En läsare vill att vi tar ner en artikel skriven av Sputnik News – Redaktionen svarar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 mars 2023
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson, SVT - Statens Vinklade Television
Redaktör Torbjörn Sassersson

Redaktionen fick in kritik från en läsare som skriver att artikeln: “Många arbetslösa ukrainare i Sverige motsäger påståendet att invandring är lönsamt för ekonomin”, bör tas ner. Den är skriven av Sputnik News.

Läsaren uppger följande anledningar till artikeln bör censureras:

“Källan är Sputnik. Detsamma som Kreml.”

“Ordvalet “speciella operation” och narrativet med den ursprungliga artikeln. På eran sida mycket text som verkar vara översatt rakt av. Narrativet är i slutändan en kommentar av Kreml att invasionen har en positiv effekt på splittring och skada på Europa (Huvudmålet för Putins regim är maximal skada på Europa och maximal vinning för Ryssland) och att skapa misstro bland européer gentemot krigsflyktingar de skapat.”

“Personligen: jag hittade eran sida för en timme sen. Detta är bland min första upplevelse (tillsammans med bl.a artikeln med Sverige-NATO-kritik av AfS). Rysslands mål med Sverige har i årtionden varit att Sverige inte ska gå med i Nato. Så de har t.ex anordnat/betalat anti-nato artiklar på exempelvis Aftonbladet tidigare. Ni citerar utan korrektion från Sputnik. Svensk stämpel på innehållet. Ni kan sätta upp som ett permanent mål: – gör ingen skada (granska innan publicering).”

Redaktionens svar

Sputnik News är lika statsfinansierat som svenska SVT och eftersom SVT inte är cencurerat i EU varför ska Sputnik News eller Russia Today (RT.com) vara censurerade? Det faller på sin orimlighet.

NewsVoice deltar inte i den censur som EU satt i verket gällande ryska medier bara för att EU lyder under NATO:s och Washingtons pågående hybridkrig mot Ryssland med Ukraina som avfyrningsramp.

Ordvalet “speciella operation”  är Rysslands val av begrepp för att beskriva sin krigshandling i Ukraina. Ryssland kan inte tvingas att använda de begrepp som Västmedia vill att européer ska använda.

Hela artikeln i NewsVoice är en rak översättning av en artikel i Sputnik News. Det är mycket ovanligt att NewsVoice återpublicerar artiklar från Sputnik News, men vi gör det ibland med artiklar från Russia Today eftersom även RT är censurerat i EU. Vi anser att medborgare i Europa har rätten att få ta del av hur Ryssland och det ryska folket ser på sin omvärld.

Läsaren skriver:

“Huvudmålet för Putins regim är maximal skada på Europa och maximal vinning för Ryssland) och att skapa misstro bland européer gentemot krigsflyktingar de skapat.”

Flyktingsströmmarna till Europa och Sverige startade långt innan kriget i Ukraina och de startades av USA och europeiska stater som härjar och plundrar i Mellanöstern och Afrika.

Läsarens sätt att betrakta Ukrainakriget och dess konsekvenser är taget rakt från EU- och NATO-propagandan som riktas mot medborgarna i Europa. Organen styr upp propagandan via en organisation som heter East StratCom Task Force. Varför inte ifrågasätta den? Denna propaganda har som avsikt att splittra Europa i ett hybridkrig mot Ryssland samt för att sabotera de europeiska ländernas relation till Ryssland.

Artikeln i Sputnik News innehåller inga faktafel utan beskriver situationen som EU skapat genom att bedriva ett krig mot Ryssland med Ukraina som plattform. Det handlar om en geopolitik som planerats sedan 1990-talet eller tidigare.

Den ameikanska geostrategen Zbigniew Brzezinski beskrev den västliga planen att integrera Ukraina i EU och NATO redan 1997 i sin bok “The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives”. Brzezinski var bland annat nationell säkerhetsrådgivare till president Jimmy Carter.

NewsVoice har i ett stort antal publiceringar försökt analysera och återge de egentliga anledningarna till varför kriget i Ukraina uppstått. De flesta av våra källor är europeiska och amerikanska geostrateger, vapeninspektörer, oberoende journalister, militärer och kommentatorer som går emot propagandan från EU och Washingtons NATO.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Sputnik News