5 saker att tänka på innan du tar ett privatlån

publicerad 9 februari 2023
- Extern skribent
Privatekonomi och snabblån. Foto: Couples Licens: Pixabay
Privatekonomi och snabblån. Foto: Couples Licens: Pixabay
Privatekonomi och snabblån. Foto: Couples Licens: Pixabay

Om du funderar på att ta ett privatlån finns det massvis med saker som du bör tänka på. Har du tillräckligt hög återbetalningsförmåga? Kan du spara istället? Vad händer om räntan höjs? Detta är bara exempel på saker som du bör titta närmare på.

5 viktiga saker som du bör tänka på innan du tar ett privatlån

Nedan är viktiga exempel:

Har du möjlighet att betala tillbaka lånet?

Det första du bör tänka på är huruvida du har möjlighet att betala tillbaka lånet eller inte. Sätt dig ner och kalkylera för hur stort utrymme du har i din ekonomi, och tänk gärna på vad som händer om du förlorar jobbet eller råkar ut för olika typer av oförutsägbara utgifter.

Det är betydligt bättre att ha en stor marginal istället för en liten, och vi rekommenderar starkt att du inte tänjer på gränserna.

Om du känner dig osäker på din återbetalningsförmåga kan du ta kontakt med en professionell rådgivare, gärna oberoende från olika typer av långivare eller banker för en så objektiv bedömning som möjligt.

ArcanumSkolan 2024

Vad händer om räntan höjs?

Att räntan kan höjas kommer säkerligen inte som någon överraskning för de som har haft ett lån vid ett tidigare tillfälle. Detta kan påverka totalkostnaden avsevärt, och är en viktig faktor att beakta innan du tar ett privatlån.

De flesta långivare tar med en ganska rejäl räntehöjning i sina kalkyler i samband med att de beräkningar huruvida du har en tillräckligt bra återbetalningsförmåga eller inte, men det kan vara en bra idé att räkna ännu högre än så.

På så sätt höjer du sannolikheten att du faktiskt kan betala av lånet ifall det värsta händer.

Har du hittat det bästa lånet?

Det finns massvis med lån på marknaden, varav vissa är bättre än andra. Därmed kan det vara en bra idé att ställa olika långivare mot varandra, för att på så sätt klura ut vilken eller vilka aktörer som erbjuder bäst erbjudanden för dig.

De flesta snabblån, privatlån och andra typer av lån går att jämföra på ett snabbt och enkelt sätt hos jämförelsetjänster. På så sätt slipper du leta fram all information på egen hand, vilket gör att du sparar massvis med tid och möda.

Finns det andra avgifter?

Hos vissa långivare är det endast räntan som är avgiften, medan andra aktörer även tar ut andra avgifter. Håll utkik efter aviavgifter, start- eller uppläggningsavgifter, samt andra typer av avgifter som långivare kan kräva.

Information om detta hittar du alltid i villkoren eller avtalet, vilket är en av många anledningar till att alltid läsa igenom samtliga regler och villkor.

Kan du spara istället?

Sist men inte minst: kan du spara istället? I många fall är det onödigt att ta ett lån om du kan spara istället. På så sätt slipper du betala ränta, samtidigt som du skyddar dig mot de risker som lån medför.

Därmed kan det vara en bra idé att sätta sig ner och göra en budget och kalkyl, för att på så sätt kunna klura ut huruvida du faktiskt behöver ett lån eller inte. Även här kan du be ett proffs om hjälp om du är osäker.

Extern skribent

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq