Klaus Schwab får kritik för överstatlig agenda men är populär hos miljardärer

publicerad 20 januari 2023
- av Torbjörn Sassersson red.
Klaus Schwab, 18 jan 2023 i Davos. Foto: Masako Ganaha

VÄRLDEN. Tusentals framstående politiker och affärsmän samlas just nu i Davos (Schweiz) för det årliga mötet i regi av World Economic Forum. Kritiker anklagar dem för att centralisera makten runt handplockade individer inom den globala eliten och aldrig förr har så många miljardärer deltagit.

Under veckan i Davos, Schweiz, arrangeras det årliga mötet för World Economic Forum (WEF) med temat: "Samarbete i en fragmenterad värld". Konferensen fokuserar på "levnadskostnadskrisen" allt inom ramen för Schwabs "The Great Reset" och "Den fjärde industriella revolutionen", som också är namnet på hans bok.

Klaus Schwab har sagt att Covid-19 representerar ett sällsynt och smalt fönster av möjligheter (a window of opportunity) för att reflektera, ombilda och omstarta världen. Han ser även andra globala hot som möjligheter, vilket Kristoffer Hell uppmärksammat i artikeln: Klaus Schwab varnar för utplånandet av stora delar av mänskligheten.

World Economic Forum ger sken av att vara en oberoende, opartisk och filantropisk organisation som arbetar för allmänhetens bästa och inte är knuten till några speciella särintressen, men denna bild är falsk enligt kritiker över hela världen.

Michael Nevradakis, Ph.D. skriver i sin opinionsartikel "Davos: Gates, Schwab, Global Elites Face Growing Criticism of Their ‘Master the Future’ Agenda" att kritiker beskriver WEF som en fanatisk politisk organisation som maskerar sig som en neutral aktör med det egentliga målet att centralisera makten till handplockade globala eliters besittning och för att verka utan varken offentlig insyn eller ansvarsskyldighet.

Schwab frågade retoriskt vad det innebär att "mästra framtiden":

”Vad innebär det att bemästra framtiden? Jag tror att ha en plattform där alla samhällsaktörer är engagerade – regeringar, näringsliv, civila samhällen, unga generationer … jag tror är det första steget för att möta alla utmaningar.”

Schwab kommenterar att kritiken mot WEF och dess globala partners måste övervinnas och att det bara handlar om negativa, kritiska och konfronterande attityder.

Den undersökande journalisten Jordan Schachtel skriver att WEF:s svar på kritiken är defensiv och att WEF antyder att all kritik är resultatet av en "extremistisk agenda" och att WEF därför är ett offer för "desinformationskampanjer".

Nevradakis ger fler exempel på kritik från medier och politiker som öppet valt att ta avstånd från WEF som fenomen och WEF:s agenda. Han nämner namn som förekommit mycket den senaste tiden i oberoende medier, namn som Robert F. Kennedy Junior och Florida-guvernören Ron DeSantis.

Ryska kanalen RT konstaterar att prominenta statsöverhuvuden hoppar över eller missar arrangemanget i Davos detta år. USA:s president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron, Englands premiärminister Rishi Sunak och Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med hela den ryska affärseliten samt Kinas Xi Jinping och kinesiska affärseliten, kommer inte heller.

Av gruppen med sju G7-ledare är det bara Tysklands förbundskansler Olaf Scholz som deltar i Davos i år, tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, skriver RT.

Miljardärer älskar Schwab

Däremot kommer det ovanligt många miljardärer till Davos. Enligt affärstidningen Bloomberg deltar totalt 116 miljardärer i WEF i år, vilket är en ökning med 40% jämfört med 2013. De flesta av dessa kommer från USA med 33 delegater. Ytterligare 18 miljardärer kommer från Europa och 13 från Indien, enligt Bloomberg Billionaires Index.

Sammantaget deltar ändå ovanligt många delegater detta år, skriver Michael Nevradakis för The Defender. Bland annat kommer ovanligt många från läkemedelsindustrin. Nevradakis listar en lång rad av prominenta företagsledare, kungligheter och statsöverhuvuden. Totalt finns fler än 2 700 deltagare från 130 länder listade.

Trots närvaron av så många personer på hög nivå vid det årliga WEF-mötet, har Schwab tidigare sagt att han inte gör politiska eller ekonomiska uttalanden som på något sätt påverkar politiska personligheter, en sanning med modifikation

Schwab fotograferades när han vid G20-konferensen i Indonesien i november 2022 frotterade sig med en stor grupp av globala statschefer.

Schwab har även skrutit om att alumner från hans Young Global Leaders har penetrerat många regeringar i flera länder, där också WEF-policyer antas i stor utsträckning, skriver Nevradakis. NewsVoice har tidigare redovisat hur Schwab med egna ord berättar hur han med sina "elever" som Macron och Trudeau tagit positioner i flera kabinetter.

Klaus Schwabs sanna intentioner avspeglas möjligen i hans sätt att möta oberoende medier som alla verkar ratas av WEF och WEF:s medlemmar. I fallet nedan visar Schwab hur ointressant det är för honom att svara på frågor från den oberoende medborgarjournalisten Anaha Masako från Japan.

Video: Klaus Schwab (WEF ordförande) vill inte svara på frågor av oberoende journalist, Davos 18 jan 2023. Foto: Masako Ganaha, Japan

Oberoende journalister har förgäves försökt få intervjutider med många av WEF:s deltagare. Det som återstår för dessa är att försöka fånga dessa elitmänniskor som promenerar till och från de olika schemalagda mötena i Davos, något som tex Rebel News satt i system vid varje Davos-möte.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad k 07:36, NewsVoice