom kryptovalutor kan dra nytta till att lära sig mer om kryptovalutor och hur de fungerar. Tänk på att kryptovalutor handlar om en högriskinvestering. Därför är det bäst att dela upp på investeringarna och vad för slags tillgångar som du väljer att köpa.

Hur investerar man i kryptovalutor?

För att kunna börja sälja och köpa kryptovalutor, samt byta och handla med dem, behöver du först ha en plånbok som du kan lagra dina kryptovalutor i. Det finns tre olika sorters krypto plånböcker, där online plånböcker är de allra vanligaste.

Det finns även hårdvaru-plånböcker, där du kan lagra dina mynt offline. Många som investerar i kryptovalutor brukar använda den plånbok som oftast redan finns hos handelsplattformen. Ska du lagra större belopp rekommenderas en hårdvaruplånbok.

Innan du börjar investera i krypto bör du lära dig så mycket som möjligt om hur marknaden fungerar. Ju mer du vet, desto mer kommer du förstå. Bitcoins och andra kryptovalutor handlar om en högriskinvestering, eftersom priserna kan både höjas och sänkas under en väldigt kort period.

Därför bör du aldrig investera allt som du äger i kryptovalutor. Läs på olika hemsidor om kryptovalutor, eller titta på informativa YouTube klipp för att lära dig mer om valutorna och hur marknaden fungerar.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq