Kreml säger att Nord Stream-sprängningarna är “ett stort problem för Ryssland”

publicerad 28 september 2022
- Gästskribent
Putins språkrör Dmitry Peskov. Foto: Kremlin.ru. Licens: CC BY 4.0

VÄRLDEN. Skadorna på naturgasledningarna kommer inte att medföra något annat än ruinering för både Ryssland och EU, säger Dmitry Peskov, en rysk diplomat och pressekreterare för president Vladimir Putin.

Moskva har fördömt alla anklagelser om att de ligger bakom de misstänkta sprängningarna av Nord Streams naturgasledningar tidigare denna vecka som något “dumt och absurt”. Incidenten har faktiskt skapat många problem för Ryssland, tillägger Peskov.

I ett samtal med journalister i dag onsdag förklarade Kremls talesperson att skadorna på rörledningarna utgör ett “stort problem” för Ryssland eftersom landet i huvudsak nu har förlorat sina gastillförselvägar till Europa.

Båda ledningarna i Nord Stream 2 var fulla med gas och Ryssland var beredda att leverera den till Europa vid tidpunkten för den påstådda explosionen, sa Peskov och tillade att “den här gasen är väldigt dyr och nu går allt upp i luften”.

Peskov noterade också att varken Ryssland eller Europa hade något att vinna på förstörelsen av rörledningarna, särskilt Tyskland, för vilket denna incident utgör ett hot mot den framtida utvecklingen av dess industri, såväl som dess lönsamhet och konkurrenskraft.

Amerikanska gasleverantörer, å andra sidan, har gjort otroliga vinster efter att ha mångdubblat sina leveranser till den europeiska kontinenten, påpekade Peskov och tillade att dessa företag är “mycket intresserade av att behålla dessa supervinster även i framtiden”.

Även om inga misstänkta bakom händelsen officiellt har utnämnts, avrådde Kremls talesman från att göra några officiella tillkännagivanden innan en ordentlig utredning av händelsen har genomförs.

Peskov uppmärksammade dock USA:s president Joe Bidens uttalanden från början av februari, när den amerikanske ledaren hotade att “göra slut” på Nord Stream 2.

“Vad den amerikanske presidenten menade med det, vet vi inte”, medgav Peskov.

Kreml-tjänstemannen påpekade att den “gränsande till vansinniga och hysteriskt euforiska reaktionen” från polska tjänstemän som redan har tackat Washington för att ha saboterat rörledningen.

Radek Sikorski MEP, @radeksikorski: Thank you, USA."
Radek Sikorski MEP, @radeksikorski: Thank you, USA.”

Kremls svar kommer efter att några europeiska och Kiev-tjänstemän, inklusive president Vladimir Zelenskys rådgivare Mikhail Podolyak, föreslog att attacken mot rörledningen var en “falsk flagg”-operation utförd av Ryssland för att kasta skulden på Ukraina och för att ytterligare driva upp energipriserna i EU.

Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor. Licens: CC BY-NC-SA 4.0
Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor (Middleeastmonitor.com). Licens: CC BY-NC-SA 4.0

Men efter att en tidigare polsk parlamentsledamot [Radek Sikorski] offentligt på Twitter tackat USA för det uppenbara sabotaget, uppmanade den ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova EU att behandla USA som den möjliga boven bakom attackerna mot Nord Stream.

Hon sa att Moskva skulle kalla till ett möte i FN:s säkerhetsråd angående händelsen.

Ett antal västländer har upprepade gånger motsatt sig Rysslands undervattensledningar som levererar gas till Europa, både före och efter att Moskva inledde sin militära operation i Ukraina. Det nyligen byggda Nord Stream 2-nätverket, som aldrig togs i drift på grund av Tysklands vägran att certifiera det, har väckt särskilt motstånd från länder som USA och Polen, som har krävt att pipelinen ska “skrotas helt”.

Text: RT.com, “Kremlin says Nord Stream explosions ‘a big problem for Russia’” | Översättning: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq