Är alla kryptovalutor likadana?

publicerad 22 januari 2023
- Extern skribent
Handla med kryptovalutor. Immediate-edge Foto: Art Rachen Lincens: Unsplash
Handla med kryptovalutor.

De flesta kryptovalutor har mycket gemensamt, men det finns även några viktiga skillnader mellan många av de alternativ som existerar på marknaden. Majoriteten av dem bygger på samma typ av system och metoder, men i takt med att tiden går utvecklas nya tekniker, vilket skapar en bra variation. 

Men du som användare kommer förmodligen inte att märka särskilt många skillnader, även om det finns en del variation under huven. Det finns dock vissa alternativ där skillnaderna är tydliga, exempelvis att de har ett helt annat tillvägagångssätt i jämförelse med andra kryptovalutor, men dessa är fortfarande relativt få.

3 saker som de flesta kryptovalutor har gemensamt

Nedan är exempel på vad de flesta kryptovalutor har gemensamt:

Kryptovalutor är decentraliserade

Fiatvalutan som för närvarande används runt om i världen är centraliserad, det betyder att den drivs och regleras av någon typ av myndighet, bank eller liknande. I Sverige är det Sveriges Riksbank som ansvarar för den svenska kronan, och varje land eller område har någon typ av motsvarighet till detta.

Detta skiljer sig ganska mycket från kryptovalutan som är decentraliserad. Det finns ingen myndighet eller liknande som driver dess utveckling, allt är istället fristående system som drivs på ett decentraliserat sätt.

Anledningen till att detta fungerar är att användarna bidrar med datorkraft för att verifiera transaktioner och se till att det utvinns nya mynt, vilket skapar en interaktivitet som inte finns hos andra typer av valutor.

De använder blockkedjeteknik

Du har säkerligen hört talas om begreppet blockkedjeteknik, eller hur? Det är nämligen den teknik som gör att kryptovalutan är möjlig. Kortfattat är det en kedja med block, varav varje block innehåller en liten mängd information. Även om informationen må vara relativt orelevant per block, bildar de en helhetsbild tillsammans.

Detta gör att systemet kan vara decentraliserat, och kräver inte att alla information är samlad på en och samma plats.

De bidrar med billiga och snabba transaktioner

Något som utmärker kryptovalutan i jämförelse med många traditionella alternativ är att transaktionerna är väldigt billiga, inte minst vid överföringar av stora belopp. Detta kan göra stor skillnad i längden, inte minst om du genomför många transaktioner per månad.

Om du funderar på att köpa kryptovaluta kan du prova Immediate Edge-plattformen. Vid registrering kommer webbplatsen att koppla dig till en pålitlig mäklare

Denna digitala teknik fungerar även oerhört snabbt. I många fall tar det endast några sekunder att genomföra en överföring, något som är en stor uppgradering från de 1-3 bankdagar som det ibland tar vid en traditionell banköverföring.

Det finns även många viktiga skillnader

Det finns många tydliga skillnader mellan de flesta kryptovalutor. Vissa alternativ har exempelvis en övre gräns för hur många nya mynt som går att utvinna, medan andra inte har någon gräns överhuvudtaget (ungefär likt fiatvalutan). Detta påverkar inflationen, och gör att värdet på valutan minskar i takt med att fler mynt utvinns.

Utöver detta finns det många andra viktiga skillnader. Cardano har exempelvis som mål att bli det mest hållbara och gröna alternativet på marknaden, medan det finns kryptovalutor som fokuserar på helt andra saker.

Vissa kryptovalutor är säkrare än andra

Även om de allra flesta kryptovalutor är väldigt säkra, finns det de som är säkrare än andra. Detta kan ha att göra med att de bygger på olika tekniker, tillsammans med många andra faktorer.

Vi rekommenderar att du håller dig till några av de största om du vill ha en så hög nivå av säkerhet som möjligt, även om så inte alltid är fallet. Det är dock en bra grundregel att förhålla sig till.

Kom ihåg att det är ditt ansvar att se till att din kryptovaluta är säker

Även om det finns en inbyggd säkerhet hos de flesta kryptovalutor, måste du se till att du hanterar dem på rätt sätt. Detta kan exempelvis vara genom att använda en säker kryptoplånbok, men även att du lär dig vilka säkerhetsrisker som finns associerade med en kryptovaluta.

Vi rekommenderar att du spenderar lite tid med att bli bekant med vilka typer av bedrägerier som existerar, och hur du undviker dem på bästa sätt. Utöver detta bör du även ta andra typer av försiktighetsåtgärder. Handla aldrig för mer pengar än du har råd att förlora, och kom ihåg att priserna både kan stiga och sjunka, vilket betyder att historisk avkastning inte är någon garanti för att så kommer att bli fallet i framtiden.

Extern skribent

Relaterat

  • Läs mer om ekonomi på NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq