Kreml säger att Nord Stream-sprängningarna är “ett stort problem för Ryssland”

publicerad 28 september 2022
- Gästskribent
Putins språkrör Dmitry Peskov. Foto: Kremlin.ru. Licens: CC BY 4.0

VÄRLDEN. Skadorna på naturgasledningarna kommer inte att medföra något annat än ruinering för både Ryssland och EU, säger Dmitry Peskov, en rysk diplomat och pressekreterare för president Vladimir Putin.

Moskva har fördömt alla anklagelser om att de ligger bakom de misstänkta sprängningarna av Nord Streams naturgasledningar tidigare denna vecka som något “dumt och absurt”. Incidenten har faktiskt skapat många problem för Ryssland, tillägger Peskov.

I ett samtal med journalister i dag onsdag förklarade Kremls talesperson att skadorna på rörledningarna utgör ett “stort problem” för Ryssland eftersom landet i huvudsak nu har förlorat sina gastillförselvägar till Europa.

Båda ledningarna i Nord Stream 2 var fulla med gas och Ryssland var beredda att leverera den till Europa vid tidpunkten för den påstådda explosionen, sa Peskov och tillade att “den här gasen är väldigt dyr och nu går allt upp i luften”.

Peskov noterade också att varken Ryssland eller Europa hade något att vinna på förstörelsen av rörledningarna, särskilt Tyskland, för vilket denna incident utgör ett hot mot den framtida utvecklingen av dess industri, såväl som dess lönsamhet och konkurrenskraft.

Amerikanska gasleverantörer, å andra sidan, har gjort otroliga vinster efter att ha mångdubblat sina leveranser till den europeiska kontinenten, påpekade Peskov och tillade att dessa företag är “mycket intresserade av att behålla dessa supervinster även i framtiden”.

Även om inga misstänkta bakom händelsen officiellt har utnämnts, avrådde Kremls talesman från att göra några officiella tillkännagivanden innan en ordentlig utredning av händelsen har genomförs.

Peskov uppmärksammade dock USA:s president Joe Bidens uttalanden från början av februari, när den amerikanske ledaren hotade att “göra slut” på Nord Stream 2.

“Vad den amerikanske presidenten menade med det, vet vi inte”, medgav Peskov.

Kreml-tjänstemannen påpekade att den “gränsande till vansinniga och hysteriskt euforiska reaktionen” från polska tjänstemän som redan har tackat Washington för att ha saboterat rörledningen.

Radek Sikorski MEP, @radeksikorski: Thank you, USA."
Radek Sikorski MEP, @radeksikorski: Thank you, USA.”

Kremls svar kommer efter att några europeiska och Kiev-tjänstemän, inklusive president Vladimir Zelenskys rådgivare Mikhail Podolyak, föreslog att attacken mot rörledningen var en “falsk flagg”-operation utförd av Ryssland för att kasta skulden på Ukraina och för att ytterligare driva upp energipriserna i EU.

Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor. Licens: CC BY-NC-SA 4.0
Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor (Middleeastmonitor.com). Licens: CC BY-NC-SA 4.0

Men efter att en tidigare polsk parlamentsledamot [Radek Sikorski] offentligt på Twitter tackat USA för det uppenbara sabotaget, uppmanade den ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova EU att behandla USA som den möjliga boven bakom attackerna mot Nord Stream.

Hon sa att Moskva skulle kalla till ett möte i FN:s säkerhetsråd angående händelsen.

Ett antal västländer har upprepade gånger motsatt sig Rysslands undervattensledningar som levererar gas till Europa, både före och efter att Moskva inledde sin militära operation i Ukraina. Det nyligen byggda Nord Stream 2-nätverket, som aldrig togs i drift på grund av Tysklands vägran att certifiera det, har väckt särskilt motstånd från länder som USA och Polen, som har krävt att pipelinen ska “skrotas helt”.

Text: RT.com, “Kremlin says Nord Stream explosions ‘a big problem for Russia’” | Översättning: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det är nog så att Europa nu har problem som är oöverskådliga. Ryssland har andra kunder för sin gas och det är uppenbart att det finns krafter i Polen och USA som vill sätta käppar i hjulet för Tyskland. Tänk på att en lågkonjunktur i Tyskland påverkar hela EU och att Tyskland är en av Sveriges viktigaste handelspartners. Det är ju så att att 75% av Sveriges handel är med andra EU-länder och en ekonomisk kris i Tyskland är katastrofalt för Sverige och EU. Visst kan Tyskland importera LNG-gas men den är svindyr jämfört med den ryska gasen och tysk industri tappar mycket av sin konkurrenskraft som varit beroende av billig rysk energi byggd på långa avtal.

  • @ Magnus Gullberg – Det ar fake news, UAE har ingen mojlighet leverera gas till Tyskland. Det gar inte att lita pa nagra nyheter in vast msm; dom har igang den absolut storsta propaganda kampanjen i varldshistorien. ALLT ar ljug for det ar slut pa NATO, EU, o USA (MIC) om Ryssland vinner – o det rader inga tvivel om det.

  • UAE är inget annat än lydstat till KKP som gett bort sin hamn och satsar på BRI.

   Tyskland under KKP alltså med UAE som “neutral” mellanhand. Det blir dyr gas.

 • Bara att konstatera, vi hade allt serverat på en bricka en homogen befolkning, världens bästa energisystem koldioxid som vår växter trivs med
  men n det dög inte för våra destruktiva politiker
  och vi medborgare svalde dumheterna och lät det fortgå.
  idag får vi skörda

  • Ja, tänk vilken guldsits Sverige hade haft om vi haft kvar kärnkraften intakt i detta läge! Att det sitter idioter i Stockholm har varit känt sedan länge och det verkar inte ske någon tillnyktring. Den strida strömmen av migranter bara fortsätter och den nya regimen andas inte ens frågan om att stänga gränserna. Detta beror givetvis på att L fuskades kvar som vågmästare i riksdagen…

   • Du verkar inte vara så kunnig. Den nya “regimen” är inte på plats än. Så den nya “regimen” har inga mandat att tala om det du vill…kom igen och bete dig som en vuxen människa istället för en vänsterfjant som bara gnäller.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *