Proxykriget mot Ryssland feb-sep 2022 – Putins militär säkrade östra Ukraina och stoppade folkmord

publicerad 20 september 2022
- av Kristoffer Hell
Vladimir Putin, 2018 i Kaliningrad - Pressfoto: Kremlin.ru

UKRAINA. Den geopolitiska experten Kristoffer Hell visar med en kronologisk animerad karta att Putins militära styrkor - under proxykriget mot Ryssland - tidigt tog det östra territoriet och sedan dess hållit ställningarna. Putins armé stoppade även folkmordet på rysktalande ukrainare.

Text: Kristoffer Hell, författare till boksviten: "Västs Mörka Hjärta: 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan", "Demokrati till Döds - Sveriges väg in i den globala diktaturen" och "Covid 1984"

Den korta versionen av den geografiska aspekten på Rysslands särskilda militäroperation i Ukraina, som inleddes den 24 februari 2022, är att Moskva uppnådde vad som synes ha varit de territoriella målen redan i slutet på mars, efter bara fyra veckor.

Fransk reporter: Ukrainas militär har bombat ryskspråkiga Ukraina sedan 2014

Ryssarna stoppade folkmordet på rysktalande ukrainare

Det handlade om att befria Donbass, republikerna Donetsk och Lughansk i öst, vilken regimen i Kiev bedrivit ett folkmordskrig mot sedan 2014.

Det handlae om att säkra det strategiskt viktiga området norr om Krimhalvön, som efter en folkomröstning 2014 återgick till Ryssland.

Med Vitryssland som utgångsbas, gjordes även avstickare in i området runt Ukrainas huvudstad Kiev, i norr. Genomfördes detta för att utöva politiskt tryck på Ukraina?

Proxykriget mot Ryssland - Av ryska trupper kontrollerade områden i rött.
Proxykriget mot Ryssland - Av ryska trupper kontrollerade områden i rött.

Putin har samma säkerhetspolitik som Sverige hade när sverige var neutralare

Moskvas syfte verkar ha varit att snabbt nå det fredsavtal det ville se, att Ukraina lovar att bli neutralt och inte gå med i NATO. Det är samma säkerhetspolitik som Sverige och Finland till nyligen hade och som Irland, Schweiz och fortfarande har. Putin vill även att Kiev upphör med folkmordspolitiken mot de rysktalande befolkningen i Donetsk och Lughansk.

Grusade fredsförhoppningar ledde till fullt fokus på östra Ukraina

Fredsförhoppningen blev dock kortlivad. Den dog i samband med att Ukrainas regering, hädanefter kallad Zelenskyregimen, öppet började avrätta ukrainska statstjänstemän som deltog i fredsförhandlingarna på den ukrainska sidan eller på andra sätt visade sig vara redo för att ha en dialog med Moskva.

Den mördade 45 år unge ukrainska fredsförhandlardelegaten Denis Kirev. Montage: Kristoffer Hell
Den mördade 45 år unge ukrainska fredsförhandlardelegaten Denis Kirev. Montage: Kristoffer Hell

Proxykriget mot Ryssland: Planerad NATO-attack stoppades

Enligt uppgift var den utlösande orsaken till Rysslands inmarsch ett försök att förekomma en planerad asymmetrisk NATO-ledd attack mot Ryssland -  - i början på mars 2022. Betänk att det visade sig finnas USA-finansierade biovapenlaboratorier längs Ukrainas östra gräns.

Med grusade fredsförhoppningar synes Ryssland ha tappat intresset för Kiev och valde istället att förstärka Donbass. I västmedia beskrevs den ryska omgruppering från Kiev-regionen istället som en gigantisk ukrainsk seger i proxykriget mot Ryssland.

Proxykriget mot Ryssland - Av ryska trupper kontrollerade områden i rött.
Proxykriget mot Ryssland - Av ryska trupper kontrollerade områden i rött.

Kartbilden ovan visar hur fronten, under de kommande fem månaderna: mellan april och augusti, i princip stått still. "I princip" då Ryssland tidigt i maj 2022 frivilligt övergav den strategiskt viktiga ön Snake Island utanför hamnstaden Odessa, som Ryssland tidigt under kriget lagt beslag på.

Afrika användes som sköld

Det skedde utan strid och gjordes som en gest av goodwill, till synes som svar på en kör av västliga TV-hallåor och politiker som gapade sig hesa om att Ryssland försökte svälta ihjäl Afrika genom att blockera transporter av grödor från den ukrainska hamnstaden Odessa.

Relaterat: Africa’s Perspective on Russia and the War in Ukraine

Ryssland, å sin sida, försökte förklara att problemet i själva verket var de mineringar Zelenskyregimen i Kiev lagt ut i farvattnen runt Odessa och som riskerade att sänka civila fartyg i området.

Efter det ryska tillbakadragandet hade Kiev ingen annan att skylla på och transporterna kom igång, varpå det visade sig att handelsfartygen inte alls seglade till Afrika, utan till hamnar i EU.

En multipolär värld - Pax Ruthenia

Med de militära operationerna i Ukraina på relativ sparlåga, under sommaren 2022, seglade andra fronter in i fokus:

  • Media
  • Internationell politik
  • EU-byråkrati
  • Ekonomi

På alla dessa slagfält skördade Moskva framgångar, samtidigt som USA sågs alltmer förvirrat stappla baklänges.

Länder utanför Europa och den engelskspråkiga världen vågar i dag öppet demonstrera uppfattningen att de inte är intresserade av en angloamerikanska unipolär framtid, utan föredrar det av Rysslands president Valdimir Putin förespråkade alternativet, en multipolär värld.

Det handlar inte bara om tungviktare som Indien, Kina, Iran och Brasilien - utan även länder i Afrika, Mellanöstern och Sydamerika.

Moskvas föreslagna multipolära världsordning, här kallad Pax Ruthenia, fann också genklang i EU och i Europa, där statsledningar som Ungerns och oppositionspolitiker i bland annat Tyskland och Italien, bottnat i insikten att EU:s sanktioner mot Ryssland kommer att drabba Västeuropa mycket hårdare.

Vem tjänar egentligen på att Europa, via sanktionerna, begår humanitärt och industriellt självmord? Ryssland?

Ryssland är en del av Europa och tjänar på att sälja olja och gas till sina grannar.

Bellum Americana - den amerikanska krigsdemonen

När Ryssland först marscherade in i Ukraina, i februari 2022, möttes de av ett ukrainskt försvar understött av Väst. Sju månader senare, i september 2022, anfölls de ryska positionerna sydost om Kiev av en NATO-armé tränad, utrustad, finansierad och kommenderad av USA, Storbritannien och andra medlemmar i krigsalliansen.

Händelsen bekräftade att Ukraina, våren 2022, upphörde att existera som ett eget land - och istället togs över av USA och NATO.

Ansikte mot ansikte med en NATO-armé åtta gånger så stor som sin egen, valde Moskva i september att retirera. Uppenbarligen ansåg Moskva att ryska försvarsanställdas liv var mer värda än den tillfälliga kontrollen av territorier Ryssland råkade få på köpet i början på den militära operationen, när Moskva fortfarande närde hopp om ett snabbt fredsavtal med Ukraina.

I Väst, eller i vart fall svenska medier, målades bilder av ryssar på flykt och ännu en enorm seger för NATO:s regim i Kiev. Samtidigt som vintern bankar på dörren i Europa, står NATO efter den enorma uppbyggnaden i Ukraina under sommaren, redo att starta det riktiga proxykriget mot Ryssland.

Insatserna hade inte kunnat vara högre.

USA, en gång i tiden ett västeuropeiskt frimurarexperiment, befarar sin egen förestående undergång, om det inte lyckas ta över hela planeten - vilket förutsätter att Ryssland först krossas följt av Kina och Iran - och alla andra.

I bakgrunden skymtar WEF-chefen och bondskurkskarikatyren Klaus "Ernst Blofeld" Schwab, och hans drömmar om en "Great Reset" som i ett slag reducerar planeten och dess invånare till en enda stor angloamerikansk slavplantage.

Text: Kristoffer Hell, författare till boksviten: "Västs Mörka Hjärta: 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan", "Demokrati till Döds - Sveriges väg in i den globala diktaturen" och "Covid 1984"