Årets Förvillare 2022 -Vetenskap och Folkbildning gör bort sig igen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 januari 2023
- Torbjörn Sassersson
VoF-fart. Montage: NewsVoice. Original och licens: Shutterstock

DEBATT. Borde fulutmärkelsen Årets Förvillare 2022 ha delats ut till Sabaton? Den lilla politiska föreningen VoF, en sammanslutning av personer som inte förstått skillnaden på äkta vetenskap och politiskt korrekt vetenskap, har rört till det för sig igen.

De gav i år sitt folkbildarpris till det svenska hårdrocksbandet Sabaton, men upptäckte för sent att gruppen uttalat sig politiskt inkorrekt om Krim. Nu funderar VoF på att de kanske måste dra tillbaka sin utmärkelse för att ge den till en annan mottagare.

Personerna på VoF som ligger bakom finutmärkelsen är: Per Johan Råsmark, Pontus Böckman (som fick NewsVoice-priset Årets Förvillare 2020), Östen Ljunggren, Mats Reimer och Dan Katz.

I sin motivering till att Sabaton får finpriset skriver personerna på VoF att det beror på ”att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt”, men nu ångrar sig VoF.

SVT skriver:

“…efter att föreningen fått kännedom om en av bandmedlemmarnas uttalande 2016 gällande den ryska annekteringen av Krim riskerar de nu att bli av med utmärkelsen.”

Någon försökte hjälpa VoF och påpekade att tidningen Sweden Rock Magazine 2016, ett år efter att bandet genomfört en spelning på Krimhalvön, intervjuat Sabatons basist Pär Sundström.

Sundström sa i intervjun:

“Åker man till Sevastopol upplever man knappast att de känner sig ockuperade utan tvärtom. De har varit ockuperade i alla år bara för att de hamnade på fel sida när gränsen drogs mellan Sovjet och Ukraina. Under alla år har de känt sig som ryssar men behandlats som en liten bit av Ukraina” …

”den framtidsutsikt som Sevastopol nu utstrålar är precis tvärtemot vad vi här hemma kanske har blivit lurade att tro”.

Dessa observationer på plats på Krim gör att bandet nu riskerar att bli av med finutmärkelsen. Det är ju ett problem när observationer från verkligheten inte överensstämmer med de mentala bilder som massmedier och västpolitiker projicerar ut i samhället om Ukraina och Krim.

Vi känner igen de mentala problem som denna kognitiva dissonans orsakar i människor som hellre dör än överger sin politiska korrekthet, ett gruppbeteende som inger en falsk bild av samhörighet och ett “vi mot dom”.

Det återstår att se hur föreningen VoF:s styrelse nu ska hantera sin mentala ohälsa. Komiskt är att Sundström med all sannolikhet ”framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt” när han uttalar sig om verkligheten på Krim.

Kommer nu Sabaton istället få fulutmärkelsen Årets Förvillare 2022?

Även regeringen har problem med Sabaton

SVT skriver att Sabatons låt ”Carolus Rex”, vars titel syftar på Karl XII, fanns med på en Spotify-lista som regeringen släppte i samband med att Sverige tog över ordförandeskapet i EU.

Plötsligt upptäckte regeringskansliet att bandet gjort en “kontroversiell spelning” på Krimhalvön 2015 och att den konserten organiserats av det ryska mc-gänget Nattvargarna som haft påstådda kopplingar till president Vladimir Putin, uppger SVT.

”Detta är inget som vi vill ska associeras med det svenska ordförandeskapet”, skrev presstjänsten för det svenska EU-ordförandeskapet i ett mail till Dagens Nyheter.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

Årets Förvillare 2022 -Vetenskap och Folkbildning gör bort sig igen. Montage: NewsVoice. Original och licens: Shutterstock
Så här skapades föreningen VoF. Montage: NewsVoice. Original och licens: Shutterstock


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Expressen:

  Dagens ETC grävde fram en gammal intervju om spelningen där Sabatons basist hävdade att Krim egentligen är ryskt, och att Putins illegala ockupation bara återställde gränserna i linje med folkviljan. Många som skäms tysta i dag kräktes liknande propaganda efter 2014. Men jag trodde inte att årets folkbildare 2022 skulle vara just Putinvänlig.

  Expressen och Aftonbladet förärades i samma veva nidutmärkelsen årets förvillare för bristfällig sjukdomsjournalistik. Trist förstås. Men när VoF nu ska sammanträda för att utvärdera om Sabaton borde fråntas folkbildaräran, vore det snyggt om de också såg sig i spegeln.

  De är ju själva ganska förtjänta av årets förvillarpris.

  https://www.expressen.se/kultur/victor-malm/arets-folkbildare-var-tydligen-putinvanlig/

 • Tja, vad ska man säga? Sanningen är livsfarlig för regimen och den svenska djupstaten. Och visst förstår men deras rädsla för att Nato ska förlora kriget i Ukraina och det kommande fortsättningskriget! Det kan ju komma krav från Ryssland på att lämna ut de värsta krigshetsarna från västländerna inför domstol, vilket mycket väl kan hända och då som ett krav för att inleda fredsförhandlingar. Vi ska ju ha klart för oss den ukrainska militären är mycket mer hårdför och tuff än västvärldens gummisoldater och som trots enorma förluster i manskap och material kämpar till den sista ukrainaren.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *