Convidecia Air ett inandningsvaccin mot covid godkändes av WHO

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 september 2022
- NewsVoice redaktion
Temabild: patient med inhalator ej relaterad till artikeln. Foto: astakhovyaroslav. Licens: Elements.envato.com
Convidecia Air ett inandningsvaccin mot covid godkändes av WHO. Foto: astakhovyaroslav. Licens: Elements.envato.com
Temabild: patient med inhalator ej relaterad till artikeln. Foto: astakhovyaroslav. Licens: Elements.envato.com

COVID. Kina har blivit det första landet att godkänna ett inandningsvaccin i formen av en inhalerbar covidinjektion som påfyllnadsdos. Bärare är ett adenovirus för genetisk kod som ska “lära” kroppen att bekämpa SARS Cov-2.

Injektionen kallad “Ad5-nCoV-S recombinant vaccine” produceras av läkemedelsbolaget CanSino Biologics. Idéen är att injektionsvätskan, med hjälp av en nebulisator, görs om till en aerosol som sedan inhaleras genom munnen.

Convidecia Air – ett inandningsvaccin

Det nålfria “vaccinet” Convidecia Air ska enligt tillverkaren inducera “ett omfattande immunskydd” mot SARS-CoV-2 med bara ett enda andetag.

CanSino Biologics bolagsaktier steg med mer än 14,5% på Hongkongbörsen på måndagen, dagen efter det aviserade myndighetsgodkännandet.

Konkurrent Pfizer förutspådde tidigare en vinst på 32 miljarder dollar från sina covidinjektioner och ytterligare 22 miljarder dollar från Paxlovid, ett piller på eftermarknaden för Covid-19.

Enligt WHO visar data från kliniska prövningar att “vaccinet” är 58% effektivt för att förebygga covidsymtom och 92% effektivt mot allvarlig sjukdom.

Läs mer: Självspridande smittsamma vacciner utvecklas – 95% av populationen smittas om 5% vaccinerats

WHO som är läkemedelsindustrin frontorgan lovordar vaccinet. De skriver:

“Tillgängliga data om Ad5-nCoV-vaccinet hos gravida kvinnor är otillräckliga för att bedöma vare sig vaccinets effektivitet eller möjliga vaccinrelaterade risker under graviditet. Baserat på tidigare erfarenhet av andra vacciner under graviditet, förväntas effektiviteten av Ad5-nCoVAd5-nCoV-vaccinet hos gravida kvinnor vara jämförbar med den som observerats hos icke-gravida kvinnor i liknande ålder.”

Företaget måste enligt uppgift vidta ytterligare åtgärder innan Convidecia Air tas ut på marknaden. CanSino uppger att det är oklart när injektionen kommer att finnas tillgängligt för de som väljer att inhalera det.

Text: NewsVoice | #inandningsvaccin

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq