Västeuropa vill att Zelenskyj söker fred med Ryssland – Genuint förslag eller luring?

publicerad 26 februari 2023
- Kristoffer Hell
Rishi Sunak, Storbritanniens premiärminister sedan oktober 2022

UKRAINAKRIGET. Tyskland, Frankrike och Storbritannien vill att Kiev inleder fredsförhandlingar med Moskva, skriver Wall Street Journal. I gengäld lovar de tre NATO-medlemmarna en kraftig militär upprustning av landet. [1]

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak sägs vilja ha ett förslag klart till NATO:s årliga möte i juli 2023.

En anonym fransk källa beskriver situationen så här:

“Vi upprepar ständigt att Ryssland inte får vinna – men vad betyder det? Om kriget fortsätter med den här intensiteten kommer de ukrainska förlusterna att bli outhärdliga. … ingen tror på att de kommer att återta Krim.”

Historiken Anne Applebaum intervjuas av SVT Agenda
Historiken Anne Applebaum intervjuas av SVT Agenda, 19 feb 2023

Det västeuropeiska förslaget är ackompanjerat av en kraftig psykologisk operation mot allmänheten i Väst, inklusive SVT Aktuellts (23-24 februari 2023) alltmer verklighetsfrämmande propagandaövningar.

Hur allvarligt menat är förslaget?

Om Zelensky faller till föga för de brittiska, franska och tyska påtryckningarna: Vilka utsikter har freden att bestå?

Väst blåste ju Ryssland vid både Minsk I och Minsk II avtalen, 2014 och 2015, och utnyttjade de fredstillstånd som då inställde sig till att förberedda inför det krig som bröt ut 2022. [2]

Hur kommer Moskva att reagera om Kiev nu plötsligt vill förhandla fred? [3]

Den västeuropeisk bedömningen av krigsutvecklingen går stick i stäv med den amerikanska presidenten Joe Bidens eskalerande krigsretorik.

Nyligen erkände både Danmark och Finlands statsministrar att kriget i Ukraina inte handlar om Ukraina, utan är ett “Globalt krig om värderingar” i vilket den Ryska Federationen, enligt kartor funna på den ukrainska militära underrättelsetjänstens kontor, planeras att en gång för alla krossas och dess territorium styckas upp och delas ut till NATO:s medlemmar? [4, 5]

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Obefintliga förutsättningar för seriösa fredsförhandlingar eftersom ryssarna aldrig kommer släppa krim eller de delar av östra ukraina som efter folkomröstningar förklarats tillhöra ryssland. Detta vet både zelensky och ledarna i nato-länderna.

 • Obefintliga förutsättningar för seriösa fredsförhandlingar eftersom ryssarna aldrig kommer släppa krim eller de delar av östra ukraina som efter folkomröstningar förklarats tillhöra ryssland. Detta vet både zelensky och ledarna i nato-länderna.

 • Jag uppfattar Ann Linde, Sanna Marin och Anna-Lena Baerbock som Nulänningar dvs opportunister som liksom Nuland identifierar sig med imperiet.
  Alla är införstådda med konsensus att imperiets rivaler måste stoppas. Och att alla lögner är vita.
  Den politiska zionismen skapades för att kontrollera finansnätverken inte för att de ska bli imperiets herrar.
  Israel är totalt beroende av beskydd eftersom de inte förmått etablera ömsesidiga relationer i omgivningen.
  Och de tillåts inte söka såna relationer.
  Rabin mördades när han försökte det.
  Följaktligen är de en kolonial front för imperiet.
  Och nu verkar det som Sverige och Finland är på väg att bli eller är det också.
  Om Israel vore så mäktigt som många lockats att tro skulle de ha bättre relationer med sin omgivning.
  Dåliga relationer är för ett litet land en indikation på vasallstatus.
  När man tar regi av andra bryr man sig mindre om sina grannrelationer.
  Neokonservatismen skapades senare av samma sorts anglosaxiska intellektuella elit med samma utbildningstyp som de andra som beskrivs av Carroll Quigley.
  Idel masker.

 • Vad är det som pågår – eller rättare sagt, inte pågår – i Ukraina? Man kan börja undra om inte Putin själv spelar med i västmakternas makabra cirkus i Ukraina.

  Jag har följt den amerikanske f.d. arméöversten Douglas Macgregors blogg sedan i somras. Denne har sagt sig vänta på en rysk offensiv sedan i november – men den låter fortfarande vänta på sig. All krigföring synes ske med artilleri och raketer – inga framryckningar någonstans.

  Med den omfattande upprustning av Ukrainas militära infrastruktur, som alla västländer engagerat sig i, och med den ständiga strömmen dit av legosoldater, kommer Rysslands möjlighet att fullständigt segra snart vara borta. Utan rysk kontroll av Ukrainas väst-gräns, kommer förstärkning av det landets krigsmakt att kunna ske obegränsat.

  Är det krig, som pågår i Ukraina, inledningen till vad som George Orwell beskrev i “1984”, om ständigt pågående krig inom världsriket, för att hålla befolkningarna splittrade i olika fraktioner, i ständigt alarmtillstånd och därmed på mattan? Det verkar inte bättre.

  • Eftersom Ryssland kämpar mot NATO och båda sidor år inställda på en lång kamp kanske Ryssland ser det som fördelaktigare att fortsätta nöta ner motståndet och spara egna förluster. MacGrgor sade att Putin nämnde 30 månader.
   Det talas ju även om en dirty bomb och USA har nyligen levererat radioaktivt avfall i sex containers så att hamnpersonal i Odessa insjuknade och fick föras till sjukhus. Ryssland är inställda på att Ukraina tänker anklaga Ryssland för en kärnvapenattack om de med konventionella vapen träffar något där Ukraina avsiktligt gömt det radioaktiva avfallet.
   Även i Transnistria förväntas en provokation. Det kan hända att sånt påverkar prioriteringar.
   Enligt Sun Tsu gäller det ju att inte vara förutsägbar.

  • USA oligarkin borde vara nöjda med utvecklingen. De tjänar pengar på att leverera vapen, enda problemet är att man inte hinner producera i takt med efterfrågan. Man har lyckats stoppa nästan all handel mellan Ryssland och Europa och får leverera LNG gas till mångdubbelt högre pris. Kriget dödar inga Amerikaner bara Ryssar och Ukrainare, man slipper alla flyktingar. Det är väl bara vanliga amerikaner som vill att pengarna skall gå till hemlösa, sjukvård, underhåll av broar, järnvägar, etc som är besvikna på kriget.

   Så länge pengarna fortsätter att flöda i Washington så fortsätter kriget, det är tyvärr vad jag tror.

 • Intressant att det börjar komma fredstrevare från olika håll. Att Europa vill ha fred när de inser att Ukraina med NATOs stöd inte kan vinna har man allt att vinna på en fred. Att Ryssland skulle tillåta att NATO bygger upp Ukrainas militär igen så de kan starta ett nytt krig har jag svårt att tänka mig Ryssland går med på. Vi får se hur det går. Fred och normala relationer är bäst för Europas folk.

 • Jag uppfattar Ann Linde, Sanna Marin och Anna-Lena Baerbock som Nulänningar dvs opportunister som liksom Nuland identifierar sig med imperiet.
  Alla är införstådda med konsensus att imperiets rivaler måste stoppas. Och att alla lögner är vita.
  Den politiska zionismen skapades för att kontrollera finansnätverken inte för att de ska bli imperiets herrar.
  Israel är totalt beroende av beskydd eftersom de inte förmått etablera ömsesidiga relationer i omgivningen.
  Och de tillåts inte söka såna relationer.
  Rabin mördades när han försökte det.
  Följaktligen är de en kolonial front för imperiet.
  Och nu verkar det som Sverige och Finland är på väg att bli eller är det också.
  Om Israel vore så mäktigt som många lockats att tro skulle de ha bättre relationer med sin omgivning.
  Dåliga relationer är för ett litet land en indikation på vasallstatus.
  När man tar regi av andra bryr man sig mindre om sina grannrelationer.
  Neokonservatismen skapades senare av samma sorts anglosaxiska intellektuella elit med samma utbildningstyp som de andra som beskrivs av Carroll Quigley.
  Idel masker.

 • Vad är det som pågår – eller rättare sagt, inte pågår – i Ukraina? Man kan börja undra om inte Putin själv spelar med i västmakternas makabra cirkus i Ukraina.

  Jag har följt den amerikanske f.d. arméöversten Douglas Macgregors blogg sedan i somras. Denne har sagt sig vänta på en rysk offensiv sedan i november – men den låter fortfarande vänta på sig. All krigföring synes ske med artilleri och raketer – inga framryckningar någonstans.

  Med den omfattande upprustning av Ukrainas militära infrastruktur, som alla västländer engagerat sig i, och med den ständiga strömmen dit av legosoldater, kommer Rysslands möjlighet att fullständigt segra snart vara borta. Utan rysk kontroll av Ukrainas väst-gräns, kommer förstärkning av det landets krigsmakt att kunna ske obegränsat.

  Är det krig, som pågår i Ukraina, inledningen till vad som George Orwell beskrev i “1984”, om ständigt pågående krig inom världsriket, för att hålla befolkningarna splittrade i olika fraktioner, i ständigt alarmtillstånd och därmed på mattan? Det verkar inte bättre.

  • Eftersom Ryssland kämpar mot NATO och båda sidor år inställda på en lång kamp kanske Ryssland ser det som fördelaktigare att fortsätta nöta ner motståndet och spara egna förluster. MacGrgor sade att Putin nämnde 30 månader.
   Det talas ju även om en dirty bomb och USA har nyligen levererat radioaktivt avfall i sex containers så att hamnpersonal i Odessa insjuknade och fick föras till sjukhus. Ryssland är inställda på att Ukraina tänker anklaga Ryssland för en kärnvapenattack om de med konventionella vapen träffar något där Ukraina avsiktligt gömt det radioaktiva avfallet.
   Även i Transnistria förväntas en provokation. Det kan hända att sånt påverkar prioriteringar.
   Enligt Sun Tsu gäller det ju att inte vara förutsägbar.

  • USA oligarkin borde vara nöjda med utvecklingen. De tjänar pengar på att leverera vapen, enda problemet är att man inte hinner producera i takt med efterfrågan. Man har lyckats stoppa nästan all handel mellan Ryssland och Europa och får leverera LNG gas till mångdubbelt högre pris. Kriget dödar inga Amerikaner bara Ryssar och Ukrainare, man slipper alla flyktingar. Det är väl bara vanliga amerikaner som vill att pengarna skall gå till hemlösa, sjukvård, underhåll av broar, järnvägar, etc som är besvikna på kriget.

   Så länge pengarna fortsätter att flöda i Washington så fortsätter kriget, det är tyvärr vad jag tror.

 • Intressant att det börjar komma fredstrevare från olika håll. Att Europa vill ha fred när de inser att Ukraina med NATOs stöd inte kan vinna har man allt att vinna på en fred. Att Ryssland skulle tillåta att NATO bygger upp Ukrainas militär igen så de kan starta ett nytt krig har jag svårt att tänka mig Ryssland går med på. Vi får se hur det går. Fred och normala relationer är bäst för Europas folk.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *