En läsare vill att vi tar ner en artikel skriven av Sputnik News – Redaktionen svarar

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 mars 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson, SVT - Statens Vinklade Television
Redaktör Torbjörn Sassersson

Redaktionen fick in kritik från en läsare som skriver att artikeln: “Många arbetslösa ukrainare i Sverige motsäger påståendet att invandring är lönsamt för ekonomin”, bör tas ner. Den är skriven av Sputnik News.

Läsaren uppger följande anledningar till artikeln bör censureras:

“Källan är Sputnik. Detsamma som Kreml.”

“Ordvalet “speciella operation” och narrativet med den ursprungliga artikeln. På eran sida mycket text som verkar vara översatt rakt av. Narrativet är i slutändan en kommentar av Kreml att invasionen har en positiv effekt på splittring och skada på Europa (Huvudmålet för Putins regim är maximal skada på Europa och maximal vinning för Ryssland) och att skapa misstro bland européer gentemot krigsflyktingar de skapat.”

“Personligen: jag hittade eran sida för en timme sen. Detta är bland min första upplevelse (tillsammans med bl.a artikeln med Sverige-NATO-kritik av AfS). Rysslands mål med Sverige har i årtionden varit att Sverige inte ska gå med i Nato. Så de har t.ex anordnat/betalat anti-nato artiklar på exempelvis Aftonbladet tidigare. Ni citerar utan korrektion från Sputnik. Svensk stämpel på innehållet. Ni kan sätta upp som ett permanent mål: – gör ingen skada (granska innan publicering).”

Redaktionens svar

Sputnik News är lika statsfinansierat som svenska SVT och eftersom SVT inte är cencurerat i EU varför ska Sputnik News eller Russia Today (RT.com) vara censurerade? Det faller på sin orimlighet.

NewsVoice deltar inte i den censur som EU satt i verket gällande ryska medier bara för att EU lyder under NATO:s och Washingtons pågående hybridkrig mot Ryssland med Ukraina som avfyrningsramp.

Ordvalet “speciella operation”  är Rysslands val av begrepp för att beskriva sin krigshandling i Ukraina. Ryssland kan inte tvingas att använda de begrepp som Västmedia vill att européer ska använda.

Hela artikeln i NewsVoice är en rak översättning av en artikel i Sputnik News. Det är mycket ovanligt att NewsVoice återpublicerar artiklar från Sputnik News, men vi gör det ibland med artiklar från Russia Today eftersom även RT är censurerat i EU. Vi anser att medborgare i Europa har rätten att få ta del av hur Ryssland och det ryska folket ser på sin omvärld.

Läsaren skriver:

“Huvudmålet för Putins regim är maximal skada på Europa och maximal vinning för Ryssland) och att skapa misstro bland européer gentemot krigsflyktingar de skapat.”

Flyktingsströmmarna till Europa och Sverige startade långt innan kriget i Ukraina och de startades av USA och europeiska stater som härjar och plundrar i Mellanöstern och Afrika.

Läsarens sätt att betrakta Ukrainakriget och dess konsekvenser är taget rakt från EU- och NATO-propagandan som riktas mot medborgarna i Europa. Organen styr upp propagandan via en organisation som heter East StratCom Task Force. Varför inte ifrågasätta den? Denna propaganda har som avsikt att splittra Europa i ett hybridkrig mot Ryssland samt för att sabotera de europeiska ländernas relation till Ryssland.

Artikeln i Sputnik News innehåller inga faktafel utan beskriver situationen som EU skapat genom att bedriva ett krig mot Ryssland med Ukraina som plattform. Det handlar om en geopolitik som planerats sedan 1990-talet eller tidigare.

Den ameikanska geostrategen Zbigniew Brzezinski beskrev den västliga planen att integrera Ukraina i EU och NATO redan 1997 i sin bok “The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives”. Brzezinski var bland annat nationell säkerhetsrådgivare till president Jimmy Carter.

NewsVoice har i ett stort antal publiceringar försökt analysera och återge de egentliga anledningarna till varför kriget i Ukraina uppstått. De flesta av våra källor är europeiska och amerikanska geostrateger, vapeninspektörer, oberoende journalister, militärer och kommentatorer som går emot propagandan från EU och Washingtons NATO.


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Sputnik News
Stöd NewsVoice 2024
 • Vad en läsare har för åsikter kan man ju ta lätt på. Om en gnäller medans några hundra har nytta av artikeln, varför bry sig?

 • Fria medier ska aldrig syssla med censur eller agendasättande journalistik. Det är ju DN:s specialområde, av lätt insedda skäl.
  Newsvoice är en betydelsefull tillgång för alla oss som vill bilda sig en uppfattning på bredast möjliga underlag.

 • Jag vill avgöra själv vad som är propaganda eller inte, därmed vill jag läsa alla vinklar av artiklar problem etc.
  Att tro att läsaren inte kan avgöra själv är att inbilla sig att jag har nedsatt inteligens.

 • Tack för era kommentarer. Hoppas det kommer fler som handlar om era tankar om detta med fria medier och hur vi kan säkra att vi kan fortsätta arbeta normalt dvs folkbilda, nyhetsrapportera, granska och låta läsare debattera.

 • Jag vore väldigt tacksam om någon kunde beskriva för mig en enda bra sak som NATO gjort!

  Vissa verkar leva efter devisen att om vi bara krigar tillräckligt mycket, och hetsar till krig hela tiden så kommer vi få fred sen.

  Men bara för att man kritiserar North Atlantic Terrorist Organisation så betyder ju inte det att man älskar Putin. Vad alla dessa censurvurmare i slutändan skapar är ju ett klimat som faktiskt gynnar Putin. Mörkläggningen, enkelspårigheten och oförmågan att ta till sig andra sidans argument gör ju att vissa helt enkelt väljer oppositionen eftersom de andra är korrupta.

  Själv tror jag de är av samma skrot och korn som man brukar säga. Att föra fram båda sidors brister, lögner och manipulationer i ljuset gör ju att befolkningen i stort blir mer medveten. Och då blir det förhoppningsvis lättare att se igenom lögnerna.

  Själv önskade jag väl dock att vi slutade prata om länder som krigar. Och istället pratade om makttagare i olika länder som på befolkningens bekostnad bedriver sina krig. Nämn ett land i modern tid som röstat om att gå ut i krig i ett riktigt demokratiskt val. Precis som den genomruttna Svenska regeringen som inte ens efter en fullständig marinering av befolkningen i NATO propaganda våga hålla ett öppet val om medlemskap i terrororganisationen.

  • Visst skulle det vara intressant med en diskussion om i vems intresse NATO verkligen agerar, eller hur?

 • Det hedrar NewsVoice, SwebbTV och några till att fortsätta arbeta journalistiskt. MSM/Public Service liksom ett stort antal tidigare relativt neutrala bloggare har nu förfallit till propagandakanaler för en part i Ukrainakriget. Man kan i flera fall avläsa att sannolikt har mer neutrala publisister haft besök från nya Psyk-försvaret resp MSB, som “övertygat” dem om att inordna sig i ledet. Kan de vikt sig för underförstådda hot eller “köpts”?

  Vi svenska gräsrötter måste lära den läxa, som en gång Sovjets/DDR gräsrötter lärde sig vad gäller nyheter, d v s tro inget som publiceras i MSM/Public Service och sök information utanför egna landet.

  BRA GJORT Sassersson!

 • När jag såg till att komma åt sputniknews drabbades jag av en månads utvisning från min dators startmeny
  Det är verkligen sorgligt att västimperiet lyckats hjärntvätta de arma Ukrainarna till att gå in i döden för ingenting.
  Men väst äger tydligen stora delar av den värdefulla jordbruksmarken och har gott om flyktingskaror att sätta in som personal.

  • “…hjärntvätta de arma Ukrainarna till att gå in i döden för ingenting.” Man kan lika gärna skriva “…hjärntvätta de arma svenskarna och finnarna till att gå in i döden för ingenting”, vilket är vad som nu pågår i våra respektive länder.

   Om ryssarna anser sig tvungna att gå in i Ukraina, för att säkra sitt eget lands säkerhet, tänk vad de kan göra mot Finland. Det landet har lika lång gräns mot Ryssland och närhet till ryska baser på Kola-halvön. Längtar den finska regeringen efter att Finland återigen skall stå under rysk överhöghet?

   De svenska regeringarna – den tidigare S-regeringen och den nuvarande M-L-KD-SD-regeringen – verkar göra allt, för att skapa svensk-hat i Ryssland, med sin makalösa rysshats-propaganda och sina vapenleveranser till Ukrainas nazi-regim. De synes älska tanken på ett nytt världskrig.

  • Använd t.ex. sökmotorn Duck,Duck Go, bättre än Google, du slipper onödig reklam och är ocensurerad

   • Vet inte vad du menar med ocensurerad men jag tvivlar

    Dessutom tämligen säker på att vi ska tacka vår himmelska Fader i skyn för att de håller vissa saker för våra ögon, finns riktigt sjuka grejjer

    I Jesus Namn talar jag om

    Sen att de också lär arbeta för att dölja sanningen må vara illa nog men ändå

 • Du hittar 100 x mera fakta via ryska Sputnik & RT, bra också följa Indiska medier mm
  Vad gäller Ukraina finns en finsk journalist bosatt i Dombas sedan 2015, Äldsta finska alternativmedia, Janus Putkonen blev tvungen fly Finland för att hans säkerhet blev hotad
  En bra pålitlig mediekanal på plats i Ukraina, lätt att översätta till Svenska
  Ibland kan sidan vara svår att nå p.g.a. ständiga hackare
  https://mvlehti.net/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *