Massage – för ditt välbefinnande

publicerad 1 november 2022
- Extern skribent
Massage för ditt välbefinnande Foto Mariolh Licens: Unsplash
Massage för ditt välbefinnande Foto Mariolh Licens: Unsplash
Massage för ditt välbefinnande Foto: Mariolh Licens: Unsplash

Människor har i årtusenden njutit av mer eller mindre välgörande massage och har sina rötter flera tusentals år tillbaka i tiden. Massagen härstammar ifrån Kina, Indien, Romarriket och det antika Grekland där det tillämpades redan 3000 till 4000 år före Kristus.

Cirka 400 år före Kristus utarbetade Hippokrates vissa regler för hur en korrekt massage skulle utföras. Per-Henrik Ling startade i början på 1800-talet att införa massage i Sverige och menade att alla muskler och organ mådde bättre av massage. Särskilt vid ansträngande arbeten som inom sjukvården – vilket du kan läsa mer om på smorgasbord.nu är det viktigt för välbefinnandet att få massage då och då.

Varför är massage bra?

Massage är bra på många sätt men främst för att en bra utförd massage tar bort stramhet, spänningar och smärta från dina muskler. Massage ökar blodcirkulationen och frigör endorfiner som är ett naturligt smärtlindrande ämne i kroppen. Även ett ämne som heter oxytocin frigörs och det får dig att känna dig lugn och rofylld och motverkar därmed stress. Men mindre stress så är vi mer avslappnade, blir inte så ängsliga och sover därför bättre. På peacock.nu kan du läsa om hur många timmar du behöver sova för att må bra.

Regelbunden massage och träning är mest effektiv

Det absolut ultimata är att få massage regelbundet för att uppehålla de positiva effekterna av massagen. Detsamma gäller träning men ibland när du är ute och reser, se vilka världsdelar som finns på webbkraft.se, kan det vara svårt att både träna och få massage. Tänk då på att det är viktigt med vardagsmotionen och att du ofta kan få en massage liggandes i solen på någon strand.

Massage och träning hänger även det ihop då massagen ofta kan lindra din muskelvärk ifall du tränat för mycket. Massagen gör dina muskler mer flexibla och ökar blodcirkulationen vilket gör att du tillgodogör dig träningen bättre. Flexibla muskler gör i sin tur så att du orkar mer och att du minskar risken att göra dig illa vid träningen för att du tar i för mycket.

Hjälpmedel

Även om regelbunden professionellt utförd massage är det bästa för både kropp och själ så kan det var svårt och dyrt att uppehålla det. Då finns det hjälp att få i form av massageverktyg som möjliggör att du själv kan massera dig. Apparater för massage finns att få för bland annat hårbotten, axlarna, fötterna eller ansiktet. Om du får hjälp av någon att massera så finns massagekulor, eller massageroller som det också kallas – eller varför inte nyheten massagepistol.

Extern skribent

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq